Bryr vi oss ikke om datalagringsdirektivet?

21

Det er gjennom blogger jeg de siste dagene har begynt å bli virkelig oppmerksom på dette med datalagringsdirektivet (EU direktiv 2006/24/EC om lagring), og det får meg til å lure på om jeg ser for lite nyheter for tida siden jeg ikke har fått med meg så mye av saken før. Det var inne hos Virrvarr at jeg først leste om det faktisk. Etter en liten leserunde i dag må jeg si at jeg er både litt skremt og forbauset over det jeg leser om dette direktivet, og jeg er ikke i stand til å forstå at det ikke er flere protester enn det jeg kan registrere. Jeg leser flere blogger som tar for seg temaet enn avisartikler i dag i alle fall.

Kort oppsummert pålegger direktivet alle IT-leverandører å lagre EU-borgernes aktivitet på nett og telefon. Alle opplysninger om vår nett- og telefonbruk skal registreres og lagres. Skremmende, ikke sant? Direktivet ble vedtatt med stort flertall, kun de irske og slovakiske representantene stemte mot.

Som det sies på Vox populi, «Du må ikke sove»:

«Tenk deg at det står en myndighetsperson ved postkassen din hver dag. Han registrerer all posten din. Hvem som er avsender, når den er sendt, hvor den kommer fra og hvor stort omfang den har. All informasjonen som nedtegnes legges i en database og lagres for et tidsrom av 6-24 måneder. Hadde du syntes det var ok?»

All informasjon om hvem man ringer til, samtalevarighet samt lokalisering av deg og den du ringer til blir lagret. Det samme skjer med alle SMS og MMS. Hvem du sender og mottar e-post fra. Når du er tilkoblet internett. Det som ikke blir lagret er innholdet i samtaler og e-poster, men hvem vet hvor lang tid det tar før også det blir et krav? At telefonsamtalens innhold ikke lagres er nå så, det interessante er at man får overblikk over kommunikasjonsmønstre: Hvem snakker med hvem? Hvor, når og hvor ofte har de kontakt? Er dette virkelig noe du vil skal lagres i et register om deg og dine kommunikasjonsvaner?

Direktivet er ikke innført i Norge enda, men både Finland og Danmark regner med å implementere det i løpet av 2008 og Sverige i løpet av 2009. Datatilsynet er svært skeptisk og etterlyser debatt. Det er ikke for sent for Norge å si nei til dette direktivet, men høringen skal avgjøres i mars. Fredrik Syversen i IKT Norge uttaler til digi.no at «utfallet av hva som skjer av regler på datalagring, blir noe av det mest spennende som skjer på IT-fronten i 2008.»

Så hvorfor blir vi ikke mer opprørt over dette? Er det ikke noe å bry seg om, eller er det som Betty sier at folket er mett på brød og sirkus? Er det bare slik at vi skal sitte med hendene i fanget og la slike direktiver bli innført uten debatt? Overdriver vi problemene ved dette, når så mye informasjon lagres om oss allerede? Aftenbladets Svein Egil Omdal har skrevet «I all stillhet blir vi Øst-Tyskland», i Dagens IT skriver de at «Du kartlegges som en kriminell». Jeg har som sagt funnet flere bloggere som skriver om dette. Virrvarr, Vox Populi og Betty er allerede nevnt. Fjordfitte er en av Norges råeste bloggere som formidler tanker rundt dette. «Stille avvikling av rettsprinsipper» kaller Abre det, Ad:varsel, Sveins Blogg og Bentes Rom er også kritiske. Og da har jeg bare nevnt et fåtall norske bloggere jeg har funnet.

Følgende sitat fra Georg Apenes gjør meg ikke akkurat mindre kritisk:

«Samtlige personvernmyndigheter innenfor EØS-området har for lengst påpekt at lagringsdirektivet frontkolliderer med Den Europeiske Menneskerettighetserklæringens artikkel 8 om retten til en respektert privat sfære. Når det likevel blir innført i nasjonal lovgivning, skyldes det at politikerne mener at hensynet til lov og orden må gå foran hensynet til de – etter hvert åpenbart nokså gammelmodige – borgerlige frihetsidealer.»

Hva trenger vi egentlig en slik massiv registrering av informasjon for? «IKT-Norge mener kontrollen mellom teleaktørene og politiet fungerer godt nok som det er, der politiet i dag kan logge datatrafikk inntil seks måneder.» (digi.no) Bedrifters behov for å dokumentere sin korrespondanse gjennom e-poster burde være dekket av egne backup- og lagringssystemer, og de fleste som for eksempel har mobiltelefon gjennom jobb «gir» vel arbeidsgiver muligheten til å kontrollere bruken av denne gjennom spesifiserte fakturaer. I utgangspunktet skal jo slike opplysninger være «trygge», men det skal vel ikke store fantasien til for å innse at politi og påtalemakt vil kunne fremlegge veldig sterke argumenter for å få slike opplysninger frigitt i en etterforskningssituasjon, og ingen vet hvem som da blir synlige. Politiet får mer kontroll, og man kan være bekymret for at direktivet bryter med prinsippet om at skjellig grunn til mistanke skal ligge til grunn for overvåkning. (Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo til Aftenposten). «Det er nytt at informasjon om kontakt mellom mennesker som ikke er mistenkt for noe skal lagres over tid – i tilfelle de skulle komme under mistanke på et senere tidspunkt.» skrives det på digi.no. Definisjonene på hva som er en kriminell handling kan jo også endres, og er man egentlig enige om en klar definisjon på hvem som kan utgjøre en terroristfare? Jeg liker ikke tanken på at mine handlinger som i dag defineres som «ufarlige» kan bli omdefinert og at lagrede opplysninger kan brukes mot meg.

Vil du vise din motstand mot at datalagringsdirektivet blir innført, kan du gå inn og signere dette oppropet.

Nå har denne posten blitt ganske lang allerede, og veldig kritisk. MEN! Vi skal ikke bare være negative, skal vi vel?!? Det er viktig å kunne belyse flere sider av en sak. Siden jeg i kveld har vært så heldig (eller uheldig, alt ettersom) å få diskutere nettopp dette temaet med en ekspert innen datalagring og -sikring, skal jeg i morgen introdusere en gjesteblogger som kan komme med noen innspill om Hvorfor vi er FOR datalagringsdirektivet! Følg med, følg med!

Share.

About Author

21 kommentarer

  1. Oisann! Jeg var ikke klar over at dette direktivet eksisterer i EU, men kan likevel ikke si at jeg er overasket. Det passer fint inn i mønsteret man finner i vestlige samfunn for øvrig. Frykten for de mystiske terroristene fordreier allmennhetens bilde på personlig frihet. Et vanlig «argument» for å godta slik praksis er jo «Gjør du ikke noe galt har du heller ikke noe å frykte.» Problemet er jo selvfølgelig dette med at man behandler borgere som (så og si)mulige mistenkte inntil det motsatte er bevist.
    Amerikansk lovgivning på dette feltet har for legst gått i denne retningen under flere varianter av og tillegg til den velkjente «patriot act» lovgivningen.

    Jeg kan bare si meg helt enig, og spørre hvorfor dette ikke har ført til mer offentlig debatt?
    Dette må man lese mer om, og ikke minst, vi bør finne journalister som kan dra dette opp i lyset i dagspressa. Kjenner du en politisk journalist er det bare å begynne å sende mail.

    1984 har kommet og gått, og nå er vi på vei inn i en virtuell fangeleir for tanke og holdninger.

  2. Ja, når bloggverden har det på dagsorden, så var tipset om å sende mail til jouranister en god ide. Jeg tror jeg gjør det, som et lite bidrag og legger ved lenker til blogposter 🙂

  3. Viljar: Ja, det argumentet om at alle de som er galt ikke har noe å frykte begynner å bli utrolig oppbrukt mener jeg da. Vi vet jo også at det lagres masse informasjon om oss rundt omkring allerede i dag, for eksempel hos telefonselskapene. Det er likevel en vesentlig forskjell å samle mye forskjellig informasjon i ett register, slik at man nærmest kan profilere folk!

    Betty: Supert!! Skal bli spennende å se om det kommer noen reaksjoner fremover på det!

  4. Pingback: Derfor er vi FOR Datalagringsdirektivet! « ~SerendipityCat~

  5. Pleym: Jeg er veldig for at folk engasjerer seg i dette og vil skape debatt! Av det jeg har sett i media er det mange feiloppfatninger og kunnskapsløshet ute og går om dette direktivet. Det er blant annet derfor jeg har samlet en god del informasjon i posten
    Storebror ser deg kanskje ikke så godt likevel? (En fortsettelse om datalagringsdirektivet.)

    Skulle jeg ha deltatt i en e-postkampanje mot direktivet, ville jeg først og fremst ha hatt en kampanje som avlivet en del feilaktige påstander og økte politikernes kunnskap om temaene rundt datalagring, datasikkerhet, lagringsintegritet og forskjellen mellom overvåkning og lagring.
    Det er en del ting som ikke kommer fram i media som gjør at det virker verre enn det er, synes jeg.

    Deretter kunne drøftet for eller mot i forhold til hvordan det påvirker personvernet, og DA hadde det vært på sin plass med en e-postkampanje.

    Mer om min mening rundt dette leser du i det siste innlegget mitt om Datalagringsdirektivet som nevnt over.

  6. Ikke sensurer forrige innlegg om du har annet enn enn snever og ensretta tankegang og kunn liker å høre det du selv mener. Isåfall er du inneslutta og trenger hjelp

  7. Jeg sletta Nei til EU-innlegg som ikke hadde noe med denne saken som her diskuteres å gjøre.

    At du sender det samme innlegget 10 ganger er enda en god grunn til å bruke muligheten for å moderere innlegg. Dette er ikke din talerstol, vennligst finn et annet sted å ytre deg hvis du ikke har noe å si i den saken som diskuteres her.

  8. Er du helt på jordet eller… Eu saken her har alt å gjøre med EU.
    Du har visst ikke skjønt noe så jeg håper bloggen din forblir din og at få beøker den for dette er helt på trynet.

  9. Alle og en hver burde da forstå at EU er forbruker fientlig og demokrati fientlig og at du er på ville veier når du sier at et klart EU-Nei ikke ha noe å si for denne saken. Denne bloggen din inneholder vel bare EU – tilhengeres kommentarer også. idiot !!! Du har ikke demokratisk sans. Du tror at verden er som deg. Der tar du feil. Sånne som deg trenger vi ikke. Håper jeg slipper å se og høre flere av deg!!!!!

  10. Dette var en diskusjon om innholdet i et Datalagringsdirektiv fra EU, men det var ikke ment å være en generell diskusjonsplass for/mot EU av den grunn.

    Det går an å diskutere én sak uten at du skal komme med et innlegg som bare linker til Nei mot EU og noe om Inge Lønning vet du.

    Knappen for «slett kommentar» hadde vel ikke vært der hvis det var meningen at hvem som helst skulle kunne legge inn akkurat det man ønsket på enhver blogg? Hold deg til saken debatten handler om, så skal jeg la innleggene dine stå.

    Du har forøvrig krysset grensen i forhold til det jeg finner meg i av usaklig språkbruk rettet mot meg som person, og du får være klar over at jeg kommer til å slette alle innlegg som er så usaklige. Jeg anser meg ferdig med å kommentere dette.

  11. ~Verdix,

    Og du er demokratisk ved å nekte bloggeren å si sin mening?

    Hvem er du som hevder din mening er mer verdt?
    Hvem er du som ikke vil høre andres ideer?
    Hvem er du som dømmer de som skriver her?
    Hvem er du som trekker konklusjoner uten å se hele saken?

    Det er vel i det motsatte av et demokrati at det ikke er plass til alle?

  12. Takk, ~Ignorantix.
    det er SerendipityCat~ som er eier av denne bloggen og bestemmer selv om hun/han er et A4 ark og nekter andre å si sin mening.

  13. Gratulerer Serendipity! Nå har spammeridiotene lagt merke til deg! Det er egentlig bare et tegn på at bloggen din er interessant og tiltrekker seg mange nok treff til at søpla også finner veien hit.
    Keep up the good work 🙂

  14. Hei. Som leder av Nei til EU synes jeg det er veldig spennende at du tar opp dette temaet – EUs datalagringsdirektiv – i bloggen din. Vi for vår del er meget skeptiske til direktivet, ut fra personvernhensyn, slik vi også tidligere har vært enige med både det norske og det europeiske Datatilsynet i deres betenkeligheter i at «kampen mot terror» spiser seg inn på personvernet. Vi ønsker ikke noe «Storebror ser deg-samfunn» i Norge! Jeg mener imidlertid all argumentasjon i politisk kamp bør være saklig (kan gjerne være spissformulert, morsomt, retorisk), men vi merker at en del folk som sier de er EU-motstandere har vanskelig for dette. De går til tider langt over streken – og det ser vi også denne gangen. Jeg vil bare markere at disse folkene ikke må koples til oss, da vi legger vekt på å være en kompetansebasert, kunnskapsbasert og saklig politisk organisasjon.

  15. Pingback: ~SerendipityCat~ » Derfor er vi FOR Datalagringsdirektivet!

  16. Pingback: ~SerendipityCat~ » Storebror ser deg kanskje ikke så godt likevel? (En fortsettelse om Datalagringsdirektivet)

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.