Jeg har lest…»Frognerfitter» (Alexia Bohwim)

47

Jepp, da har jeg gjort det. Lest boka som det har vært snakka og blogga en god del om i det siste. «Frognerfitter» lå kanskje ikke høyest på ønskelista mi over bøker jeg skulle lese, men jeg er åpen for å overraskes! Cat leser «skandalebok» og rapporterer til bloggverden! 🙂

frognerfitter.jpgLa oss ta en kort oppsummering for de som ikke har hørt det før: Alexia Bohwim debuterer med romanen «Frognerfitter» (frisk tittel!), beskrevet som «heimstaddiktning fra Frogner». I romanen møter vi Billie og Susy, som allerede i tenårene er i opposisjon til perlekjede-tyranniet på Frogner og starter festkarrieren sin tidlig med øl-drikking i friminuttene og stadig økende tilgang til stoffer. Gjennom Billies blikk følger vi de to gjennom en sjanglende ungdoms som stort sett går ut på å ruse seg mest mulig, samtidig som det sosiale «imaget» er utrolig viktig. Når de begge får barn skulle man tro det ble annerledes, men barna kan trygt plasseres hos besteforeldre mens man selv ifører seg jeans og boots og «lever livet». De kaller seg selv «Frognerfitter» og har sverget på å alltid pule på første date, ikke gå med perleøredobber eller drakt, og kan sies å leve litt «på siden» av de «glansbildene» de ser på Frogner.

Samtidig kan vi oppleve at Billie i sin kamp mot et «bedre liv» som student møter sine fordommer i døra, når andre studenter reagerer på henne:

Samtlige jenter hadde renskurte ansikter, hennafarget hår og knallrød leppestift. De så helt jævlige ut. Ut fra blikkene de sendte platåstøvlettene, utringingen og ikke minst fuskepelsen min, virket det som om oppfatningen var gjensidig. Rent generelt fikset jeg studenter dårlig, jeg syntes de var noen selvhøytidelige samfunnssnyltere. Holdningene deres til penger, den sykelige sparingen og intoleransen overfor jenter med lange, velpleide negler og push-up-bh ble for krampe for meg.

For meg som ikke har bodd eller festet i Oslo gjennom de glade 80- og 90-åra, går jeg nok glipp av en del referanser og hint angående kjente personligheter og episoder i Oslos uteliv. Det føles ikke som noe stort tap, de mange karakterene som svipper inn og ut av historien behandles nokså overflatisk og er så kjedelig beskrevet at det ikke engang vekker en liten skandale-følelse i mellomgulvet. Som Aftenpostens anmelder sier: «For den indre krets vil de fleste være gjenkjennelige, for resten av Oslo vil flere kunne gjette seg frem – for resten av Norge? Uinteressant.»

Verre er det at romanens litterære kvaliteter er så vaklende. Språket er flatt, følelsesløst og altfor klisjé-aktig. En god klisjé fungerer bra visse ganger, tross alt er det en grunn til at noe har blitt en klisjé, men når man gang på gang får servert klissete, liksom-dramatiske setninger blir det hele for mye. Et eksempel på noen setninger som ikke fungerte for meg er dette:

«Etter det husker jeg vagt at jeg lå naken i en liten seng i et rom med fillete møbler og at Rasmus kom og la seg oppå meg. Etter det husker jeg en enorm smerte i underlivet.»

Episoden er dramatisk nok kanskje, men kunne det ikke vært beskrevet/diktet på en litt mer interessant måte? For å si det sånn: Jeg leser et titalls blogger hver dag som har en språklig kvalitet og fortellerevne skyhøyt over det man finner i denne romanen. Selv har Bohwim sagt at hun ville skrive en bok som hun selv ville lese den, uten så mye «følerier». (Se henne bl.a. i Store Studio). Dagsavisen mener den er «skrevet på en snakkete måte, litt på samme måte som man sitter og slarver med nære venner man ikke har sett på lenge.» Vel, det kan nok være ok for noen, men jeg mener hun hadde tjent godt på å bruke et litt mer detaljrikt språk og billedbruk, og unngå den altfor «beskrivende» følelsen.

I bokens innledende kapittel dør bestevenninnen Susy som følge av sitt rusmisbruk. Bohwim har uttalt at hennes bok bør ses på som en advarsel til ungdom mot alkohol og narkotika. For å være helt ærlig ser jeg ikke helt at romanen klarer å leve opp til dette; de drikker og drikker, de tar en pille og så snorter de ei linje og så røyker de litt og så tar de en pille til og så knuller de noen og så knuller de noen til, og så tar de litt mer pepper og så drikker de. Samme følelsesløse beskrivelser. Selv sier Alexia at fortellerteknikken er helt bevisst, for den er skrevet fra en misbrukers (Billies) perspektiv, og med rusmisbruk så skjer det mye ugagn med følelsene; topper og bunner flates ut. Men selv om Billie sliter og Susy dør og vi skjønner at det er tøft, så synes jeg Bohwim bommer litt med hensikten sin. (Føler meg litt kynisk når jeg sier dette, men det er noe med bokas stemme som ikke når fram til meg.)

Jeg har tidligere i en blogg-kommentar sagt meg enig i at Alexia burde få skryt for å kritisere sitt eget nærmiljø/nabolag. Det står jeg ved. Men det er ingenting nytt som «avsløres» i denne romanen. Det kommer neppe som noe sjokk på noen at det drikkes, brukes dop og forfalles også på Frogner. Kanskje er det de som kommer fra Frogner som selv tror mest på fasadens ugjennomsiktighet?

Det er en trist historie som fortelles i boken om Susys skjebne og Billies harde liv. Det er ingen tvil om at det må ha kostet å skrive en slik bok, og at det er viktig å fortelle slike historier. Dette synes jeg Bohwim skal ha skryt for å ha gjort.

Det har vært ment mye om «Frognerfitter» i det siste, både om boka og om forfatteren selv. Denne bloggposten er, for ordens skyld, en anmeldelse av boka. Ikke av forfatteren. Men siden jeg har kommentert angående forfatteren tidligere skal jeg si følgende: Det går an å lese en bok uten å hele tiden se for seg forfatterens skikkelse eller image. Jeg skjønner at Bohwim kan bli oppgitt over å bli diskutert som person, for selv om hun bruker episoder og erfaringer fra sitt eget liv er dette ikke en selvbiografi.

Min forforståelse av Bohwim som forfatter kommer fra intervjuet i Dagbladet, samt det jeg har lest på diverse bloggposter – både positiv og negativ omtale, og mange gode poenger der! Slik sett vil jeg si at mitt inntrykk av forfatteren etter å ha lest boka er lite forandret: Jeg kjenner ikke Alexia, og det er egentlig ikke interessant for meg hvem hun er eller hvilket liv hun lever. Jeg mener fortsatt at ok, dette er kanskje spennende for noen, men for meg er det ikke interessant.

Aftenpostens anmelder kaller boka «et kaldt produkt», i Dagbladet kalles den «en mislykket, livløs tekst» og boka stemples som «sørgelig kjedelig». I Universitas synes de at historien er en flik av den evige kontrasten mellom fasaden og innsiden til et menneske og at det er «dødskult at nokon tør vise han fram». Her kan du lese et nettmøte med Alexia.

Det er helt sikkert de som liker boka kjempegodt, og for all del – kos dere med den! Boka er allerede utsolgt fra forlaget, så det er tydelig at mange liker den!

Du kan lese kommentarer om boka «Frognerfitter», forfatteren og/eller debatten i bl.a. disse bloggene:

(Er det noen du savner på denne lista kan du gjerne si fra i kommentarfeltet!!)

Share.

About Author

47 kommentarer

 1. Veldig bra bokomtale. Boka har jo en tittel som appelerer til nysgjerrigheten. Dessuten er jeg av den oppfatning av at enhver bok som blir utgitt fortjener å bli lest, om ikke av alle, så i alle fall av en engere krets. Likevel – det jeg har lest OM boka får meg ikke til å legge ut penger på denne. Når det gjelder rusproblematikk vil jeg tro det finnes litteratur av større interesse.

  vibeke’s last blog post..Hvis ikke han får uføretrygd….

  • vibeke » Tusen takk Vibeke! Jeg ville skrive en anmeldelse som fokuserte på boka og ikke tok for seg debatten rundt. Jeg fikk en slags fandenivoldsk følelse av å lese en del kommentarer rundt omkring, og tenkte at farsken heller, jeg skal finne ut hva slags bok forfatteren egentlig har skrevet! Nå er den lest, og den innfridde dessverre ikke mine forventninger til en «god bok», men sånn er det. Det går ikke an å gjøre alle fornøyd. Jeg tror heller ikke at den «treffer» med budskapet rundt rusproblematikk, men jeg synes Bohwim skal ha kred for å ønske å fokusere på dette viktige temaet.

  • radiohode » Takk radio 🙂 Jeg ser presiseringen din om at du ikke skrev en anmeldelse om forfatter eller bok, det er viktig. (Legger inn en note om dette tror jeg.) Jeg synes forøvrig at du hadde en bra diskusjon i kommentarfeltet ditt der og fikk frem viktige poenger bl.a. i forhold til hvordan man bør oppføre seg i hverandres kommentarfelt hvis det skal bli en saklig og interessant debatt. Det kan være et godt eksempel for flere!

 2. Ja, og stem på meg på Bloggrevyen da!! 😀 Jeg er barnslig nok til å si at jeg vil ha masse stemmer og masse treff og sånn!!
  Dessuten er jeg så utrooolig stolt over at jeg klarte å få på plass alle de knappene og dingsene når jeg satt og pusla her i går natt. Så noen må bruke dem! 😉

  Ha en fortsatt strålende bloggaften!!

 3. Glimrende anmeldelse. Selv om jeg ikke hadde tenkt å lese boken så er det godt å få bekreftet at det er en god beslutning.

  De beste bøkene jeg har lest er forøvrig de der jeg kan kjenne følelsene til de den handler om. Jeg tror ikke følelsesløse beskrivelser er veien å gå om jeg skal få noe ut av en bok. Følelsesløse beskrivelser gjør seg best i statistikken hos SSB.

  Iskwew’s last blog post..Mari Boine – Kautokeino-opprøret

 4. Iskwew » Takk for glimrende tilbakemelding!! Du kan gjerne få låne boken av meg hvis du vil se om inntrykket stemmer. (Gjelder også andre, bare å si fra!)
  Jeg tror kanskje vi er litt like på hva vi ønsker oss av en bok – følelsesløse beskrivelser blir fort oppramsing. Uansett hvor trist tema det er klarer jeg da ikke å leve meg helt inn i det. Jeg kjenner ikke at jeg «er der»…

 5. Vel blåst, Cat.
  Men siden jeg nå en gang er litt på korstog mot inngrodde fordommer for tiden, hang jeg meg opp i denne setningen:
  Kanskje er det de som kommer fra Frogner som selv tror mest på fasadens ugjennomsiktighet?

  Fasadeverningen finnes da i alle miljøer og er sånn sett ikke spesielt på Frogner, er det vel?

  🙂

  Rockette’s last blog post..Et øyeblikks stillhet

 6. Rockette » Det har du nok helt rett i. Jeg burde ha skrevet setningen på en annen måte slik at den ikke kunne mistolkes: «Kanskje er det de som kommer fra Frogner som selv tror mest på Frogner-fasadens ugjennomsiktighet?»

 7. Tusen takk for en god bokomtale. Jeg fikk bekreftet at jeg ikke skal lese den 🙂 Det er noe med språket der som jeg noen ganger møter på trikken som får meg til å stusse litt. Overfladisk, mangel på dybde.

  grøftekanten’s last blog post..I just married myself

 8. grøftekanten » Takk 🙂 Ja, det er dette med språket… Samtidig er det også noen som hevder at akkurat det språket, den fortellerstilen, er nødvendig for å fortelle akkurat den historien på riktig måte. Hva synes du om det?

 9. naveenullmann co. on

  Jeg ser at alle leser blogger før de leser boken og at noen(hvahunsa) dømmer boken pga intervjuer med forfatteren eller hva andre forhåndsdømmende bloggere sier. Synes dere burde kjøpe boken isteden for å være helt sikker på din beslutning av hva du har lest i en blogg.

  Leste ferdig boken for en uke siden. Tok meg tid å få den siden den var utsolgt en stund, men joda jeg synes dette var bedre enn det overtegenede skriver.

  Tror boken kommer til å lage et stort skille mellom mislikere og fans. Jeg er mer fan enn misliker ihvertfall. Tror også ungdommene skjønner litt mer av hva som skjer i boken enn litt eldre bloggere, som sikkert har bedre språk, men hva så?

  Uansett… godt skrevet bokanmeldelse, dog ikke enig i det hele tatt

 10. Tja, nei, Cat – det blir fremdeles ikke gjenkjennbart. Det er ikke sånn at Frogner-fasaden er ugjennomtrengelig. Snarere tvert i mot, den er temmelig transparent. Sånn sett tviler jeg på at noen Frognerbygdinger blir overrasket, langt mindre sjokkert, over denne boken:-)

  Rockette’s last blog post..Et øyeblikks stillhet

 11. naveenullmann co. » Hei og velkommen hit! For det første vil jeg si at jeg er oppriktig glad for at du er en person som sier at du setter pris på bokanmeldelsen, selv om vi er forskjellige i hvordan vi oppfattet og likte boka! Det er helt naturlig at det er sånn, vi har alle forskjellig smak og oppfatning av ting. Selv om jeg ikke er noen «fan» av boka, synes jeg faktisk det er hyggelig at noen andre liker den! (Verden hadde vært så utrolig kjedelig hvis vi alle hadde likt det samme…)

  Interessant det du sier om ungdommer vs «eldre bloggere» (her kunne jeg blitt fornærma, jeg er altså ikke eldre!!), men jeg vet ikke helt hva det er ungdommen skulle få med seg i boka vs de som er «eldre». Det er jo ikke sånn at alle over en viss alder liker/bruker det samme språket heller. Men som du sier, hva så?

  Når det gjelder diskusjoner rundt om i blogger er det jo mer enn bare boka og dens innhold som diskuteres. For eksempel hos HHS ja. Den debatten har jeg ikke fulgt så nøye, og derfor kan jeg ikke kommentere den så mye heller. Men uansett er det jo ofte slik at man baserer seg på forskjellige forhåndsinntrykk før man velger en bok; det være seg anbefalinger fra kjente, bokanmeldelser, intervjuer av forfatteren, et tiltalende omslag etc. etc. Så helt «objektiv» i valg av bøker og hvordan man leser dem tror jeg ikke det går an å være.

 12. Rockette: Hmm… jeg tror jeg skjønner hva du mener. Jeg skrev det jo også i setningen før «Det kommer neppe som noe sjokk på noen at det drikkes, brukes dop og forfalles også på Frogner.»

  Hehe.. nå husker jeg ikke hva jeg forsøkte å si med den andre setningen! Noe med at «hvem tror vi ville overraskes over dette?». Graden av selvinnsikt i sine egne fasader er vel like individuell på Frogner som andre steder, og sånn sett kan jeg sies å ha formulert meg ganske dårlig der?

  Men du sier du er på korstog mot inngrodde fordommer, er det noe som kan utdypes mer her? Eller anbefaler du noe spesielt?

 13. Hehe – «korstog» – sa jeg virkelig det? 😀
  Nuvel, det var ikke så alvorlig ment, altså. Jeg bare opplevde setningen Kanskje er det de som kommer fra Frogner som selv tror mest på fasadens ugjennomsiktighet? som en typisk representant for feilantagelser/fordommer om hvordan folk på vestkanten er.
  Til min overraskelse har jeg sett mange av disse både i bokomtalene og i blogger/kommentarfelt, og har lurt på hvorfor de fremdeles eksisterer. – Det var ikke meningen å stille deg til ansvar for dem;-)

  Rockette’s last blog post..Et øyeblikks stillhet

 14. Rockette » Nei, jeg ble bare usikker på hva du og jeg selv mente! Først fordi at da jeg skrev det, var det ikke fordi jeg tenkte at det var noe spesielt bare med _Frogner_ i forhold til å tro/holde på en fasade, men at jeg skrev Frogner var jo i forhold til at det var konteksten jeg snakket om akkurat da.
  Men jeg tror vi er enige egentlig 😀
  Jeg har helt sikkert noen fordommer mot vestkant og østkant og andre kanter altså. Ta det i betraktning av at dette kommer fra en person som har minimalt med peiling på Oslo; jeg har knapt nok bodd her et år og trodde først at jeg bodde på østkanten da jeg flytta inn.

 15. Haha, vet du hvor du bor nå eller?:-D

  Jeg tror ikke Oslo skiller seg ut fra andre steder. Selv har jeg bodd både i øst og i vest og i ulike steder av verden. Overalt er det slik at man skiller; på andre siden av elva, brua, jerbanelinja, whatever. Men jeg trodde det var en litt sånn ertete, vennskapelig greie – du vet akkurat som vi sier at svensker er dummere enn nordmenn. Det er jo ingen som på alvor tror det?

  Rockette’s last blog post..Et øyeblikks stillhet

 16. Rockette: Jeg har heldigvis skjønt mer av hvor jeg bor 😀 Og Oslo begynner å bli litt mer forståelig for meg… Men i begynnelsen da jeg flytta hit tenkte jeg at det var nesten lettere å være norsk i Skopje, enn trønder i Oslo.

  • carin colbjørnsen on

   Hallo Cat!
   Interessant dialog mellom deg og Rockette!
   Jeg satt faktisk og lette efter Alexias mor på nettet, for å se om hun fremdeles er i live!Jeg har bodd i utlandet (for det meste i NYC) i mange år og prøver å finne ut hva som har skjedd med gamle venner/fiender når jeg er hjemme..
   Jeg fikk tilsendt et Aftenposten innlegg i forbindelse med utgivelsen av FF, og må inrømme at jeg ble ganske sint – og det uten å ha lest boken! Mammaen, som jeg gikk på skolen sammen med, var nemlig litt av en Bislett Fitte.Hun bodde senere i Hafrfjordsgate.
   Jeg tålererer dårllig at en førstegenerasjons avkom skal få rakke ned på Frogner.
   Vel var/ er det snobber der, men jeg mener selv at vi var kjempeheldige som fikk vokse opp i et så nydelig strøk med Frognerparken og Bygdøy som næermeste naboer…. hvor de fleste kjente hverandre og – ja- passet på hverandre. Fordums tider ? – kanskje….
   Uansett, dialogen er interessant, jfr. «setningen», og du skrev ellers en god analyse!
   Hjertelig hilsen,
   cc

 17. naveenullmann on

  Takk, Cat. Hyggelig å høre. Ikke meningen å kalle deg gammel(har jo ingen aning om din alder).

  Jeg bare synes det er så synd at en dame som oppfører seg mye bedre på TV og andre medier enn f.eks andre puppedamer som Lene Alexandra og Aylar skal bli nevnt sammen med disse. Bohwim er i det minste helt naturlig på TV(litt nervøs, men bestemt) og joda ikke i puppene, men noen nordmenn bryr seg mer om det enn boken og det synes jeg sier litt om mentaliteten som hersker i et land hvor man har for lite å gjøre og blogging blir jo etterhvert den nye mobbekroken.

  Hørte uansett på Espen Thoresen for 2 dager siden og mannen er jo en togulykke. Han er ikke spesielt morsom lenger og mobbingen av Bohwim var rett og slett smakløs, meningsløs og viktigst: ikke morsom.
  Synes mobbekulturen her til lands vokser, til tross for at Bondevik sa det skulle være slutt på det en spesifik dag(hahahaha).

  Men jeg jobber i en bokbutikk på Solli og mange har kommet til meg og sagt at de digger boken(både eldre og yngre) og det synes jeg skal være sagt at boken selger bra også fordi mange liker den.

  Hyggelig å se en SAKLIG blogg i motsetning til hvahunsa som sletter poster på bloggen sin som er uenige med henne. Hva er en blogger når du sletter innlegg som er uenige med deg???

 18. naveenullmann »Jeg er sånn passe gammel, så du er tilgitt 😉 Neida, for å ta det litt seriøst: Jeg har ikke sett så mange intervjuer med Alexia, kun det på Store Studio egentlig, og der fikk jeg ikke noe spesielt dårlig inntrykk av henne som person. Som du sier, litt nervøs i det som sikkert er en ny situasjon for henne. Jeg kunne selvfølgelig kommentert på hvordan hun ser ut etc., men da ville jeg ikke gjort det i forbindelse med en bokanmeldelse! 🙂 Nå synes jo jeg at det er interessant hvordan vi tolker hverandre automatisk ut fra klær, holdning, uttale, sminke, kropp etc. etc., og det er nok dessverre noe som ikke bare «rammer» Alexia, men stort sett alle som blir synlige i offentligheten på forskjellige måter. (Tenk på hvilke oppfatninger som ble diskutert om Mads Larsen som person da han ga ut «Lesbisk Nigger» for eksempel.) Vi gjør jo våre tolkninger fordi vi har behov for å kategorisere og forstå en uendelig kompleks verden, og våre stereotypier eller mentale skjema om du vil, må jo utfordres på ulike måter for at vi skal kunne nyansere oss.

  Det er jo uansett interessant at boken er utsolgt fra forlaget allerede etter så kort tid! Det kan ikke være bare på grunn av «oppmerksomheten», det må jo være folk som liker den og anbefaler den til andre også. Det skal vi ha all respekt for synes jeg. Så det er bra at du som bokhandler-representant kommer med innspill også!!

  Når det gjelder debatten på ulike blogger, synes jeg å ha oppfattet det slik at det ikke nødvendigvis handler så mye om Alexia som person, men for eksempel «hva kan man diskutere om en forfatter»? Men jeg skal ikke uttale meg om debatten hos HHS, for jeg har ikke fulgt med så godt i den. Hvis du opplever det slik at noen sletter dine kommentarer fordi du er uenige med dem, ville jeg anbefalt deg å ta kontakt med dem og høre om grunnen til at de valgte å slette innlegget… (Jeg synes ikke vi skal diskutere hennes blogg her… )

  Det har vært en debatt i bloggebyen den siste uka om hva man bør og ikke bør gjøre når det kommer til kommentarer og sletting har jeg sett. Min oppfatning er dette: Jeg skriver det jeg vil og mener i min blogg, og du skal få lov til å kommentere tilbake med det du mener. Men: Personangrep mot meg eller andre som jeg oppfatter som sjikane/hets/trusler, vil jeg ikke ha liggende i mitt kommentarfelt, og det forbeholder jeg meg retten til å slette, gjerne med en kommentar på hvorfor jeg ikke vil ha med akkurat den kommentaren. Altså: Så lenge folk følger «vanlig folkeskikk», opptrer høflig og saklig og holder seg til tema, så skal de få den samme respekten tilbake fra meg. Min blogg er et mitt «private foretak», og jeg har aldri lovt noen at dette skal være en offentlig oppslagstavle hvor man kan poste hva som helst om hvem som helst!

  Som Mihoe sier det så bra:
  «Kommentarfelt er hos de fleste bloggere et demokratisk og åpent sted, men det betyr ikke at det er fritt frem likevel. Jeg har lite til overs for tullekommentering på seriøse poster, dødelig seriøse innspill på tøys og tull, kommentarer som ikke har noe med saken å gjøre, utsagn som tyder på at folk verken har lest posten eller de andre kommentarene, bare linker eller personsjikane.»

 19. Hei,

  Jeg har også lest boka, og jeg likte den. Jeg har også intervjua Alexia, som jeg har blitt kjent med etter at hun sendte meg en hilsen fordi hun hadde fått med seg hva som foregikk i diverse blogger om henne. Les intervjuet her, om det er interessant:

  http://cpunktet.no/Innhold/Magasinet/Intervjuer/?module=Articles;action=Article.publicShow;id=401;templatefolderid=342

  Om debatten i bloggerbyen: Jeg har fått sletta – eller ikke publisert – kommentarer andre steder som verken har vært sjikanerende, hetsende eller truende, vil jeg si. Men det er rart med det, hvor grensa går for hva som oppfattes som ”ubehagelig”. Må si jeg har lest flere poster og kommentarer som jeg hadde oppfatta som sjikanerende om de hadde omhandla meg. De er bare litt mer utspekulert skrevet.

 20. Cecilie Kjensli »Takk for kommentar! Det er hyggelig med innspill. Artig intervju egentlig, hun er nå i hvertfall frittalende hun Alexia, det skal hun ha!! 😀 (Strippestang i stua… jeg har alltid lurt på hvordan de klarer å holde på sånn å svinge seg rundt..må da være ganske slitsomt? Men det var en avsporing her da..)

  Synes det er fint å få kommentarer både fra folk som liker boka og som ikke liker den. Sånn er det bare. 🙂 Det med kommentarer på Alexias utseende og sånn… vel, jeg har jo mine meninger om det også, men det er ikke relevant når jeg skal skrive en bokanmeldelse. Det som kanskje folk reagerer på, i hvertfall sånn som jeg leste i Magasinet, er at hun selv fokuserer en del på utseende i intervjuet. Da blir jo det også noe å kommentere, siden hun selv fremhever det.

  Bloggere er akkurat som andre mennesker, de opplever ting forskjellig og handler deretter. Jeg tror vi bare må akseptere det, og selv om det kan være urettferdig og oppleves vanskelig at kommentarer blir slettet eller ubesvart så er det så lite man kan gjøre med det. Jeg har lest et par av kommentar-trådene og synes det er varierte meninger som kommer frem (noen av dem litt krassere enn andre ja), men det er vanskelig å få oversikt over alt som er sagt her og der, og da blir det fort et lite minefelt å uttale seg om det som skjer i andre blogger føler jeg.

 21. Dama er helt klart forfengelig, jeg og, men om det var hun eller Magasinet som fokuserte mest på utseendet vet jeg ikke. Jeg har selv vært i Magasinet flere ganger, på forsiden til og med men ikke alene da ☺, og alt man sier kommer ikke med. Journalister plukker sitater og setter det sammen som de vil. De vil jo ha en kul og oppsiktsvekkende story, og man får jo lese over som regel før det går i trykken, men det er begrensa hvor mye man vil pirke på journalisten også. Det er litt give and take. Så fremt det ikke er heeelt uriktig, så er det ikke så nøye.

  Jeg kikka ikke på det Alexia sa om kropp, men så hadde jeg allerede da lest boka og regna med at hun var opptatt av tema. Men jeg tror nok at om hun hadde vært ufiks med dårlig holdning på den tredemølla, så hadde nok ikke folk kikka så fælt. Jeg tror faktisk at hadde det vært meg som skulle vært avbilda i et stort magasin, så hadde jeg nok sminka meg jeg og. Selv om jeg liksom var på trening.

  Apropos hva som kommer på trykk. Jeg tror faktisk det var i Magasinet som jeg alltid har vært fornøyd med når de har intervjua meg, men jeg sa en gang under en intervjusituasjon at jeg på en måte var en slags ”riksonanist” siden jeg ble kjent som ”dildotester”. Gjett hva de skrev. Jeg skjønte det med en gang jeg hadde sagt det ☺

  Det der med dildotester syntes jeg var ubehagelig å bli kaldt til å begynne med. Husker KK hadde på forsiden: ”Møt Cecilie Kjensli – yrke: dildotester”. Jeg begynte å grine da jeg så det ☺ Jeg syntes det var sååå slemt. Hjelp, hva vi mamma si!!! Jeg ringte pressens faglige ett eller annet og gråt og spurte om man kunne trykke sånn uten å gi beskjed først, for jeg hadde jo godkjent intervjuet, men man vet jo ikke hva som blir satt på forsiden, for man kan jo ikke diktere journalister/desken heller.

  Det er tøft å være uerfaren i media, men man venner seg til det. Bit tenna sammen, sa alltid pappa når noe var vanskelig, og er man med på leken osv. Dildotester eller sexleketøyanmelder. Samma det, egentlig ☺

 22. Bare en ting til om å slette kommentarer. Klart man bestemmer over sin egen blogg, men man blir litt pissed når man skjønner at eieren ikke likte tilbakemeldingen av meningsytringen sin. Det oppleves som feigt. Nok om det ☺

 23. Cecilie Kjensli »Heh.. ja, du er jo ikke akkurat en ukjent person i mediesammenheng! Skjønner veldig godt at du reagerte på Magasinet ja. Jeg aner ikke hvordan jeg ville reagert på å få en slik omtale som du har fått, men antagelig noe på samme måten…Skjønner at man blir litt «herda» etter hvert! Jeg har én gang opplevd å bli pressa av en journalist på en sak, noe jeg ikke ville si noe negativt om, men til slutt kom jeg med en setning likevel, siden de maste sånn om det. Det var selvfølgelig dét som ble overskrifta… da følte jeg meg litt lurt på en måte.

  Kanskje kan man se fenomener som blogging som en utvidelse og nyansering av de inntrykkene man får gjennom forsidene i avishylla; jeg opplever i alle fall at det å lese blogger og innlegg med forskjellige perspektiver på saker faktisk får meg til å reflektere mer over temaet, og verdsette de ulike aktørenes innspill høyere. Jeg blir mer tilbøyelig til å se saken fra flere sider, slik at hun Cecilie som er dildotester også blir mye mer når jeg faktisk leser bloggen hennes.

  Jeg må bare komme med én kommentar på det med Alexia og kropp i Magasinet: Det jeg syntes var unødvendig var ikke bildet av henne på tredemølla, eller at hun snakket om trening og kosthold. Det var uttalelsen om at «- Det mest irriterende jeg kan gjøre mot folk fra det gamle miljøet mitt, er å se bra ut.» Der stopper det litt for meg. Jeg hadde fått et bedre inntrykk hvis hun hadde sagt at det var viktigere å «skrive en god bok» eller «fremstå som reflektert over min egen bakgrunn». Det imponerer meg ikke at hun fremhever det å se bra ut som en god «hevn», og jeg synes det sender ut litt feil signaler om at det er det som teller. Skjønner du hva jeg mener? Jeg sier ikke at Alexia ikke er opptatt av noe annet enn å se bra ut, da hadde hun vel ikke satt seg ned for å skrive en bok, men jeg skjønner godt de som reagerer på en slik uttalelse fordi det sier noe om hennes «image».

 24. Ang. “- Det mest irriterende jeg kan gjøre mot folk fra det gamle miljøet mitt, er å se bra ut.”

  Vi vet vel ikke helt i hvilken forbindelse hun nevnte dette for journalisten, og det kom vel fram at hun er drit stolt over å ha skrevet en bok hun syns er viktig, som ingen ville ha trodd at hun ville ha klart. HUN liksom. Skrevet bok!!!

  Kanskje hun mente at hun ikke så ut som noen sliten fyllik som andre kanskje ville ha trodd at hun gjorde? Hun ser foresteten mye bedre ut en hovedbilde i Magasinet. Hun ser strøken ut.

  Men igjen, det kan jo også tenkes at hun mente det sånn du oppfatta det, og det syns jeg er litt kult forøvrig, i denne settingen.

  Jeg husker en gang jeg skulle på en fest hvor jeg viste at jeg skulle treffe en gammel kjenning som alltid var litt utspekulert og ekkel mot meg og andre jenter. Jeg viste hun hadde blitt ganske så feit, så jeg tok på meg en åletrang kjole bare for å hevne meg på en måte. Vi snakket ikke akkurat mye sammen den kvelden, hehe … Vi jenter er jammen utspekulerte og herlige ☺

  Blogging er kult! Jeg eeeelsker nettet ☺

 25. Cecilie Kjensli » Hehe, ja utseendet kan man bruke til å hevde seg med, ingen tvil om det!! 🙂 (Åh, jeg skal prøve å holde meg fra å dra eksempler her!!) Jeg synes også det er litt kult, men så er det noe som stikker litt dypere til meg: Fordi jeg har selv opplevd og vet at andre jeg kjenner har opplevd at utseendet (og spesielt da i sammenheng med kjønn!) blir brukt mot en i jobbsammenheng for eksempel. At det er utseendet eller det at man er jente det blir fokusert på, og ikke kompetansen! «Hyggelig å få så søte, unge damer med på laget», er det noen som ville sagt noe tilsvarende til en ung mann!? Og det sier meg følgende: At selv om jeg ikke har tenkt å fornekte min forfengelige side, er det ikke først og fremst den jeg skal fremheve. Jo, jeg kan skrive «moteblogg» hvor jeg tuller litt med det som en motivasjonsfaktor, men jeg synes at damer generelt må være flinke til å si høyt at de er flinke og kloke og smarte, sterke, sunne etc. etc.. Jeg håper at mine døtre kommer til å synes det er viktigere å være smart enn pen!!! Og selvfølgelig: At det går an å være begge deler!

  Nei, jeg tror ikke vi helt kan vite hvordan Alexia mente det hun sa, eller om det er gjengitt riktig heller. Jeg tror også at Alexia er stolt over å ha få gitt ut en bok, og det bør hun være også! Nå har den jo rast avgårde, og for all del synes jeg man skal unne folk den gleden det er å nå sine mål! Legger forøvrig merke til at Pias bok om shopping etc. har hatt elendige salgstall, så det sier da også noe 😉

 26. Så enig, så enig, det du skriver om utseende og jenter. Jeg tror vel bare at jeg aldri noen gang har følt meg tilsidesatt fordi jeg er jente.

  Jeg tenker ofte mer som en mann, og oppfører meg nok sånn og på mange måter, selv om det bor en kjerring i meg og, dessverre ☺. Morra mi er en tøff og direkte nordlending. Pappa var superdirekte han og, og jeg fikk aldri no trøst ala ”stakars deg, jenta mi”. Det var heller ”hahaha … gir du opp!”, på en snill måte. Det har lært meg at fikser jeg det ikke på dette viset, så skal jeg f*en meg finne en annen metode. Storesøstera mi er også sånn. Hun kan være skremmende tøff, for mange.

  Men igjen. Jeg vet det forskjellsbehandles, og diskrimineres, og en gang blir det kanskje min tur, men jeg skal IKKE la meg knekke. Jeg gråter kanskje en tåre, og så går jeg på med krumma rygg.

  Girl Power! ☺

 27. Cecilie Kjensli » Støttes!! Man får seg en trøkk, og så tar man den knekken som kommer og den tida man trenger, men stabler seg på beina igjen! Det er sånn det må være 🙂

 28. Pingback: “Catfight i cyberspace” - på cpunktet.no | ~SerendipityCat~

 29. Boka er en av de beste bøkene jeg har lest. Synes det er urettferdig med alle de dårlige omtalene, for denne boka ses ut ifra et synspunkt som «rusmisbruker». Og med et økende problem av dette i dagens samfunn, er det dette etter min mening en viktig bok. Det er viktig at folk flest kan sette seg inn i en rusmisbrukers daglige liv, og se hvor mye galt dette kan føre med seg. Selv om alle vet at «dop er så farlig», er det svært lærrerikt og spennende å lese om hvordan noen blir fanget inni en ond sirkel. Dette er en bok for de fleste, og jeg synes dette er oppfriskende og opplysende litteratur. Og samtidig synes jeg ikke man skal være så kritisk til nye forfattere på markedet. Synes det er flott at flere unge kan komme med sine synspunkt på dagens samfunn og dagligliv. Og jeg gleder meg til Alexia evt. kommer med en ny roman. Den kommer iallefall JEG til å lese. Dårlig kritikk eller ikke.

 30. M.J » Takk for innspill MJ! Det er et viktig tema som du sier, og kan det føre til at noen tenker seg om to ganger så gjerne for meg. At vi er uenige i oppfatningen hvor god boka er synes jeg bare er sunt. Jeg leser mange norske debutanter siden jeg synes det er spennende å oppdage nye forfattere, og anbefaler flere av dem her på bloggen. Jeg liker å lese bøker med forskjellig stil og stemme, og det synes jeg du skal fortsette med også 🙂

 31. Pingback: Det folk vil ha på bloggen? | ~SerendipityCat~

 32. Jeg har ikke lest «Frognerfitter», men trodde det handlet om bertene på Frogner som er ganske så løse… Jeg har gått på skole med endel av dem, mange av dem har vært rundtom i nabolaget, for å si det sånn… Men de er kjærester med gutta, én etter én, så da er det visst greit. Å bli ferska i å ha sex utenfor et forhold er derimot krise for jenta og fører til masse rykter.

  Kanskje jeg skulle lese boka en dag. 🙂

 33. Hei Siw!
  Så mange kjærester er greit, men ikke å ha sex utenfor forhold. Er vel det vi kaller dobbeltmoralsk vil jeg si?! 😀
  Folk må nå bare holde på, kanskje du ville kjent igjen en del fra Frogner i boka?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.