Brann på operasjonssalen?

2

Da jeg var på et privat sykehus i Oslo (Røde Kors-klinikken) for ikke så lenge siden, gikk brannalarmen midt under legekonsultasjonen. Det ga et støkk i meg da vi oppdaget at trappeoppgangen var fyllt av tjukk røyk, og selv om alle forholdt seg rolig og det gikk veldig greit, var det litt spesielt bl.a. fordi det var en del mennesker der som måtte hjelpes ut med rullestoler og rullatorer.

Heldigvis var dette bare en øvelse, men mens vi stod der og lurte på hva som skjedde begynte tankene mine å kverne rundt hva som hadde skjedd hvis det virkelig ble brann, og hva man da skulle gjøre med for eksempel en pågående operasjon!

Google er min venn, og If har en artikkel om skadeforebyggende arbeid i sykehus hvor blant annet temaet med brann blir tatt opp. Så nå har blant annet jeg lært følgende om sykehus og brann (føler meg litt tryggere):

  • Man må vurdere hva som er størst risiko for pasienten – å evakueres eller bli liggende.
  • Sykehus har strengere brannsikkerhet enn mange andre steder, flere varslingsanlegg og sikkerhetsarbeid.
  • Sykehusene er delt inn i brannseksjoner med skille, og et rom (f.eks. et pasientrom) kan være en slik branncelle.
  • Skillene gjør at en brann skal kunne utvikle seg i 30 minutter før spredning, noe som sikrer tid til slukking.
  • På et sykehus kan evakuering av samme grunn skje horisontalt til nærmeste nabobrannseksjon. Det betyr at man trenger ikke få alle pasientene ned og ut av sykehusets etasjer.

Noe av det mest kritiske ved brann på et sykehus kan være strømbrudd. Derfor har man ett eller flere nødstrømsaggregater som dekker minimumsbehov for operasjoner og medisinsk overvåkningsutstyr.

Det er muligens makabert av meg å spekulere på sånt, men hva gjør operasjonsteamet hvis brannalarmen går og de står midt inne i en hjerteoperasjon for eksempel? Er du helsepersonell og føler deg kallet, så kom gjerne med informasjon her!

Sånn, det var dagens innsamling av informasjon jeg aldeles ikke har tenkt å få bruk for!!

Håper du koser deg i sommervarmen!

🙂

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Lise » Egentlig var jeg overrasket over reaksjonene til folk, det var mer sånn «åja her er det fullt av røyk, da må vi gå ut en annen vei». Det var jo ingen som visste at det var en øvelse, men det er jo beroligende å se at alle beholdt fatningen og reagerte raskt! 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.