Ta ferie i ferien!

6

Når det nå nærmer seg ferietid for de fleste, ser jeg inn i nære og kjentes ansikter og hører slitne stemmer som sier «Bare én uke igjen!». Det er bra å glede seg til ferie! Men for din egen del, for familien din sin del, og for din arbeidsgivers del håper jeg at du faktisk tar ordentlig ferie når du har det og ikke bare går i en halvmodus hvor du ikke klarer å slappe av skikkelig før hverdagen begynner igjen!

Det kommer jo påminnelser og artikler om dette hele veien frem mot sommeren, men det er faktisk viktig å ta til seg små råd som at:

Tenk på at det kan ta fra en halv time til en hel dag å koble av hvis du svarer på mail. Oppgaven henger lenger fast i tankene enn du tror…..Hver gang du leser e-post eller svarer på en jobbtelefon, så henger du på deg ditt arbeidsantrekk. (Aftenposten)

Gjør unna det du kan før ferien, gi beskjeder om at du blir borte og ikke tilgjengelig for jobbing. Deleger oppgaver, ha en plan for hvordan du skal starte opp når du kommer tilbake.

Det er veldig, veldig få personer jeg kjenner som har en så viktig jobb at de er nødt til å være online i ferien, selv om mange er i et tildels grenseløst arbeidsliv hvor det å ikke sjekke mailen sin hele tiden nærmest er en skam. Det er feil. Jobben skal ikke kvele det sosiale livet ditt.

Jeg opplevde dette også spesielt i forhold til å jobbe på prosjekter med deltakere fra mange forskjellige land i Europa. Helligdager for eksempel – den ortodokse jula og påskas helligdager faller annerledes enn våre, og gjør planlegging og tilpasninger nødvendig for at man skal ta høyde for at noen av prosjektdeltakerne er utilgjengelig på én tid mens andre er det på en annen tid. Mange europeiske land har da også avvikling av ferien i august – og de vil jo naturlig nok ha sin innspurt til ferien midt i vår fellesferie! Det kan bli kluss når man arrangerer konferanser på europeisk nivå hvis man «glemmer» at halve bedrifts-Norge sitter på hytta i juli! 😉

j0423762.jpgDe fleste av disse artiklene og rådene vi leser nå om dette er selvfølgelig rettet mot deg som person. Jeg skulle gjerne ha ønsket meg litt flere oppfordringer og pekefingre mot arbeidsgivere også. En påminnelse om at de ofte er ansvarlige for den dårlige samvittigheten medarbeiderne bærer med seg inn i ferien – manglende evne og vilje til å legge til rette eller akseptere at folk må ha fri. Det finnes jo arbeidsgivere der ute som nesten glemmer at folk har et liv ved siden av jobben!! Så hvis du som leser dette er arbeidsgiver eller har personalansvar håper jeg at du er smart nok til å ikke bare be dine ansatte slappe av i ferien, men også hjelper til slik at det er mulig for dem å gjøre det.

Hvis du synes det er vanskelig, enten du er arbeidstaker eller arbeidsgiver, så gjør følgende tankeeksperiment: La oss si at du eller en gitt arbeidstaker i bedriften din må legges inn på sykehus og vil være helt ute av stand til å ha kontakt med jobben i 3 uker.  Hadde ikke det gått kanskje? Hadde det ikke måttet gå? Hadde ikke du som arbeidsgiver da tatt tak i situasjonen? Jo, du hadde det vet du. Du hadde vært smart nok til å ha såpass oversikt over hva dine medarbeidere gjør at du kunne ha steppet inn og tatt kontakt med kunder, prosjektgruppa eller hva som helst og ordnet opp i situasjonen. Du ville skaffet en vikar hvis det var mulig. Sånne ting.

Så til oss som ikke er i arbeid for tiden: Husk at også den som er arbeidssøker, langvarig eller kronisk syk eller av andre grunner utenfor arbeidslivet for tiden også trenger et avbrekk! Det er like så mye hverdag for den som ikke er på kontoret hele dagen. Om du ikke har råd eller mulighet til å reise bort – prøv likevel å skape en pustelomme i en hverdag som kanskje er fylt av NAV-søknader, legetimer, jobbsøking etc. De fleste aner ikke hvor mye jobb det er å være syk for eksempel, alt man må forholde seg til, men prøv likevel å få hjelp av omgivelsene dine til å koble ut du også – enten ferien din foregår i parken, på hytta, med en stabel bøker på sofaen eller på en fancy club i Barcelona!

Studenter er i en særstilling de også, synes jeg. Som student er det svært mange som ikke har mulighet til å organisere noe ferie midt på sommeren, som regel fordi man er nødt til å jobbe de månedene Lånekassen ikke finansierer. Det kan være tøft nok, og jeg er sjeleglad for at jeg er ferdig med mine studieår der. Mange har likevel muligheten til å reise hjem til slekt eller venner en liten ferie, eller i det minste ta noen dager før eller i forbindelse med semesterstart. Her må man nesten prøve å være kreativ med løsninger og planer, og kanskje ikke forvente flere ukers strandferie hver sommer når man er student!

Noen kan kanskje se på det jeg nå skriver som lettvinte råd. Det er jo selvfølgelig en generalisering dette – men det er skrevet som en oppriktig og bekymret oppfordring i beste mening! Jeg har da selv alltid vært hun «flinkisen» som alltid er tilgjengelig, alltid følger opp, alltid tar seg tid til å svare på et par spørsmål, noen mailer.  Jeg vet hvor langt det kan være mellom teori og praksis, jeg vet at mange har et urimelig stort press på seg som blir internalisert og ender opp med å kvele ikke bare det sosiale livet, men det indre livet og friheten også. Tro meg. Det bare fører ikke med seg noe godt i det lange løp.

Hvordan har du det med å ta ferie? Klarer du å koble av? Får du nok tid til å glemme jobbstress? Er arbeidsgiveren din flink til å oppmuntre en arbeidskultur hvor folk faktisk tar ferie? Setter du deg selv foran jobben, eller jobben foran alt?

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Personlig er jeg av den oppfatning at så lenge jeg får betalt, så er det greit å jobbe. Dvs. at jeg gjerne kan utføre arbeidsoppgaver utenom «normert» arbeidstid, sålenge det blir høvelig kompensert.

  Jeg er nok ellers en person som setter meg selv før jobben – jeg har ikke en altoppslukende lojalitet til arbeidsgiveren min. Dersom arbeidsgiveren min ringer og spør meg om jeg kan ta en ekstravakt på en fridag, eller jobbe et dobbelt skift, så kan det godt hende jeg tar på meg oppgaven, men da må jeg ha en god dag, og vite at det blir kompensert – har jeg en dårlig dag, får telefonen mens jeg ligger i sengen og egentlig hadde tenkt å sove lenge e.l., så blir det nei. Enkelt og greit.

  PoPSiCLe’s last blog post..Sjuk ja 🙁

 2. PoPSiCLe » Du høres ut som om du har funnet en fornuftig balanse når du ikke føler deg «tvunget» til gratisarbeid eller ekstravakter synes jeg! Og bra at arbeidsgiver skjønner dette, finner andre etc.

 3. Tja… om arbeidsgiveren er så veldig happy for at jeg sier nei, det vet jeg nå ikke – men det er nå lite de kan gjøre med det – ikke som om de kan gi meg sparken fordi jeg ikke stiller opp utenfor vaktplanen.

  Jeg har et veldig pragmatisk forhold til arbeidsgiver – vi er ikke venner, vi er kun i et profesjonelt samarbeid, og jeg forventer at både arbeidsgiver og jeg opptrer profft. Dersom jeg begynner å høre klaging over at jeg «ikke stiller opp» etc. så vil jeg ganske enkelt finne meg en ny jobb.

  Dog, det skal sies at jeg trives egentlig i jobben min, det er et fantastisk arbeidsmiljø, og jeg har ingen umiddelbare behov for å flytte på meg 🙂

  PoPSiCLe’s last blog post..Sjuk ja 🙁

 4. PoPSiCLe » Høres ut som et sunt forhold! 🙂 Jeg har en viss følelse av at det kan være litt lettere hvis man vet at det er andre som kan ta vakta di, men hvis man for eksempel er prosjektleder for ei gruppe så krever det litt mer innsats å omfordele oppgaver og føre arbeidet videre hvis noen blir borte. Forskjellige utfordringer, men alt lar seg løse!

 5. Sant nok – det er forskjellige ansvarsnivåer, og det er som regel vanskeligere å være leder enn å være kun ansatt slave 🙂

  Dog, litt av det å være leder er vel nettopp det å kunne håndtere og fordele og omfordele oppgaver når det trengs.

  Selv foretrekker jeg å være hakket under ledelsen – mindre bry, mindre ansvar, og som regel mer frihet 🙂

  PoPSiCLes last blog post..Fremme webstandarder, ver. 2.0

 6. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i’m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most indubitably will make certain to do not fail to remember this site and give it a glance regularly.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.