Barn og bursdagsfester

11

Selv har jeg ikke barn i skolealder, men har lyst til å spørre dere som leser dette om hva dere synes.

Saken er som følger (fra Aftenposten, og Dagbladet): I Lund i Sverige har alle unntatt to 8-åringer i en klasse blitt invitert på bursdagsfeiringen til en elev. Dette er brudd på skolens regler, som sier «alle eller ingen», eventuelt «alle jenter/gutter».

Invitasjonene ble beslaglagt av skolen, og bursdagsbarnets far har anmeldt skolen til Riksdagen for dette.

Faren til bursdagsbarnet mener at han ikke kan være forpliktet til å invitere alle barn, og viser til at én av de som ikke ble invitert hadde mobbet hans barn.

~

Hmm… og da tenker jeg: Ja, i utgangspunktet høres det riktig ut at man bør invitere enten alle (evt. alle jentene/guttene) i en klasse. Dette har noe å si i forhold til å skape et godt klassemiljø, forebygge mobbing (det er jo vondt for barn å bli holdt utenfor!) og sikkert mange andre gode grunner også.

Men så igjen – hvis mitt barn ble mobbet av en eller flere i klassen, ville jeg da ha invitert disse på bursdagsfeiring? Min første tanke er «aldri i livet!». Mobbing og konflikt ville jeg ha tatt tak i så klart, men på mitt barns bursdag vil jeg jo at han/hun skal få en best mulig dag!

Hva mener dere? Har dere regler for dette på deres skoler? Ville dere ha invitert noen som mobber ungen deres i barnebursdag?

~

(Nå får jeg sikkert høre det at «jammen du som ikke har barn selv vet jo ikke hvordan det er»…ååh.. ja, jeg skjønner det, legger sikkert litt opp til det selv ved å spørre. Samtidig SÅ lei av å høre dette fra folk – jeg må da få kunne snakke om barneting selv om jeg ikke har født selv enda!?)

Share.

About Author

11 kommentarer

 1. For det første har du lov å ha meninger selv om du ikke har barn selv.
  Alle eller ingen er en merkelig regel etter min mening, hva med å velge de som er vennene dine, kanskje blir det noen fra klassen og noen andre?
  Det er jo blitt helt villt dette med bursdager, ikke alle har verken råd eller lyst til å ha hele klasser vel?
  Var det ikke noen som satte terningkast på de ulike bursdagene også?
  Selv hadde jeg sommerbarn og slapp unna det verste heldigvis.

  Grayladys last blog post..Kokkebesøk

  • Nei, det må jo bli store bursdager om hele klassen skal inviteres hver gang!
   Jeg vet ikke hva som er riktigst jeg, å invitere venner høres lurt ut, og samtidig får jeg inntrykk av at dette med «klassen» er veldig viktig for å skape samhold. Men den enkelte familie må jo få velge.
   Terningkast på barnebursdager? Da har man gått for langt…

 2. Takk for kommentar i bloggen min 🙂

  Angående ingen eller alle, så er det en god tanke, men det er ikke sånn det fungerer i praksis. Og jeg synes ikke skolen skal bestemme hva som er rett og galt når det kommer til bursdagsferiring – det er jo noe som skjer utenfor skolens arena. Jeg ville nok ikke invitert noen som mobbet barnet mitt (som jeg forøvrig ikke har enda), men skjønner at de to som ikke ble invitert til bursdagen kan føle seg litt utenfor. En vanskelig problemstilling, men allikevel ikke. Man må få gjøre det man selv har lyst og råd til.

  Stines last blog post..Været

  • Ja, grunnen til at skolen hadde regler på dette var vel at de brukte å dele ut invitasjoner på skolen, og at det da ble så veldig synlig hvis noen ikke ble invitert. Jeg husker også den problemstillingen fra barneskolen.

 3. Saken er temmelig enkel – i mine øyne. Så lenge invitasjoner blir levert ut på skolen, så skal _ALLE_ inviteres.

  Men hvis foreldre/barn ikke ønsker å invitere noen, så får de spandere et frimerke og sende det i posten til de som skal ha invitasjon.

  Men det å se at alle andre i klassen får invitasjon «rett forran øya» på seg, men ikke du – det tror jeg ikke er noe bra.

  Når det gjelder 8 åringer og mobbing – så er vel jeg mer av den mening at vi kan ikke la dårlig barneoppdragelse gå utover barna… Hvor mye forstår en 8 åring av hvor alvorlig mobbing er? Her mener jeg foreldrene til «mobberen» må ta mye av skylden.

  Og det var _DEN_ brannfakkelen. Bare for å gjøre det klart, jeg har selv en 11 åring med ADHD, som ikke alltid har det så bra på skolen…


  Rune

  • Er enig med deg i at det blir veldig synlig og ekskluderende om man deler ut invitasjoner på skolen. Samtidig vil vel ungene også spørres seg i mellom om man sender de i posten? Det kan være vanskelig å si at man ikke har fått noen invitasjon også… kanskje gå og vente på noe som ikke kommer..

   Skjønte ikke helt hva du mener med at dårlig barneoppdragelse ikke skal gå utover barna? Mener du at det ikke er barnets feil at det mobber? Er ikke en 8-åring i stand til å skjønne at det å plage andre får konsekvenser?

   Jeg tror sikkert at mye av mobbing skyldes dårlig oppdragelse. Jeg ville bare synes det var trist å måtte «tvinge» mitt eget barn til å invitere andre barn som plaget dem til bursdagen sin!

   Synd å høre at ditt barn ikke har det så bra på skolen, det må være veldig tøft for deg som foreldre også.

 4. Jeg har selv sterke meninger om det meste, og lar sjelden det at jeg ikke selv er en del av «problemområdet» stoppe meg 😀

  Når det er sagt, så synes jeg ikke skolens policy er så ille – den gjelder jo kun for invitasjoner delt ut i klassesammenheng/på skolen, og da vil det virke ekstra ekskluderende å utelate kun et par elever.

  Når det er sagt, så har jeg selv erfaring fra lignende situasjoner fra da jeg gikk på skolen, og det var da slett ikke alle som alltid var gode venner – noen ble plaget, noen ble mobbet, og det var lite man gjorde med det – det hendte så klart at noen tok andre i forsvar, men barn er lette å få til å følge vinden, og det å «stå opp for de svake» er sjelden en god måte å bli populær på, og de færreste barn har ryggrad til, eller ønske om å stille seg utenfor den «gemene hop».

  Det er for så vidt helt greit, mine erfaringer fra samme tid går mer på det at «man kommer fort over det». Om man ikke blir invitert til et selskap, so what – det er trist der og da, og man blir kanskje ikke akkurat fristet til å oppføre seg bedre mot personen som har gitt invitasjonen ut, men det gjør ikke at barnet blir deprimert og hopper utfor nærmeste høye bygning.

  Jeg mistenker at reaksjonen fra skolen og lærerne skapte langt mer splid og uro i denne forbindelse enn selve utdelingen – som faren har uttalt, så visste begge de to guttene som ikke fikk invitasjon at de ikke fikk lov til å omgås hans sønn, jeg regner med at også skolen er informert om at i hvert fall den ene av dem har mobbet bursdagsbarnet, og da er det heller ingen overraskelse at de ikke blir invitert.

  Storm i et vannglass, er nå min mening.

  Barn har den evnen at de kan glemme «urettferdighet» temmelig fort – barn er sjelden langsinte. Det er en grunn til at de er «bestevenner» den ene dagen, men «hater» hverandre den neste 🙂

  PoPSiCLes last blog post..Diablo III – endelig er det på tide med litt djeveldenging igjen!

 5. Sent ute her.., men kan jo mene litt for det.

  Og etter min mening har skolen i utg.pkt ikke noe med hva som skjer på fritiden. Men deles innbydelsene ut på skolen, skjer det ikke lenger i fritiden, og jeg synes det er ok at skolen sier at innbydelser utdelt på skolen skal til ingen/alle/gutter/jenter. Så får man heller levere de på fritiden hvis alle ikke skal inviteres.

  Ved å ikke dele ut til en eller to, så vil jo det også på en måte være mobbing/eklsudering, så det synes jeg voksne skal prøve å unngå. Samtidig tror jeg ikke at mobberen vil oppføre seg bedre mot offeret etter å ikke ha blitt invitert i bursdag. Kanskje burde man heller prøve å invitere og få de to «partene» til å omgås. Flere skolen/foreldre gjør det bevisst i et forsøk på å bedre mobbing.

  Pssst – du/dere…,det er vel ikke flere enn halvparten av skolene i Norge som har flere enn 18-20 elever i klassene, altså bare 9-10 gutter/jenter..

  Ulmes last blog post..Juhu!

 6. Nettpetrus on

  Som mamma har eg tre ting eg er redd for:
  1: At barnet mitt skal døy
  2: At barnet skal bli ein mobbar.
  3: At barnet mitt skal bli mobba.

  Og eg gjer så godt eg kan for å unngå at desse tre tinga skal skje…

 7. Jeg har heller ikke egne barn. Og ja, jeg vet jeg er sen til å kommentere dette innlegget, men så oppdaget jeg ikke bloggen din før idag. Så har tilbragt de siste 20 minuttene med å lese og lese. Flott blogg!! 🙂

  Så til kommentaren min ja… Jeg synes slett ikke at foreldre skal tvinges til å invitere mobbere hjem til sitt barns fødselsdagsselskap. Skolen kan bare drite å dra om de begynner å legge seg opp i hvem man får lov til å invitere. Det er BARNETS dag, og BARNET må få lov til selv å bestemme hvem de vil omgås med, og ivertfall, hvem de IKKE vil ha i bursdagen sin! Er helt hårresiende at en skole i det hele tatt er så frekke at de prøver å ha noe de skulle sagt når det gjelder dette. Vi har tross alt bare bursdag EN gang i året. Og på den ene dagen skal barna alstå måtte være sammen med den som gjør alle de andre dagene i året sure? Nei..takke meg til! Jeg hadde nok gjort som faren, og anmeldt skolen jeg også. Det får da være grenser for hva rektor/lærere skal få lov å bestemme over barna.

 8. Hei Rosa, og velkommen skal du være!! Klart du kan kommentere innlegget nå, det er bare hyggelig å bli lagt merke til!

  Jeg er enig med deg i at barnet må være i fokus på bursdagen sin!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.