I morgen begynner jeg med Qigong!

14

ME-pasienter blir som regel verre av fysisk aktivitet, men Qigong har vist seg å være en treningsform som kan gi bedring.

Qigong betyr energi (qi) trening (gong). (Tropos)

Qigong er en kinesisk lavintensiv bevegelsestrening. I en medisinsk forklaringsmodell vil Qigong påvirke den stabiliserende, dype muskulaturen i kroppen. De langsomme bevegelsene aktiverer kjernemuskulaturen. Signaler til disse muskelgruppene kommer er først og fremst regulert av mellomhjernen og hjernestammen, og det er nært forbundet med det autonome nervesystemet. Qiqong søker å stimulere denne typen muskulatur, og oppnå avspenning i den mer overfladiske muskulaturen.

Forskere tilknyttet Sunnaas sykehus har gjennomført et forskningsprosjekt hvor de kan vise til tydelig forbedring for ME-pasienter som trener Qigong. Det er gjort en randomisert, kontrollert studie på Qigong og ME. Jeg har ikke fått tak i denne forskningsrapporten, men resultatene fra pilotprosjektet viste en klar redusering av utmattelse for deltakere på Qigong.(Se artikkel her). Deltakerne i undersøkelsen i pilotprosjektet hadde vært syke fra 2 til 14 år. Deltakerne trente Qigong med lav intensitet to timer i uka i 15 uker.  Etter treningsperioden var både total fysisk og mental utmattelse signifikant redusert. Subjektive plager ved stress, sykdom og påkjenninger var også signifikant redusert.

Ullevål sykehus som holder mestringskurs for ME-pasienter, pleier å anbefale Qigong som en mulig behandling, selv om man må være forsiktig og ikke overdrive.

~

Kilder:

Tropos

VG: «Blir friskere av kinesisk trening»

Fysioterapeuten nr. 1/2006: «For utmattet til å trene? Qigong i behandlingen av personer med Myalgisk Encefalopati.»

Jeg anbefaler sterkt et foredrag av Merete Sparre om ME: «Å møte mennesker med ME – veiledning og behandling.» Sparre jobber med ME-syke og har undervist i Qigong i mange år.

~

Mat&Helse: «Jeg har brukket energien» (Fin beskrivelse av hvordan det er å leve med ME)

Share.

About Author

14 kommentarer

 1. Lykke til med Qigong trening.
  Har selv holdt på med dette. Riktignok på grunna av ryggproblemer, og kan bare si at det er veldig behagelig å holde på med. For min del; bedre rygg, mindre stivhet, roligere puls, senkede skuldre og en dag med mer overskudd 🙂

  Lykke til

  Alenepappa

 2. Ja, det virker veldig likt. Samtidig er Qigong enda «roligere» på et vis, og en del av øvelsene skal bl.a. gjøres liggende. Skal se om jeg klarer å finne ut noe om forskjellen på Tai Chi og Qigong. I tillegg finnes det flere undervarianter av Qigong også som skal være styrkende for noen, og andre opplegg som er medisinske. Det opplegget jeg skal følge er Qigong med tilpasninger til ME-pasienter.

  Mer følger senere…

 3. Jeg måtte bare si tusen takk!
  Nå har jeg bare kommet halveis i det foredraget til Merete Sparre, men så langt har det falt på plass så mange klaffer at jeg sitter her og er sjokkert! Det er så mye av det hun nevner (og da spesielt den første delen med pasing-tilpasse seg den syke), som er så riktig så riktig for meg. Og endelig fikk jeg en medisinsk forklaring på hvorfor jeg har det så mye bedre med beina opp enn ned. At ikke noen kunne fortalt meg det før!
  Gleder meg til resten av foredraget, tusen hjertlig takk for at du la det ut 😀

  Og lykke til med qigong, jeg hadde slått det fra meg etter å ha prøvd superforsiktig yoga som jeg overhode ikke tålte, men tror jeg skal sjekke det opp litt igjenn nå.

 4. Å så spennende!

  Jeg har lyst til å gå på kurs selv, men hittil er det blitt noen spede forsøk med en dvd. Jeg har også ME forresten. Jeg mener det har hjulpet meg på dager da jeg har en sterk ubehags-følelse i kroppen. Jeg får en veldig god ro i kroppen, jeg kjenner at knærne blir mindre avstivet etter noen øvelser, og jeg kan tydelig se hvordan sirkulasjonen i føttene blir bedre etter noen få minutter. Det er veldig fasinerende syns jeg. Noe skjer. Noe godt.

  Håper du liker det, og at det føles bra for deg.

 5. anne: Så BRA at du fikk nytte av det!! Jeg har lest det foredraget flere ganger og finner stadig noen små aha-opplevelser der! Det er i alle fall sant at forståelse av hva som foregår er nyttig og godt. Jeg har også prøvd litt yoga hjemme, men det har gått helt skeis for meg. Sovna på yoga-matta foran TVen etter ti minutter, tror faktisk det blir for hardt altså. Men jeg skal komme med Qigong-rapporter så får vi se hvordan det virker! 🙂 Takk for hilsen!

  Glama: Ro, mindre stivhet og bedre sirkulasjon ~ det høres ut som et bra resultat! Glad for å høre at det fungerer for deg, jeg er veldig spent på dette kurset nå og om jeg klarer å gjennomføre det. 🙂

 6. Jeg syns at tai-chi og qigong er skikkelig spennende. Det overrasker ikke at man finner klare effekter av disse teknikkene. Bra at det kommer mer og mer oppmerksomhet rundt dette. 🙂

 7. Hej! Jag och min prosjektgrupp håller på med en ny stor norsk bloggportal. En sida som liknar lite på http://www.feber.se, men vi ska dock ha många fler funktioner, och den ska självklart bli mycket bättre. Vi söker nu därför efter DIG som bloggare. Bloggare som skriver om allt möjligt, du kan skriva om vad du vill. Allt från bilar, pcer till mode och smink. Låter det spännande? Gå med i vår grupp på Facebook, så får du mer info där om en stund. Enligt kodarna är dom klara 1. september.
  http://www.facebook.com/group.php?gid=66927755092

  Mvh
  Erik Holm

 8. Beate: Tenkte jeg skulle skrive en post om dette, men har ikke kommet så langt. Fanget av Tordenbloggen vet du…

  Vel, jeg måtte hoppe av Qigong-treninga tidligere i høst fordi jeg var så dårlig, og så ble jeg lagt inn på sykehus og måtte opereres i magen. Så jeg var nok rett og slett ikke med lenge nok til å få noen reell effekt av det.

  Gruppa jeg var på var imidlertid bra, og spesialtilpasset ME-pasienter.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.