Hva tror du skjer i barnehagen da, Tufte?

7

Olav Tufte kritiserer «karriereforeldre» for å la barna være for lenge i barnehagen (Aftenposten, også i Dagbladet) og dermed at deres egoistiske karrierejag ødelegger for barnas fysiske fostring.

Det er mye som kunne vært sagt om dette gitt, men det første som slår meg er at han for det første overdriver noe veldig når han påstår at ungene er i barnehagen fra 7 om morgenen til 17 om ettermiddagen. De færreste barnehager har vel åpent så lenge?

Men det som også slår meg er at vi må jo ikke se for oss at ungene blir levert i barnehagen, og der sitter urørlige som små klumper langsetter veggen mens de fores med usunn mat og drikke.. For hva skjer egentlig i barnehagene? Jo, de små, søte løper rundt og leker stort sett hele dagen! Mange barnehager har utrolig gode opplegg med regler for sunt kosthold ~ hva barna har lov til å ha med av mat (den kjekspakken fikk vi pent vente med gitt),  og de serverer kanskje frukt og grønnsaker i løpet av dagen. Det er et vanlig syn for oss i alle fall å se den lille sitte knaskende på en bit rå blomkål når hun skal hentes.

Det er jo en grunn til at barna ofte er slitne etter en lang dag i barnehagen også! Jeg ser ikke for meg at det nødvendigvis ville blitt så mye mer fysisk fostring om disse forferdelige «karriereforeldrene» hadde vært hjemme hele dagen med barna sine… Og hva er forøvrig han selv som toppidrettsutøver, tilstede hele dagen for å løpe rundt med ungene som en egen liten treningsleir?

Det er fint at det er fokus på kosthold, fysisk aktivitet og barn i balanse, men la nå ikke dette skygge for at det skjer stort sett veldig mye fysisk for de fleste barn i løpet av en vanlig dag!

(Les også innlegget til Iskwew: «Superegoist kritiserer egoistiske karriereforeldre.»)

~

Bilde: Microsoft Office Online

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Jeg vet ikke om det statistisk sett gjelder de fleste, men det er tre barnehager i nærheten av hvor vi bor og de er alle åpne fra 07 til 17. En av dem er til og med åpen til 19 en dag i uken.

 2. Når det gjelder den fysiske fostringen, tror jeg man burde se mer til skolen enn barnehagen. For i barnehagen er det ikke så verst, etter min erfaring. Skolen har derimot svømming bare fra høstferien til påske, og gymtimen er den timen som lettest blir ofret dersom noe annet skal skje. Dette har jeg ikke vitenskapelig belegg for å si, dette er bare slik jeg oppfatter det her hos oss.

  Så for å fortsette å snakke for meg selv; ungene her i huset får nok utfolde seg mer fysisk når de ikke er hjemme sammen med mor hele dagene.

  Uten at de er i barnehagen fra 7 til 17 fem dager i uka heller.

 3. Aberlour: Ja, det varierer nok litt, og åpningstidene er kanskje også lengre enn den tiden barna bruker å være i barnehagen.

  Synline: Godt poeng om det med skolen, der burde man nok være mer bevisst på å tilrettelegge for mer god fysisk fostring. Men jeg mener ikke at man skal skyve ansvaret for dette over på skole eller barnehage altså, jeg tror mange foreldre er kjempeflinke til å holde både seg selv og barna i aktivitet. Det betyr også sikkert en del hvilke muligheter de har til å være sammen med jevnaldrende utenfor skolen for å leke og rase litt rundt.

 4. Tror barna har det bedre i barnehagen enn om de skulle vært og trødd hjemme ilag med den gamle kjedelige mora si.

 5. Sexy: Det tror jeg ungene synes også! 🙂 Ser nå hvor viktig det er med lekekamerater og når det er noen dager uten barnehage så kommer jo spørsmålene om når det er barnehage igjen og hva de skal gjøre etc. etc.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.