Nå blir jeg barnslig, mindre empatisk og mer selvsentrert

2

Ja, siden jeg er en aktiv bruker av nettsamfunn er nok det en reell fare, skal vi tro nevrologen/professoren som er nevnt i Aftenpostens artikkel i dag.

– Fordi alt går så fort, kan hjernen finne på å tilpasse seg de raske skiftningene mellom inntrykk – mens dette i «det virkelige liv» kan bli oppfattet som konsentrasjonsvansker.

– Man får en distanse til stressfaktoren i ansikt-til-ansikt-møter, og blir kanskje dårligere til å takle sosial interaksjon utenfor den digitale verden.

(Og selvfølgelig blir Facebook spesielt nevnt, man kommer liksom ikke utenom det i en artikkel om sosiale medier.)

Nå skal man ikke kimse av at hjernen tilpasser seg de raske skiftningene, og jeg tror det er flere enn meg som har opplevd hvordan det er forskjell på hvordan folk i ulike aldersgrupper håndterer teknologien og dens muligheter og utfordringer. Der jeg enda kan mimre over den gang jeg mottok min første tekstmelding, sjonglerer nå de som er yngre enn meg med et utall medier hver dag. Klart det påvirker hvordan vi forholder oss til hverandre på! Noe til det bedre, og noe til det verre ~ helt sikkert.

En interessant kobling kan jo være til hvordan ulike helsemessige konsekvenser – sykdommer og lidelser – kan komme som en følge av å være utsatt for den uendelige sammensatte bombarderingen av informasjon, inntrykk og informasjon fra alle de kildene vi nå har rundt oss. Det er jo slik at de stille, langsomme rommene vi måtte trenge må vi skape oss selv, ved å skyve til side og sette på vent alt dette som både er forførende og grådig. Ofte med et snev av dårlig samvittighet eller følelsen av å miste noe i stedet.

Det er et spennende perspektiv å tenke på hvordan mine eventuelle barn kommer til å bli, når de skal vokse opp og forholde seg til alt dette – og på kjøpet få en mor som attpåtil kommer til å oppmuntre til bruk av sosiale medier! Jeg kan bare forsikre at jeg skal gjøre alt jeg kan for å unngå at de blir uempatiske og selvsentrerte mennesker.

Hva tror du? Er du enig eller uenig i bekymringene?

mybrain

Bilde: Min hjerne

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Jeg ble helt *gjesp* da jeg leste artikkelen. Er så lei av alt oppstyret rundt Facebook, og nå også Twitter faktisk. Sønnen min er totalt uinteressert i sånne nettgreier, så jeg kan ikke svare på hvordan det eventuelt ville påvirket ham, men så er det jo innmari mye mer som skjer i en ungdoms liv enn å være på Facebook da. De er for eksempel på skolen hver dag, omgås andre «face to face», må følge opp plikter både der og hjemme osv osv. Mesteparten av tida pågår det sosiale samspill utenfor nettet.

    Jeg sitter masse på nett når jeg orker, men nå er jeg ikke så ung lenger så jeg er kanskje utenfor faresonen. Føler meg til tider riktig barnslig og infantil, så «forskeren» har sikkert rett. 😉

    Lothianes last blog post..Piiiip!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.