I dag behandles saken i Stortinget

6

Husker du at jeg skrev om fysioterapeuter og refusjonsavtaler i forrige innlegg?

I dag behandles faktisk saken i Stortinget.

8. Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Kari Kjønaas Kjos om fri etableringsrett og fjerning av ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter

(Innst. S. nr. 144 (2008-2009), jf. Dokument nr. 8:10 (2008-2009))

Men det er lite sannsynlig at det går igjennom, helse- og omsorgskomiteen innstiller på at forslaget ikke bifalles.

Slik jeg forstår det av saksgjennomgangen: Ap, SV og Sp mener de avtalene vi har i dag skal fortsette, selv om de er kjent med at de kan skape konkurransevridning.  De vil ha større overføringer til kommunene, og at praksisen med avtalehjemler fortsetter.

H, KrF og V mener kravene om avtaler blir en byråkratisk hindring som fører til unødig ventetid. H har tidligere fremmet forslag om å avvikle avtalene. FrP vil ha et helt nytt system der refusjon følger pasienten, uten at dette fører til økte egenandeler.

Jeg var ikke klar over hvordan partiene forholdt seg til denne saken før jeg så den i dag. Det som i alle fall er sikkert er at pasientrettigheter som disse vil være et av mine fokusområder når jeg bestemmer meg for hvem jeg skal stemme på i valget. Egentlig må jeg si at jeg er litt skuffet over at ikke flere partier ser ut til å skjønne hvor urettferdig ordningen kan oppleves pr i dag.

Oppdatering:

Slik ble avgjørelsene:

Dokument nr. 8:10 (2008-2009), Innst. S. nr. 144 (2008-2009)

Dokument nr. 8:10 (2008-2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Karin Kjønaas Kjos om fri etableringsrett og fjerning av ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter – bifalles ikke.

Dokument nr. 8:10 (2008-2009), Innst. S. nr. 144 (2008-2009)

Det henstilles til Regjeringen senest i løpet av 2009 å vurdere virkningene av den omlagte finansieringsordningen for fysioterapeuter, både hva gjelder fysioterapeuter og pasienter
Ingen endringer der altså, men en henstilling til regjeringen om å vurdere ordningen.
Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Enig med deg i at pengene (driftstilskudd og trygderefusjon) heller skulle følge den enkelte pasient.
  Det kunne virke kvalitetsstimulerende.

  Et alternativ kunne jo være å innføre driftstilskudd og trygderefusjon til alle som nå jobber som fysioterapeuter. Da kunne flere pasienter ha råd til slik behandling.

  Viktor Viktorsens last blog post..Mobbekultur på Holmenkollens solside

  • Ja, det siste du nevner er jeg også helt enig i.

   Alle som er sertifiserte fysioterapeuter burde ha refusjonsrett så lenge de behandler pasienter – enten de har driftstilskudd eller ikke.

   Om ordningen med driftstilskudd bør fortsette er jeg usikker på, men det kan ikke være så skjeivfordelt som i dag.

 2. Pingback: ~SerendipityCat~ » Konkurransetilsynet kritiserer kjøp og salg av driftstilskudd

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.