Ærlig talt, gi politiet oppdatert IT-utstyr nå!

9

Når man forholder seg til offentlige instanser forventer man at de har verktøyene sine i orden for å behandle saken din. Enten det er kompetente saksbehandlere eller PCer som virker.

Jeg har tidligere fått hakeslepp over NAV som sender pasientlister rundt på disketter. I dag er det Anders Brenna i Teknisk Ukeblad som gjør meg oppmerksom på hvor dårlig stilt det er med IT-systemene i politiet:

«- Det er opp til politimesteren i hvert distrikt å anskaffe nytt. Og her er realiteten at de må velge mellom penger til overtid, nye patruljebiler eller nye datamaskiner.»

Som Brenna skjønner jeg godt at politimestrene velger bort investeringer i IT når man har så knappe budsjetter, men at det skal fortsette å være sånn skjønner jeg ikke. Her må man da kunne skille ut IT som et eget budsjett og få rustet opp verktøyene sine? Slik at man ikke blir rammet av skadelig programvare for eksempel.

Det er nesten så jeg tenker at dette være en misforståelse et eller annet sted, noen som har «glemt» at IT er viktig når de lagde budsjettet, noen som egentlig mente at det ikke skulle være sånn!

Eller er det sånn at holdningene til IT-verktøy er slik at «en PC er en PC og så lenge det går an å skrive på den så får vi bruke den så lenge vi kan»? Kanskje det trengs en aldri så liten kompetanseheving noen steder der ute?

Rydd opp i rotet !

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. En ting er det fysiske utstyret, en annen ting er systemene de benytter. Da virusskandalen var et faktum, skrev jeg en pressemelding som også TU publiserte.

  Det nytter altså ikke med nytt utstyr, så lenge systemene som benyttes fortsatt er antikvarisk. Windows NT 4, som politiet benytter som en del av sine systemer, er hele 13 år gammelt og det har ikke blitt gitt ut en eneste feilretting eller sikkerhetsfiks til dette operativsystemet på hele 8 år. I IT-sammenheng er det sammenliknbart med å kjøre biler fra 50-tallet, om ikke eldre.

  Martin Bekkelunds last blog post..En perfekt presentasjon

  • Espen Zachariassen, TU on

   Dette er en detalj som jeg ikke tok med i artikkelen:
   I følge PDMT er NT4 så gammelt at sikkerhetstrusselen er lav. Conficker er ikke skrevet for å gå løs på den generasjonen.

   • «Security through aging» kan neppe sies å være en foretrukken sikkerhetsstrategi. Spesielt ikke når man vet at siste Service Pack ble gitt ut for 8 år siden, og at det ikke utvikles verken feil- eller sikkerhetsfikser lenger.

    Conflicker er riktignok ikke skrevet for NT4, men det gjør ikke systemet mer sikkert av den grunn. Det gjør det heller ikke sikret mot fremtidige angrep. Tvert i mot, slik jeg ser det er det kun en udetonert bombe som venter på å gå av. Spesielt nå, etter all oppmerksomheten politiets NT4-systemer har fått den siste tiden.

    Kommende onsdag, 1. april aktiveres en ny versjon av Conflicker…

    Martin Bekkelunds last blog post..Ødelegger piratkopiering markedet for fri programvare?

  • Ja, det er sant, jeg tenkte nok både på fysisk utstyr og systemer da jeg skrev dette. Jeg var bare ikke klar over at det var _så_ ille. Egentlig får jeg ganske sterk medfølelse med de som sitter og sliter med utdaterte systemer og ikke har muligheter i budsjettene sine til å gjøre noe med det.

 2. Politimann on

  Serveren vår (NT4) tok kvelden en vakker dag ifjor en gang, og det ble ringt etter service. Servicemannen kom raskt han, en hyggelig kar var han også. Det viste seg imidlertid at et kretskort var ødelagt, og at reservedeler ikke fantes på markedet lengre. Dette som en følge av at systemet var GAMMELT. Heldigvis viste det seg at servicemannen ikke bare var en hyggelig kar, men en dugandes kar også. Så han slang fram en loddebolt, og lodda skiten sammen igjen. Men ærlig talt….

  • Så gammelt at det ikke finnes reservedeler ja…. kjære vene…

   Jeg HÅPER at det kan komme noen ekstrabevilgninger eller lignende på et eget budsjett slik at dere i politiet får den opprustningen av utstyr og systemer som trengs!!

 3. Pingback: Disketter fortsatt? Virkelig? | ~SerendipityCat~

 4. Politistudent on

  Driver opplæring i politiets datasystem nå. Enkelte av programmene vi bruker er utrolig bra, mens andre er som å gå tilbake til DOS igjen. Og det programmet som brukes mest, der vi skriver rapporter, er så dårlig at jeg nesten ikke tørr å skrive rapporter på den i frykt for at det plutselig skal forsvinna(det har skjedd). Også er det synsykt treigt! menmen… ville kostet synsykt mye å byttet ut disse systemene som blir brukt har vi hørt, så det er fortsatt uaktuelt…

  • Takk for at du deler din erfaring!

   Jeg synes det er skikkelig trist at det ikke går an å få på plass bedre systemer for dere som skal jobbe i Politiet.

   Ja, det er en stor utgift å bytte ut, men det er jo snakk om en av våre viktigste samfunnsoppgaver det her. Det minste man kunne forvente var at dere fikk gode systemer som gjorde jobben mer effektiv – det ville man vel spart inn på i lengden??

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.