Konkurransetilsynet kritiserer kjøp og salg av driftstilskudd

2

Hvis det er noen som har fulgt med når jeg en sjelden gang forsøker å skrive noe seriøst, så husker de kanskje at jeg skrev om hvorfor fysioterapeuten min var så dyr. Kort fortalt handlet det om at fysioterapeuters praksis ofte styres av såkalte driftstilskudd, som slettes ikke er fordelt etter behov, men ofte selges under bordet fra «gamle» til nyutdannede fysioterapeuter for millionbeløp. En ordning som har ganske mange likheter med det vi kaller korrupsjon

Nå kritiserer Konkurransetilsynet dette systemet melder NTB (her via Ukeavisen Ledelse). Det er gode nyheter.

Konkurransetilsynet kritiserer systemet der fysioterapeuter kjøper og selger fysioterapeutpraksis med tilhørende offentlige driftstilskudd.

Et offentlig tilskudd sikrer nemlig fysioterapeuten et grunntilskudd på 250.000 kroner, og refusjon per behandling. Nyutdannede fysioterapeuter må kreve full pris av pasientene sine, og ordningen rammer derfor både fysioterapeutene samt pasienter som ikke får tak i en fysioterapeut med driftstilskudd.

16. mars innstilte helse- og omsorgskomiteen på at et forslag om å fjerne ordningen med avtalehjemler for driftstilskudd ikke skulle bifalles. Stortinget valgte å følge komiteens innstilling og beholde dagens ordning, men med et ønske om vurdering av denne.

Nå kommer altså Konkurransetilsynet med krav om gjennomgang.

Jeg synes det høres mest fornuftig ut å la refusjonsretten følge pasienten.

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Det er nok noen mangler ved driftstilskuddsordningen, men jeg er ikke sikker på at Konkurransetilsynets løsninger er noe særlig bedre. Jeg synes det høres urimelig ut at man skal måtte investere mye penger i utstyr når man skal risikere å miste tilskuddet etter fem år f.eks.

    Hjorthens last blog post..Skriket finnes i skogen

  2. @Hjorthen
    Det er jeg enig i, det ville vært en vanskelig situasjon. Kan man klare å finne en måte å fordele disse driftstilskudene på som gjør at ordningen oppleves som rettferdig?
    Eventuelt at _alle_ som ville starte fysioterapipraksis fikk et visst tilskudd til etablering, men at refusjonsordningen følger pasienten, ikke fysioterapeuten?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.