Lyst til å leie en kone en gang i blant?

2

Én av grunnene til at det er så skummelt å gifte seg ( i hvertfall for oss av kvinnekjønn) er at ordet kone bringer med seg en god del skumle assosiasjoner. En kone, det er en sånn dame som tar godt vare på huset, som baker, som husker alle merkedager og svigerforeldrenes fødselsdager, som heller prioriterer å vaske kjøkkenskapene enn å vagle seg opp på en barkrakk for å prøve en spennende drink.

Og klarer du ikke å være en slik flink kone, så skal du i alle fall vite at det finnes en nødløsning – du kan leie en! «The Occasional Wife» – den perfekte løsningen i en travel hverdag? «The Occasional Wife will significantly simplify your daily routines and special event activities. By prioritizing tedious tasks, handling them in an appropriate manner, and organizing and streamlining work and personal environments, we make your life and special occasions stress-free and enjoyable. The Occasional Wife efficiently and effectively removes clutter, organizes spaces, cares for and manages your errands, tasks and other daily responsibilities, and plans and coordinates your complex social functions.»

occasional wife

Se bildet av den hvite, tynne og lykkelige konen med blondeforkleet sitt som løfter martiniglasset i en hyllest – til sin underordnede stilling som husslave kanskje?

Jeg håper da endelig at kjæresten min har vett til å leie inn en sånn Occasional Wife hvis han vil ha noen til å organisere sokkeskuffen sin for seg eller planlegge hans komplekse sosiale funksjoner…. for jeg som kone kommer til å ta beina fatt fortere enn du kan få sagt «hjemmebakst» hvis det ligger sånne forventninger til meg når vi gifter oss.

I 2008 skrev jeg en post om hvorfor Martine Aurdal faktisk burde være redd for et mindre likestilt liv i ekteskapet. Statistisk sett fører det fortsatt til et mindre likestilt liv å være gift. Det bare «blir sånn». Jeg lurer på hvordan det går med Martine nå som hun har gifta seg. Har hun lyst til å leie en «Occasional Wife» innimellom? Nesten så jeg skulle spurt henne om det…om hun fortsatt er redd. For det er jo blitt sånn, at kvinnene vasker mindre, men menn vasker ikke mer.

Forøvrig er jeg ikke i mot å leie hjelp til ting man ikke klarer med selv – gudene skal vite at jeg må gjøre det, og jeg føler meg ikke som noe dårligere menneske fordi jeg ikke vasker badet mitt selv. Det er bare det med denne kone-greia, det at disse tingene som handler om å ta vare på hus og hjem på en eller annen merkelig måte har blitt tilskrevet mitt kjønn. En kone er altså (slik det blir fremstilt på denne siden) en person som gjør livet ditt mer behagelig ved å ta hånd om alle små detaljer og vedlikehold i hverdagen (slik som å gjøre ærender for deg), organiserer spesielle hendelser for deg (er du for lat?) som for eksempel ferier eller bryllup (?!) og tar hånd om arbeidsintensive hjemmerelaterte byrder som planlegging og organisering av flytting – selvfølgelig alt dette mens man har et uklanderlig utseende og et stort smil.

Vi er to som skal gifte oss, og med mindre vi er to som planlegger bryllup og ekteskap sammen så blir det ikke noe av. Jeg gleder meg til å gifte meg med kjæresten min, men jeg tror vi beholder vaskehjelpa for å si det sånn, og vi kommer ikke til å kalle henne en slags «kone». Like lite som vi kaller mekanikeren på verkstedet en slags innleid «ektemann». Eller Ekte Mann om du vil.

(Saken om «Occasional Wife» ble funnet via Sociological Images)

Jeg håper at mennene er redde for å få en kjæreste, kone, samboer som de ufrivillig selv omgjør til en bitter, utslitt kvinne fordi de selv ikke så, ikke deltok, ikke brydde seg – eller bare tok det for gitt. For så å stå måpende tilbake og ikke skjønne noen ting når dama vil ut.

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Fnisfnis. Ikke minst siden jeg skal hjem etter jobb i dag og være skikkelig kone; vaske, rydde, støvsuge og lage lasagna fra bunnen av. (Men det er fordi jeg vil altså uten noen som går i føttene mine på 55 kvadratmeter)

    Men jeg måtte si opp vaskebyrået mitt fordi de var inkompetente. Kan du anbefale vaskehjelp? Jeg savner at hjemmet mitt ble magisk rent to ganger i måneden.

  2. Hehe, jeg skjønner hva du mener også! Noen ganger _vil_ man bare få gjort unna ting selv… Håper du finner deg en god ny vaskehjelp uansett, det tror jeg er en god investering! Så kan man jo alltids bruke litt tid på å dandere de nyplukkede blomstende til Manden kommer hjem til ferdig lasagne fordi noen andre har vasket gulvet da vettu 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.