PRESSEMELDING: Historisk sprengstoff i ME-forskningen: Årsaken til ME kan være et nytt virus!

24

NB! Offentliggjøring av denne informasjonen skjer i følge embargo-fristen satt til den 8. oktober klokken 20.00 norsk tid.

ME – Myalgisk Encefalopati.

En nevrologisk sykdom (G.93.3 i ICD10) som rammer både epidemisk og sporadisk, ofte etter infeksjoner (ref. Giardia-epidemien i Bergen) og som får ellers friske menneskers kropp til å kollapse totalt – mange ME-syke blir liggende i mørket med ekstrem overfølsomhet for lyd og lys, med store smerter, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer og med en utmattelse som er total. Det anslås at 10-15.000 i Norge lider av sykdommen, og så mange som 17 millioner mennesker på verdensbasis, men ingen har til nå visst hva sykdommen skyldes. ME omtales også som ”kronisk utmattelsessyndrom” (Chronic Fatigue Syndrome/CFS). (Se også brosjyre fra ME-foreningen.)

NYTT: Årsaken til ME skyldes et hittil ukjent retrovirus

Dr. Judy Mikovits fra The Wittemore-Peterson Neuro-Immune Institute (WPI) har på en pressekonferanse i dag 8. oktober fremlagt en studie utført av forskere ved WPI, National Cancer Institute og The Cleveland Clinic Foundation. Studien vil bli publisert i den nyeste utgaven av Science Magazine med tittelen: ”Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome” .

Abstract av artiklene er nå tilgjengelig på Science Express:

http://www.sciencemag.org/sciencexpress/recent.dtl

Mikovits karakteriserer gjennombruddet i forskningen som tilsvarende som da man for AIDS-syke oppdaget HIV-viruset.

Forskerne har påvist et helt nytt retrovirus – kalt XMRV, hos en stor andel ME-pasienter. XMRV står for Xenotropic Murine Leukemia Virus-related Virus. Andre kjente retrovirus er HIV og HLTV.

Retrovirus angriper levende celler i immunsystemet, og planter virus-DNA i cellens arvestoff. Når cellen blir aktivert gjennom infeksjon, aktiveres også produksjon av nye virus som angriper nye immunceller. Dermed blir immunforsvaret gradvis brutt ned.

Forskerne ved WPI ønsker nå å vise at det er samme relasjon mellom XMRV og ME, som mellom HIV og AIDS. Ifølge Mikovits er det ingen av symptomene på ME som ikke kan forklares av forståelsen av biologien til dette retroviruset.

Denne nye forskning gir en testbar hypotese for årsaken til ME/CFS, noe som er et svært viktig gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden, som frem til nå har vært svært omdiskutert i medisinske miljøer.

Blodprøve for XMRV er under utvikling

Manuskriptet til Science Magazine ble sendt inn 6. Mai 2009, og siden den tid har forskerne ved WIP utviklet en følsom og spesifikk metode for å måle aktiviteten til viruset. De kan nå påvise antistoffer for XMRV hos mer enn 95% av de over 250 pasientene de har testet på verdensbasis. De har enda ikke tatt feil i noen test-tilfeller. Resultatene viser at det er nær sagt umulig å ha ME uten å ha XMRV-viruset i kroppen.

Det er også verdt å merke seg at viruset også ble påvist hos 3,7% av friske personer, noe som kan tyde på at en viss andel av befolkningen har dette viruset som man ennå ikke kjenner den fulle virkningen av.

Nå kan ME-syke håpe på behandling som virker

”Dette er et sensasjonelt gjennombrudd for ME-syke,” sier Lars Narvestad som har hatt ME i 25 år. ”Nå kan vi endelig se resultater av den kampen som er ført for å finne årsakene til ME og få en behandling mot denne grusomme sykdommen!”. Tidligere i år initierte Lars et opprop for ME-saken med blant annet krav om mer biomedisinsk forskning. Oppropet ble overlevert til Helseminister Bjarne Håkon Hanssen den 3. juli i år. ”Dette er et skikkelig skudd for baugen for de som har hevdet at ME skyldes psykosomatiske forhold, og som har gjort at ME-syke har måttet slite i mange år for å bli trodd,” sier Lars som sto frem med sin sterke historie i A-Magasinet i sommer.

Hvis en pasient får immunsystemet sitt regulert slik at viruset kontrolleres og dempes, kan man fungere som frisk. Målet er å holde viruset stille, og oppnå en balanse slik man gjør med medisiner mot HIV-viruset.

”Food and drug administration” (FDA) i USA har allerede så mange godkjente anti-retrovirus-medisiner på lista at forskerne har store forhåpninger til en kombinasjonsbehandling med non-nukleoside reverse transcriptase inhibitorer (NNRTI) som brukes til å behandle bl.a. HIV og kreft, så vel som betennelseshemmende ikke-steroidiske medisiner (NSAIDs).

Forskningen som fremlegges her er gjort av de beste retrovirologene i verden, og gir en testbar hypotese for årsaken til ME. Vitenskapen er konservativ, så man kan ikke si endelig at dette er årsaken, men forskerne regner med å i løpet av året ha akkumulert nok signifikante data til å tilfredsstille de såkalte Hills-kritriene for kausalitet – og hovedpoenget er at i ethvert tilfelle av sykdommen finner man dette patogenet.

Share.

About Author

24 kommentarer

 1. Pingback: På vei ut av medisinsk limbo? « Tante Grønn

 2. Pingback: Stort gjennombrudd i ME-forskningen « Beates rasteplass

 3. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » PRESSEMELDING: Historisk sprengstoff i ME-forskningen: Årsaken til ME kan være et nytt virus! -- Topsy.com

 4. @Delirium~
  Det er nå det er tid for å juble og klappe i hendene! 😀

  @Tante Grønn
  WOW! Hvis sindige Tante Grønn mister bakkekontakten og svever over gulvet (om så tåspissene fortsatt når bakken), så er det jo helt fantastisk!! 😀
  Du har skrevet en forklarende og FLOTT artikkel!! Nå begynner internasjonal presse å plukke opp nyheten (ref. Science News, se nyeste post her inne), så da forventer vi at norske medier følger etter!

 5. Som jeg sa hos Tanta der oppe; jeg holdt pusten hele veien, hjertet dunker litt raskere og ja – dette høres faktisk veldig, veldig positivt ut!

  Likevel har jeg jo ikke selv lest studien; så forbehold er det ennå, men jeg ser at kommentatoren i artikkelen som omhandler studien, mener at dette kan forklare ME hos 2/3 av pasientene. Dersom det ikke er rett, vil dette funnet uansett få dønninger etter seg, som igjen vil sørge for mer forkningsressurser og interessenter.

  Hepp!

 6. Det er fantastisk!!!! 100 ganger fantastisk faktisk… i millionte potens.. eller noe sånt (husker ikke helt denne matten.. hehe)

  Det beste er jo at siden artikkelen ble skrevet er det ikke bare 2/3 av pasientene man har funnet viruset hos… men 95 %

  http://www.wpinstitute.org/xmrv/docs/wpi_pressrel_100809.pdf

  “Since the original Science paper was submitted, we have continued to refine our test for XMRV and have surprisingly found that 95 percent ME/CFS samples tested positive for XMRV antibodies in the plasma. This finding clearly points to the retrovirus as a significant contributing factor in this illness,” said Judy Mikovits, Ph.D., director of research for WPI and leader of the team that discovered this association.

 7. Pingback: ~SerendipityCat~ » Medialinker: ME/CFS og det nye XMRV-viruset

 8. Pingback: Lykke er… « Tornerose- på vei ut i verden igjen!

 9. Pingback: ~SerendipityCat~ » Spørsmål og svar fra Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Deseases

 10. Pingback: Her er det linker om det nye viruset. XMRV- viruset! « Lykkefund’s Blog

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.