Jul med bismak

15

Jeg forteller folk at jeg er et julemenneske, jeg gleder meg til jul og har alskens juleforberedelser. Det flyter av glitter og gavebånd her på stua nå, det er fyr i peisen og det lukter pepperkaker og klementiner. Det er liksom ingen tvil om at det er jul!!

Jeg gleder meg jeg, men som det meste i livet har også jula nyanser, og det kan holde hardt noen ganger å insistere på at alt bare er julefryd, når spøkelsene rasler i skapet og gamle minner trigges av uskyldige hendelser.

Det er slutt på den tida da man var ung og ansvarsløs og kunne synke inn i en døsig varme i juleferien som synes å bestå bare av kos, klementiner, bøker, gaver, god mat og hyggelig stemning. Nå er det jeg som er den som ordner jul for andre, og mange av de jeg gjerne ville ha hatt rundt meg i jula er enten i en annen by eller er rett og slett ikke blant oss lenger. Jeg tenker mye på dem også. Spesielt når det skjer hyggelige ting, da kommer det som en liten bølge i meg – «dette skulle mormor ha sett».

Det er her, med min kjære og mitt bonusbarn, som er hjemme nå. Samtidig kjenner jeg på en slags tristhet over de få familiemedlemmene som fortsatt er i den egentlige hjembyen min, og som jeg savner. Jeg vet at de savner meg også, og det er leit å vite at det er noen der som vil bli sittende alene mesteparten av jula fordi jeg er her og ikke der. Det er valg man må ta, og de berører andres liv.

CG7882Så opplever man også at jula er en følelse av å være litt utilstrekkelig. Det er forskjellige forventninger til hvordan det bør være, og man gjør det beste ut av det. Jeg får ikke gjort det helt som jeg vil på grunn av sykdom, men jeg prøver alt jeg kan. Jeg gir alt jeg har, og strever med å få meg selv til å forstå at det er godt nok. Det blir jul også uten at jeg har bakt sju sorter eller vasket ned kjøkkenet, det er jeg helt sikker på. Noen ganger blir jeg veldig lei av å være en sånn person som «ordner og fikser» og skulle ønske at det kom noen og tok over. Noen som sa «bare sett deg ned du, så fikser jeg dette». Noen som så hva som skulle gjøres og bare gjorde det.

Andre rundt en sliter også med gamle minner – og det er noe som spesielt kommer frem i høytidene og skal bearbeides og håndteres ikke bare alene, men i relasjonen. Man er ikke alene om sine følelser når man har en partner – det kommer ut på et vis og må få lov til det. Det preger forholdet om en går og er deppa eller frustrert, og det hjelper ikke å tro at man skal takle det alene. Reaksjonene kommer ofte når tempoet senkes og tiden gir mulighet til refleksjon. Man får forsøke å være der for hverandre, ta de tøffe samtalene, holde rundt når det trengs, og glede seg over det som er her og nå. Selv om det kan være utrolig vanskelig. Men gamle demoner skal ikke få komme her og ødelegge.

Akkurat nå føler jeg meg litt utafor og ensom på flere måter. Jeg tenker at det beste for meg nå er å bare bli «ferdig til jul» slik at jeg kan ta fri og prøve å roe litt ned og bare være til stede for de jeg er glad i og de som er rundt meg. Når de siste gavene er pakket inn og levert, når det lille av julekaker jeg «må» ha for stemningens skyld er laget, når det er kjøpt inn juleblomster, mat er planlagt og ligger klart i skapet, når juletreet er pyntet og huset ryddet og støvsuget – DA får jeg roen tilbake. Jeg har jo tross alt hele tre dager å klare dette på!!

Jeg håper det blir bra.

~

(Inspirert av Blå jul, bt.no)

Share.

About Author

15 kommentarer

 1. Oj….Jeg mangler litt ord her jeg sitter….Men jeg tror du har sagt alt som er å si. Og jeg tror virkelig det blir bra -Veldig bra. Kanskje ikke alltid slik som man hadde tenkt. Men om man tar det man får utdelt og gjør det beste ut av det så kan julefreden senke seg atter en gang, selv om det ikke er den vante julen. Det er rart å bli voksen og måtte ta slike valg. Men etterhvert blir det vel julen til din kjærnefamilie som blir den kjente og kjære. Med innslag av dine gamle julevaner og hans gamle julevaner og nye vaner som passer dere to samt de små. Masse lykke til i disse siste ventedager. Husk å puste og kose deg også underveis! Stooooooor KleM er sendt herfra! 😀

 2. Alt skal være så rosenrødt (jaja-julerødt, kanskje,) når det er jul, og da blir det lissom litt «feil» å ha de ikke-rosenrøde følelsene. Føler man gjerne. Jeg kjenner også på en del rundt sånne anledninger hvor noen mangler, eller noe. Vel, -tenker jeg, jeg får ha det som litt tid for ettertanke og det såre også, da. Nesten som en tradisjon, for da er det i alle fall mye mer i orden. Sånn er det her. Du er kanskje ikke alene om det julesåre, altså *klem*.
  Hva gjelder grønnsåpe og alt det der vil jeg bare si at jeg har ikke noen lidelse som setter meg tilbake det ringeste, og jeg har to uker fri nå i forbindelse med jula, og jeg vasker altså ikke ned noe som helst. Håh! det kan man gjøre når vårlyset gjør sitt inntog, før hagen krever sitt. Hvis det er nødvendig.
  Støvsuger og et tak med en klut litt sånn her og der får holde. Jeg har talt!

  Stor juleklem herfra til deg 😀

 3. Eg er heilt på linje med Britt Åse om det med reingjeringa. Eg vaskar toaletta og vaskane, skrubbar kjøkkenvasken og ryddar benken sånn nokolunde. Så dyttar eg ting inn i skap slik at det vert litt betre plass til julestashet. Gemalen støvsugar, og så blir det jul.

 4. Jeg føler meg heldig som skal reise til andre og feire jul. Her hjemme råder hybelkaninene og skittentøyet, og jeg hadde på ingen måte klart å lage jul for andre. Og det må være lov å senke kravene litt innimellom. Jeg ble ikke ferdig med alle julegavene, men det får gå. Og så har de gode julekaker på bakeriet 🙂
  En stor klem til deg!

 5. @Britt Åse
  Godt sagt, takk for kloke tanker! Det blir nok ikke mye rundvask her nei, nå stryker jeg av lista det som ikke er nødvendig og satser på mer kos enn arbeid! 😀

  @Alt godt
  God prioritering, skal etterfølges!! 😀

  @Tante Grønn
  Stor klem tilbake til tanta, håper du får en rolig og avslappende jul dit du skal!!! Det er ikke så farlig om ikke alt blir ferdig, det blir som det blir tenker jeg nå! (Det var litt annerledes i natt, men sånn er det. Det går jo opp og ned!)

 6. Jeg tror veldig mange foler det samme – vi kan dessverre ikke vaere paa flere steder samtidig. Jeg har familie flere steder i Norge, bor i USA, har kjaereste med familie helt paa andre siden av USA – saa noen maa rett og slett klare seg uten besok! Det er jo en av skyggesidene ved at vi saa lett kan reise og flytte paa oss – tidligere bodde man jo stort sett paa samme sted eller hvertfall samme landsdel mesteparten av livet.

 7. MEN jeg tror du faar en kjempefin jul likevel! Ser ut til at du har ordnet det meste av det som maa ordnes! God jul til deg og dine!

 8. Livet er også disse følelsene, tenker jeg, og helhetlig sett kan de gi et mangfold, flere dimensjoner, flere nyanser.
  Stående alene, tatt ut av helheten, er det bare vondt.
  Slik jeg oppfatter deg gir du mer enn nok, du kan ikke være alle steder og dekke alles behov.
  Slik jeg ser det, er du enormt raus!!
  Du gir til og med til folk du ikke kjenner, som meg.
  Det er storveis at du tenker det blir som det blir! For det har du så rett i 🙂
  Ønsker deg en nydelig kveld og ønsker deg en RIKTIG GOD JUL!
  Juleklem fra Lokki

 9. Det er noe med å klare å ha god samvittighet for alt det man har gjort, istedenfor dårlig samvittighet for at ikke absolutt alt skinner. Det tristeste må være å ha slitt seg helt ut når den store kvelden kommer. Litt småtteri har man gjerne tid til å pusle med i romjula om det MÅ gjøres.

  Ha en koselig høytid sammen med dine – GOD JUL 🙂

 10. @Irene
  Tusen takk, og det samme tilbake – riktig God Jul til deg og dine! Det er jo umulig enda å sende seg selv i flere retninger, så inntil noen finner opp en «dings» som gjør det mulig får vi bare være fornøyd med det vi klarer 😀

 11. @Lokki
  Veldig godt sagt Lokki, og takk for fine ord. Det er nyanser der, og når jeg skrev dette så var det litt sårt. Men i ettertid er det litt fint også. Kanskje noe hadde skurret om alt var rosenrødt hele tiden? Kanskje vi trenger å føle litt på det som er sårt og litt mindre enkelt? Jeg tror det gjør oss menneskelige, rett og slett! 🙂

 12. @phalloides
  Jepp! Det er helt sikkert, og i går kveld tok jeg meg fri fra «må»-ting og gjorde en stor «VIL»-ting; jeg gikk på et show med min kjære!! Kunne selvfølgelig ha vært hjemme og ryddet i sokkeskuffen, men skit i det tenkte jeg.. 😀

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.