Smerter gjør tankene tåkete

15

Mange tror at ME først og fremst handler om utmattelse og det å bli fort sliten, det ligger jo litt i begrepet «kronisk utmattelssyndrom» som benyttes. Men vi som plages med dette vet jo at det er så mye mer, og at smerte i ulike former ofte preger hverdagen. Smerter i ledd, muskler og ikke minst nervesmerter. Sterke smerter, sånne du får tårer i øynene og blir kortpustet av. Sånne smerter du ikke kommer unna å måtte lindre på ulike måter.

Jeg tror det er mange med ME som sliter nå i vinterkulda, etter en høytid hvor man bruker ekstra energi på ting som riktignok er hyggelige, men samtidig energikrevende. All aktivitet, også det som er hyggelig, tapper kroppen for krefter.

Noen smerter kan man holde ut og likevel fungere med, mens andre ganger vil smerter gjøre at man blir så tåkete i hjernen at det nærmest er umulig å få gjort noe «fornuftig». På slike dager har jeg problemer nok med å svare på spørsmål om hvor sokkene mine er. På slike dager må jeg stort sett la mailer og viktige ting som krever en viss grad av klar tenkning og fornuftige uttalelser ligge. Det begrenser seg til litt input i form av for eksempel en TV-serie eller å lese nyheter, og noen ganger la tankene rable ut på for eksempel bloggen. Mens det å skrive svar på jobbmailer som ofte innebærer at man skal gi gode svar, kanskje planlegge litt og gjøre avtaler er nærmest uoverkommelig.

På slike dager er det vanskelig å få hukommelsen til å fungere, jeg har ikke oversikt, jeg husker ikke hva som er gjort og sagt. Det er ikke jeg som er i ferd med å bli senil, det er kroppen min som bruker all energi på å takle smerter.

Det er frustrerende for de rundt også, som for eksempel skal ha svar på spørsmål som kanskje virker enkle og greie i deres hode, men som blir avvist og må ligge til senere. Jeg skjønner at det er vanskelig å vise forståelse for dette alltid, men ber om lov til å «melde meg ut» når det er slik, ber om tålmodighet, ro og omsorg. Spørsmålet ditt er notert og blir behandlet så fort nærmeste hjernecelle er tilgjengelig! 🙂

Share.

About Author

15 kommentarer

 1. Au

  Og så sånn som jeg kjenner meg igjen. Jeg savner badekar her vi bor nå. Det var min beste smertelindring tidligere. Jeg badet i så varmt vann at jeg brant meg. Og etter en stund med slik behandling, var det som om kroppen klarte å slå av litt på smerteknappen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sovnet utmattet og tårevåt i et badekar med dampende varmt vann. Som om noen slo meg i hodet med noe .. mykt.. når smertene endelig slapp.

  Det er en ting som står høyt på ønskelisten, men lavt på «har råd» listen. Et romslig badekar for smertelindring.

  Ønsker det masser av god bedring. Og sender masser av godtmot når det gjelder jobben. Klem klem og enda en klem.

 2. @Kari
  Ååååh, badekar!!! Det hadde vært noe det. 😀 Ønsker meg et jeg også!! Det blir en del varme dusjer her, men det føles liksom ikke «nok». Det å senke seg ned i glovarmt vann er noe helt annet.

  Tusen takk for gode ord og klemmer Kari, det varmer!

 3. Jepp, velkjent altså! Og forhåpentligvis forstår folk og gir rom og tid for at du får lov til å avvente til du er mer smertefri.

  Jeg har ikke så sterke smerter at jeg går rundt og sliter med å takle det, men det er nok til at det kjennes hele tida… og trolig går det meste av krefter med til å takle og holde ut. Det blir på en måte en vane det og… men det er jo ekstra godt når det slipper taket i kortere eller lengre perioder. 🙂 Vinterkulde gjør ikke spesielt godt, i hvert fall. :-/

 4. Jeg har vært så heldig at jeg stort sett har sluppet de store smertene. Men nå de kommer så er de ganske så forferdelige, og jeg trodde i mange år at jeg bare hadde en veldig liten smerteterskel, helt til det ble vist at mine smerter var helt hinsides hva de fleste har. Men hjernetåken er der allikevel – også uten smertene for min del.

 5. @Lothiane
  Nei, det er noe ekstra med vinterkulda som gjør det spesielt slitsomt. Det går jo litt opp og ned, vi holder ut!! Og så setter vi mer pris på smertefrie dager enn de som aldri har opplevd det vettu!!
  😀

 6. @Beate
  Jeg har ofte lurt på om andre ville ha opplevd mine smerter på samme måte, så når du sier at det ble vist at dine smerter var sterke blir jeg nysgjerrig, fins det noen måling på det? Av og til blir jeg litt «ond» og tenker at andre burde prøvd dette en dags tid for å kjenne hvordan det er, men jeg vil jo ikke det egentlig.
  Hjernetåken jeg opplever som hovedsymptom ved utmattelse er annerledes enn når jeg er plaget med smerter synes jeg, det er faktisk ikke like ille når det er på grunn av smerter – heldigvis!
  Vi får håpe vi berger unna både det ene og det andre!!
  😀

 7. Uff det hores virkelig forferdelig ut. Som jeg har sagt for, du gjor en veldig god jobb med folkeopplysning her. Trist at du og saa mange andre har det vondt i vinterkulda.

 8. Kjenner meg også igjen i de fysiske smertene og hjernetåka. Var nylig ei uke på kanariøyene – det regnet og stormet og ingen solstråler 🙁 Allikevel tiltok kreftene, kroppen myknet og jeg var mer bevegelig enn jeg er her hjemme. Kommer tilbake til kulda og mørket og med et knips er symptomene tilbake. Det ser ut som lys og økt temperatur ( ca 20 grader)gjør underverker for meg. Også er det noe med sjølufta…

 9. @Irene
  Takk for at du sier det Irene, jeg håper flere ser det du ser – at jeg ikke bare vil syte og klage, men faktisk fortelle folk hva denne sykdommen går ut på. Jeg er ved godt mot, selv om det er slitsomt akkurat nå! 🙂

  @Bambi
  Dumt at dere ikke fikk noe sol 🙁 Men tross alt, som du sier er det å få en klimaforandring noe som virkelig kan føre til en bedring av symptomene. Jeg tror også det hjelper å komme litt bort fra hjemmemiljøet innimellom som vi blir så bundet til – det er tross alt mange bekymringer som forsterkes når man går i det samme dag etter dag. I et varmere klima med det praktiske lagt til rette i form av ferdige måltider, renhold på hotell etc. tror jeg også at det å kunne være utendørs mer gir et boost til kroppen – sjølufta som du sier, å kjenne frisk luft i ansiktet, bade kanskje.

  Vi får håpe at muligheten kommer til å ta flere slike turer! 😀

 10. Det er godt å lese om dette fra ei som virker ressurssterk! Jeg føler meg selv som et ressurssterkt menneske, men føler meg bare skjit når jeg må kaste inn håndkleet på ting. Det er en vanskelig situasjon for hodet å slå seg til ro med! Jeg har nettopp funnet bloggen din, og skal bokmerke den asap 🙂

 11. @Volatile Subscription
  Man føler seg jo som skit! Det er helt sant. Man går fra å kanskje kunne mestre det masse og ha flust av innhold i livet sitt til å føle seg helt tom og ubrukelig. Tror det er en av de største utfordringene med å bli syk! Smerter, funksjonshindringer etc. Ja, det må vi takle. Men det mentale – fy der MÅ du klare å holde deg sterk altså!! Skjønner godt at mange får depresjoner som følge av langvarig og alvorlig sykdom.

  Takk for at du har funnet frem hit og liker bloggen min da, ser frem til flere besøk! 😀

 12. Følger bloggen din, den gir meg så utrolig mye godt og nyttig påfyll. Tusen takk ❤️ Vet ikke om du har kapasitet eller følger opp kommentarer på eldre poster, men jeg har et spørsmål i forhold til smerter. Hvilken smertebehandling bruker du? Jeg har så mye smerter, både sterke nervesmerter, muskel- og leddsmerter, migrene og magesmerter. Blir så tungt å takle det noen ganger, føler meg litt desperat. Til vanlig bruker jeg en hvetesekk / varmesekk som varmes opp i microen, til både rygg, mage, etc. Men. Noen ganger føles det uutholdelig, og det er bare å glemme at paracet / ibux skal virke. Jeg fikk Paralgin Forte av den gamle fastlegen min. Vi hadde et godt tillitsforhold, og hun forstod ME, og hun forstod at jeg ikke poppet piller i tide og utide – men at PF var et «nødvendig onde» når det står på som verst. I fjor flyttet jeg til en ny by. Fastlegen jeg har fått nå har gjort det klinkende klart at hun ikke driver med smertebehandling, og at hun ikke vil skrive ut PF. Jeg kan ikke annet enn å akseptere hennes faglige standpunkt. Men det er tøft – spesielt når hun ikke kommer med andre forslag til behandling. Får litt følelsen av at hun ikke tar smertene på alvor..

  • Hei Stine. Ser at du ikke har fått svar på spørsmål om smertelindring. Jeg bruker veldig lite medisiner, så det meste hos meg går på naturlig smertedemping. Jeg bruker oppvarmet salt i pose, som skal trekke ut hevelse, smerte og betennelser. Jeg har lært meg qi gong for ulike smerter, og ulike akupressurpunkter. Men det aller viktigste for meg når smertene er på det verste er pusten. Husk på ro og pust. I hvertfall har jeg en tendens til å ikke klare å puste skikkelig når smertene er på det verste, stenger av pusten. så når jeg ligger så tenker jeg pust. Kjenner at jeg klarer å styre pusten, ned i magen, rolig pust, inn i smertene osv. Inn med nesen og ut med munnen. Prøver å visualisere at jeg puster lys inn i kroppen. Høres gærnt ut, men er for meg veldig godt og som regel så sovner jeg etter en stund, og får en litt bedre dag dagen derpå. Også slippe å ha all fokus på smerter.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.