Tre gode om sykefravær

14

Tre anbefalinger til dere i dag!

Anne viser til Manifest Analyse om sykefravær

Den første er frekt og freidig stjålet fra FB-statusen til Anne Aaby / @anneaaby

Les rapporten fra Manifest Analyse her

Til de som kjenner en som kjenner en som skulker jobben og mener disse er skapt av vår moderne tid med altfor mange velferdsordninger:

Påstandene om at sykefraværet i 2009 var rekordhøyt, stemmer ikke. Sykefraværet er lavere enn på starten av 2000-tallet og ligger rundt samme nivå som da sykelønnsordningen ble innført i 1978. (Se kapittel 1.)

Påstanden om at nordmenn har unormalt mye høyere fravær enn andre stemmer ikke. Statistisk sentralbyrås sykefraværsmodell viser at det er den meget høye sysselsettingen i Norge – med særlig mange kvinner og eldre i arbeid – som forklarer vår fraværsstatistikk. (Se kapittel 2).

Sykelønna setter heller ikke utgiftsrekord: Statens sykelønnsutgifter (som andel av BNP) ligger godt under nivået fra tidlig 2000-tall. (Se kapittel 3.)

Kravet om 20 prosent kutt i sykefraværet tilsvarer omtrent 7,5 milliarder kroner i årlig innsparing. Hvis man ønsker å styrke velferdsstatens økonomiske rom med 7,5 milliarder årlig, kan dette gjøres på andre måter. Om vi skal hente 7,5 milliarder ved kutt overfor de sykemeldte eller ved skatteinngang fra de bedrestilte, er et politisk valg. (Se kapittel 3.)

Virrvarr forbereder seg til debatt

Den andre kilden er Virrvarr, som forbereder seg til debatt om sykefravær og sykelønn. Hun er som alltid godt informert, og krydrer det hele med innsiktsfulle og humoristiske kommentarer. Les hele blogginnlegget hennes her.

Etter å ha trålet kronikk på kronikk hos de store nettavisene, har jeg skjønt at tre fjerdedeler av det som har blitt skrevet om sykelønn i år, er personlige opplevelser med late medarbeidere og leger som vil sykemelde deg for den minste ting. «Og er det SÅNN i hele landet, ja daaa!» avslutter kronikk etter kronikk.

Indregard sier det igjen

Indregard har fått skryt av meg tidligere fordi han viser gjennom flere innlegg hvordan det skapes en oppfatning hos folk om hvor grusomt dette sykefraværet er og hvor late folk er, slik at det senere skal møte lite motstand når det kuttes i velferdsordningen. I dagens anbefalte innlegg (Mission accomplished) fortsetter han:

Som jeg — og finansminister Sigbjørn Johnsentidligere har nevnt, har de siste to måneders sykefraværsdebatt hatt som målsetting å forme opinionen. NRK (via Norstat) kan i dag annonsere at målet er nådd: 52 % svarer ja på at det er for lett å få sykemelding.

Lothiane har forøvrig et knallgodt gratulasjonsinnlegg om det samme.

Dagens anbefalinger der altså!

Share.

About Author

14 kommentarer

 1. Veldig bra samling linker! Jeg er så glad for at vi har bloggere som setter seg inn i saker og skriver skikkelig om det, i motsetning til saueflokken av journalister som synes det er helt greit å hetse sjuke folk for å få noen kule overskrifter. Hurra!

 2. Pingback: Virrvarr på Aktuelt i kveld « Under stjernene

 3. Man henger seg altfor mye opp i sykefraværet og sykepenger. Statens utgifter til attføring, rehabilitering, og uføreytelser har nær sagt doblet seg mellom 2002 og 2009, iht NAVs statistikk. Hvis man skal statens utgifter til livs ville jeg ikke fokusert på sykelønnsordningen i første omgang.

  Men å hevde at andelen som skulker jobben er blitt høyere har lite hold i seg. Egenmeldingsstatistikken har ikke endret seg vesentlig på ganske mange år.

  Jeg har mine spekulasjoner for hva førstnevnte kan skyldes, men det får bli mellom meg og min Skaper.

 4. @Grenseløs
  Kan lure på hva denne følelsen av avmakt gjør med folk på sikt… Det fører i hvertfall ikke noe godt med seg. Jeg er veldig lei av å bli «klientifisert» og «pasientifisert». Jeg er bare syk, og vil bli frisk av sykdom slik at jeg kan gjøre det jeg vil. Men «systemet» (eller samfunnet om du vil) presser meg inn i en rolle jeg ikke ønsker, bl.a. gjennom å pålegge meg unødvendige arbeidsoppgaver (byråkrati) som tar mye tid og krefter og ved å skape en hets mot «oss» syke som påfører skyld og skam. Som individ har jeg lite å stille opp mot dette.

 5. Jeg tør knapt tenke på hva som skjer med de som ikke er ressurssterke, i den forstand at de ikke orker å kjempe hos NAV. Det er ikke stedet å være syk, det er sikkert. Man blir uvilkårlig tvunget til å gjøre ting som koster masse krefter, både fysisk og psykisk. Det er nesten verre enn å forbli i jobb. Hvis man ikke protersterer på et gitt tidspunkt blir man en kasteball.

  Å bli syk i dette landet føles som en straff, ikke som en sykdom.

 6. @Grenseløs
  Jeg bruker å si at sykdommen, smertene og det fysiske kan jeg takle. Det er omgivelsene og omstendighetene rundt det å være syk som tar knekken på meg innimellom.
  Jeg er sikker på at hadde alt vært lagt til rette og man hadde sluppet alt merarbeidet i «systemet» så hadde jeg vært langt friskere i dag. Men i stedet for å bruke all tid og energi på å bli så frisk som mulig, tæres mye av på å måtte kjempe og kjempe. Dette forstår ikke folk som ikke har vært der selv.(Og med dette sagt – jeg har hatt en _lett_ tilværelse i NAV-systemet så langt sammenlignet med mange andre.)

  Om jeg ikke hadde hatt ressurser til å takle dette – mentalt og materielt bl.a. ved hjelp av en sterk samboer, så vet jeg ikke hva som hadde hendt.

 7. Det blir helt tullete å sammenligne med 2000 og 1978, ettersom det økende antallet uføretrygdede ikke er med i den totale sykefravær-statistikken. I 2009 var 11% uføretrygdede og legger man dette oppå sykefraværs-prosenten, blir dette tallet MYE, MYE høyere enn tilsvarende tall for 2000 og 1978 hvor uføretrygdede utgjorde en mye mindre andel.

  Så å påstå at vi har et høyt sykefravær som følger av høy sysselsetting er bare sprøyt, når man vet hvor mange «(p)syke» som nå går på uføretrygd eller AFP og dermed ikke lenger er med i sykefraværs-statistikken. Jeg vil derfor påstå at vi har en LAV sysselsetting-grad, og et ekskluderende arbeidsmarket (ettersom vi har så mange på uføretrygd).

 8. Pingback: Ny skulke-app for telefonen – ta fem dager “fri” med ME/CFS! | ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.