Fryktelig sterk dokumentarfilm om ME i dag!

21

I dag hadde dokumentarfilmen «Få meg frisk!» premiere. Filmen, som er laget av Mediamente, følger Anette Giljes opp- og nedturer mens hun leter etter noe som kan gjøre henne bedre av ME.

På tross av dårlig form dro jeg på premieren, med god hjelp av en støttende kjæreste. Jeg møtte flere kjente fra ME-miljøet på Filmens Hus, og etter en introduksjon fra regissøren satte det i gang.

Jeg lo, gråt, hadde gåsehud, ble kvalm, ble skikkelig forbanna og inderlig trist. På en fantastisk måte har filmskaperne klar å fange Anettes frustrasjon over sykdommen, lengsel etter å bli frisk, desperasjonen som fører til at man prøver hva som helst, uansett hva det koster. Gjenkjennelsen fra da hun var på sitt sykeste og bare måtte ligge reiv i meg, eller da hun sto der med lukkede øyne og lette etter ord for å fullføre en setning. Vi så henne prøve LP-kurs, og hvordan hun på skjelvende bein tvang seg fremover mens hun sa «jeg er frisk, det er ikke noe galt med beina mine, det er bare jeg som gjør ME». Akkurat da var jeg så sint at jeg hadde lyst til å forlate salen. Man så hvordan dette tapre mennesket led under forsøket på å følge instruksjonene fra kursleder. Det var helt utrolig.

Alt dette blir skrablet ned i full fart, jeg måtte bare si noe før jeg tar kveld, og jeg har ikke hatt krefter til det før nå. Men jeg vil bare si at Anette er en helt fantastisk person! Hun hadde noen så utrolig bra kommentarer underveis at hele salen brøt spontant ut i latter. Jeg har nesten ikke ord for å beskrive det. Galgenhumor på sitt beste, en slagferdighet vi alle gjerne skulle ha hatt, og samtidig så åpent som hun viste frem sårbarheten. Det ble til tider altfor mye for følelsene mine, og jeg satt og knuget min kjæres hånd.

Hvordan kan et menneske glise som en stor sol når hun får høre at hun har store infeksjoner og betennelser i kroppen? Jo, fordi det faktisk er et konkret resultat det kan gjøres noe med. Når Anette treffer Dr. Meirleir begynner det endelig å skje noe, og det er gjennom ham hun finner veien mot å bli bedre.

Nå håper jeg bare at NRK kjøper inn denne dokumentarfilmen så alle får mulighet til å se den. Jeg kommer i alle fall til å sende mail til NRKs innkjøpsavdeling og be dem ta inn denne filmen, den kan bidra til en stor vekker både hos syke og helsepersonell med mer kunnskap om denne forferdelige sykdommen.

Etter filmen var det paneldebatt, hvor det også ble ganske følelsesmessig etter hvert. Jeg tok video under store deler av debatten, men dessverre satt jeg så langt bak at lyden på disse klippene er svært dårlig. Jeg holder på å redigere litt på dem nå, og kommer til å legge dem ut så snart jeg klarer å bli ferdig med det arbeidet, men jeg vil gjerne supplere med noen notater/litt transkripsjon, så jeg ber dere inderlig om å være tålmodige med meg og ikke etterlyse disse videoene før om noen dager… 😉

Da det hele var over var jeg så heldig å få meg en prat både med Barbara Baumgarten, Mette Johnsgaard og regissøren Pål Winsents. Jeg mente det da jeg introduserte meg til Mette med ordene «Hei, jeg er din nye pasient!»

Noen av det kanskje mest gledelige for meg var at kjæresten min ble så engasjert av å være der. I utgangspunktet følte jeg kanskje at jeg tvang ham litt med, men han ble jo også revet med og stilte et veldig direkte spørsmål til panelet – jeg vil ha samboeren min frisk uansett hva det koster, hva skal jeg gjøre? Senere i dag har han flere ganger sagt at han er veldig glad han ble med og at det var veldig lærerikt og interessant. Jeg tror nå han skjønner enda mer om hvorfor jeg tilbringer alle disse timene foran PCen i søken etter svar og i kontakt med dere andre som lider av denne skitsykdommen. Dessuten ble han himmelfallen over at feildiagnostiserte kunne si at de ble friske av LP, og at Helsedirektoratet ut fra det kunne gå ut og si at «det var en interessant behandling» (siste ME/CFS-nytt).

Det ble sagt så mye under paneldebatten at jeg ikke husker alt, og jeg kan derfor ikke komme inn på dette i kommentarfeltet. Håper på forståelse for dette, dere får være tålmodige og vente til jeg kommer med videoer og transkripsjon. Jeg ville bare dele noen inntrykk fra en fantastisk dag her nå.

Filmen har en egen Facebook-side.

Her finner du videoer fra paneldebatten og transkripsjon av debatten.

Oppdatering 13.05: Jeg vil også gjerne anbefale det Maria har skrevet fra dagen her («Bilder – mer enn tusen ord) og her (Det finnes dokumentert behandling – den er bare ikke så god), og Lothianes post om filmen og debatten, hun har også videoklipp.

Jeg driver nå og legger ut videoklipp på YouTube, og det vil komme egne poster om dette, det tar bare litt lang tid å få det til!

Bilde 1 er lånt fra Mediamentes sider.

Bilde 2: Fra paneldebatten. (Privat)

Share.

About Author

21 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Fryktelig sterk dokumentarfilm om ME i dag! -- Topsy.com

 2. Så fint å høre. Jeg har vært spent i hele dag.. Det er supert at du legger ut litt etter hvert. (ikke mulig å ta inn alt i en gang likevel…)
  Ønsker deg en avslappende kveld!
  Klem

 3. Tusen takk for referat og inntrykk fra filmen og møtet ! Jeg er jo under behandling av LHK så jeg føler at jeg endelig, efter et tjuetalls år i helsevesenets arrogante klør, mottar adekvat hjelp og respekt. Nå er det bare å håpe at Brennpunkt redaksjonen i NRK tar et grundig blikk inn i ME-saken og viser filmen på tv !

 4. Pingback: Få meg frisk! « Under stjernene

 5. Tydeligvis.. ja da prøver jeg igjen, med en kortversjon for nå har jeg glemt det meste jeg skrev. 😀

  Det var i hvert fall flott å ha fått med seg både filmen og paneldebatten! Jeg var totalt gåen etterpå, men samtidig så glad fordi jeg hadde fått vært med på det. Sterk film, fantastisk bra og jeg håper nrk vil vise den!

  Jeg har blogget og lagt ut videoklipp: http://wp.me/pa6sn-1b1

  Ser fram til transkripsjonene og film fra deg (men ikke stress), for du har sikkert fått med mer/annet enn meg. 🙂

 6. Og så må du hilse til samboeren din og si tusen takk! Det var så flott å se hans engasjement og vilje til å gjøre alt for at du skal bli frisk! 😀

 7. Takk for det du har lagt ut – dyktig gjort å få med seg så mye – Flott at samboeren ble med deg 🙂

 8. Supert! 🙂
  Er så flott at dere som har vært der skriver om det, det betyr utrolig mye – tusen takk!

 9. Kjempe bra referat!! Jeg har skrevet til NRK i dag jeg og! Håper virkelig at denne filmen blir vist på tv…

 10. Tusen takk for flott referat! Det er så godt å kunne komme hit og alltid vite at man da har fått siste nytt! Du er utrolig, flickan! Husk å ta pauser å hente deg inn! Mye på gang! Ufattelig takknemlig for posten! Takk <3

 11. Pingback: ~SerendipityCat~ » Fryktelig sterk dokumentarfilm om ME i dag!

 12. Tusen takk alle sammen! Jeg sitter og laster opp videoene på YouTube nå. Det tar dessverre fryktelig lang tid, så det kommer etter hvert. Når den første er lastet opp legger jeg den ut i en egen post, og også transkripsjonen jeg har gjort såklart.

  Og skriv skriv skriv til NRK!! Jeg vet mange har gjort det allerede, og jeg har stor tro på at det kan hjelpe!

 13. Pingback: ~SerendipityCat~ » Videoer fra paneldebatten etter filmen “Få meg frisk” – 12. mai 2010 #ME

 14. Camilla Windsheimer on

  Hallo snuppa! Selv om jeg ikke får inn NRK på Malta sendte jeg dem en mail uansett. Kanskje noen kan ta opp filmen og sende meg?

  Stå på så mye du orker…men husk å puste litt også 🙂

  Kan ikke se videoene siden jeg er på jobb, men jeg kan smuglese transcript…hehehe!

  Masse solstråler til deg fra Malta!

 15. @Camilla Windsheimer
  Tusen tusen takk!!! 😀
  Filmen blir absolutt distribuert herfra om den kommer på TV altså. Det er helt sikkert.

  Nå er det pustepause og hobbyprosjekter resten av dagen.

  Snedig å tenke på at du er på jobb, det er jo Himmelsprett her.

  Store klemmer til den busy businessdamen! 😉

 16. Pingback: Bilder -mer enn tusen ord « Marias Metode

 17. Pingback: ME-dokumentaren “Få meg frisk” « Rutts tankespinn og ME-nyheter

 18. Pingback: ~SerendipityCat~ » “Få meg frisk!” er nå i salg på DVD

 19. Pingback: "Få meg frisk" | Lev Livet Lett

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.