Vil Byrådet i Oslo begrense min bevegelsesfrihet? #ME #TT-kort (@Byraadslederen)

6

Via Ivar Johansens blogg ble jeg gjort oppmerksom på at det er stilt forslag av Byrådet (Høyre/FrP) i Oslo om å endre TT-ordningen på en slik måte at brukernes bevegelsesfrihet vil bli vesentlig påvirket.

For de som er ukjent med hva «TT-ordningen» eller «TT-kort» betyr, kan jeg kort forklare at det står for «Transporttjeneste for funksjonshemmede», og er en kommunal tjeneste for forflytningshemmede som ikke kan bruke ordinær kollektivtransport. Man får da dekket et bestemt antall reiser med taxi eller spesialbil i året, mot en liten egenandel for hver tur. (Les mer på Oslo Kommunes hjemmesider).

Å ha muligheten til å være sosialt aktiv til tross for at en ikke lenger kan kjøre selv eller reise kollektivt, er svært viktig for dem det gjelder. Mange forteller at ”dør-til-dør” transport legger til rette for et selvstendig og meningsfylt liv. (Helse- og sosialombudet i Oslo)

Forslaget går ut på å stramme inn ordningen, slik at brukerne ikke kan benytte seg av en taxi de for eksempel finner på holdeplass, på gata eller bestiller fra Oslo Taxi-sentralen, men kun ved forhåndsbestillinger transport via kjørekontoret. Mange gjør dette allerede når de har en avtale, men valgfriheten og muligheten til å kunne ta en «vanlig» taxi uten forhåndsbestilling er helt nødvendig for de fleste.

Forslaget, som du kan lese i denne presentasjonen fremhever,

•Alle turer må forhåndsbestilles via kjørekontor.
•Turer kan ikke bestilles direkte hos transportørene.
•Drosjer kan ikke benyttes direkte fra holdeplass eller kapres på gaten.
•Samkjøring der det er hensiktsmessig

Om denne ordningen blir innført vil det ha konsekvenser for meg som ME-pasient og TT-kort bruker. Noen av dem er:

  • Jeg vil bli enda mer isolert, siden det er svært vanskelig for meg å forutsi hvilket klokkeslett jeg kommer meg ut på i morgen – det avhenger helt av dagsformen.
  • Om jeg er noe sted og plutselig blir dårlig slik at jeg må komme meg hjem vil jeg enten være låst i situasjonen til den avtalte hentingen finner sted, med fare for å bli ekstremt sjuk i offentlighet, eller betale full pris for å komme meg hjem.
  • Mer administrasjon av diverse «ordninger» er slitsomt og symptomfremkallende (og dermed helseforringende) for ME-tåkehjerner som ikke engang husker om de har tatt på seg sokker eller ikke før de går ut. (Kognitiv svikt kalles dette, for dere heldige uinnvidde.)

Dersom TT- ordningen blir for vanskelig tilgjengelig, ved for eksempel å måtte bytte transportmiddel underveis eller fordi en må vente på andre passasjerer, er det stor sannsynlighet for at de som trenger det mest ikke lenger vil kunne benytte seg av tilbudet. (Helse- og sosialombudet i Oslo)

(Les også kommentarene under posten, de er interessante.)

NB! Saken er i følge Ivar Johansen (på e-post) ikke gått ut på noen formell høring, bare drøftet med interesseorganisasjonene. Det vil si at vi kan komme inn tidlig i prosessen og si fra om hvordan dette forslaget vil påvirke oss, og at vi er sterkt i mot en slik innstramming!

For mer om dette – se neste post!

Share.

About Author

6 kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Vil Byrådet i Oslo begrense min bevegelsesfrihet? #ME #TT-kort (@Byraadslederen) -- Topsy.com

  2. Pingback: ~SerendipityCat~ » Mulige endringer i TT-ordningen: Disse kan du si fra til!

  3. Pingback: ~SerendipityCat~ » Oppdatering om TT-ordningen i Oslo

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.