Bedre av #ME i varme strøk? Hva skyldes dette?

16

Jeg begynner denne posten med en liten disclaimer: Dette skrives i en skikkelig smerte/ME-tåke, så jeg kunne sikkert ha gjort mer research og sånn, men jeg vil gjerne høre fra dere som har en mening om dette her direkte, og som kanskje vet mer enn meg på stående fot.

Flere jeg kjenner, og meg selv inkludert, merker at man blir vesentlig bedre av ME-symptomene når man reiser på ferie til varmere strøk. Jeg lurer på hva dette skyldes?

Jeg har flere teorier:

– At det å være i et varmere klima i seg selv er positivt for ledd, muskler, nervesystem etc.

– At man opplever positive ting og får være i et annet miljø.

– At man for eksempel på hotell får alle sine behov dekket, og slipper å tenke på husarbeid, matinnkjøp, matlaging, organisering etc. etc. – noe jeg vet de aller fleste ME-pasienter «bruker opp» 90% av energien sin på.. hvis de i det hele tatt klarer det.

– At den energipotten man har kan brukes på hyggelige ting, og kanskje også fysiske ting som å bade, svømme, gå litt rundt. Noe som igjen styrker kroppen (om man ikke overdriver).

– At man får vært mer ute i frisk luft enn vanlig!

– At fordi man får fritid sammen med sine kjære, får man lades med kjærlighet, glede og omsorg. Det er vanskelig å være partner, mor/far, kjæreste etc. i en «syk» hverdag.

– Og noe jeg kjenner på selv: At den biologiske klokka har veldig godt av å være i sydligere breddegrader hvor det er så stor forskjell på dag og natt! Faktisk å kunne legge seg når det er blitt mørkt, og helt mørkt, og stå opp når det blir lyst, det fungerer balanserende!

Tillegg: STØY! De fleste ME-pasienter er veldig overfølsomme for støy og får symptomøkninger av dette. Å gå i travle bygater med mye trafikk føles for meg som å sitte i en tørketrommel som går på full hastighet. På ferie er det som regel mye stillere, og dermed får kropp/hode mer ro.

Hva tror du? Hva er dine erfaringer med å bli bedre/verre/samme når du er i sydligere strøk? Er det noe spesifikt som har utmerket seg for deg?

For meg er for eksempel det å fly/reise et mareritt og noe som gjør meg dårligere, slik at jeg trenger en veeeeldig rolig periode på noen døgn når jeg kommer frem til et sted. Og det være stille der, ikke noe disko-strøk etc.

Hører gjerne fra dere i kommentarfeltet!

Share.

About Author

16 kommentarer

 1. Rent fysisk tror tror jeg, iallfall for min del, at det hjelper så enormt på de kroniske smertene som setter meg ut av spill.. Utmattetheten er der fortsatt, jeg sover som regel mye MER enn jeg vanligvis gjør hjemme, men det er en helt annen type søvn som faktisk hjelper, mens søvnen her hjemme er anstrengt, opphakket og altfor lett fordi smerter ødelegger før det i det hele tatt blir dyp søvn.

  Når smertene er borte og musklene «smelter» i varmen sovner jeg så fort jeg legger meg ned, men er faktisk mer våken i de timene jeg er våken, og slapper av på en mye dypere måte enn jeg får til her. Så selv om jeg ikke får opplevd så mye hvis jeg bare er der i to uker fks, så hjelper det veldig på smertene og også på utmattelsen siden jeg tror den for min del mye kommer av nettopp muskel og leddsmerter.

  Nå snakker jeg i ring her merker jeg, så skal avslutte nå 🙂

 2. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Bedre av #ME i varme strøk? Hva skyldes dette? -- Topsy.com

 3. @Alyssa
  Veldig enig i det du sier, varmen hjelper mot de kroniske smertene og søvnkvaliteten blir definitivt bedre av det. Godt poeng!

  @Isobel
  Ja, det er viktig! Det tror jeg absolutt man kan se på. At man har mer sunn mat tilgjengelig f.eks. på en frokostbuffet, at man spiser jevnere måltider (ikke så mye alene?). Jeg levde jo nærmest på frukt de første dagene vi var på bryllupsreise fordi tilgangen og kvaliteten var så god. Fint at du tok med dette!

 4. For min del tror jeg det skyldes _mer balanse_. Det er lyst/mørkt like enge, jevnere lufttemperatur/-trykk/-fuktighet, osv, mindre støy, mindre elektrisitet, mindre forurensing.
  Jeg har det ikke noe bra på steder med høy luftfuktighet (eks. lanzarote) eller for utbygde feriebyer.

  Eller er det noe med havet altså. FengShui i mangel av bedre ord. Jeg har det ikke like kult i skogen, på fjellet eller på bondelandet:-)

  Jeg vet det finnes et sted i Israel(? Røde- eller dødehavet, jaffal) der de behandler MEpasienter. Om det er det salte, mineralrike havet eller den tørre luften som virker helbredende, vet jeg ikke, og jeg orsk itj å google akkurat nå:D

 5. Mange me-syke lider av d-vitmangel, og jeg tror derfor det kan være en av årsakene til bedring når vi blir eksponert for masse sol, og dermed d-vit. Samtidig som annen luftfuktighet og klima som er godt for muskler, ledd, smertenivå..

 6. For meg kjennes det som om kroppen slipper å bruke energi på å holde meg varm, ergo har den mer energi til andre ting; å gjøre slik som kropper pleier..
  Dermed slipper immunforsvaret å jobbe så frenetisk med alt.. jeg aner ikke, men det kjennes slik ut.

  At sirkulasjonen og blod «flyter» lettere etter som kroppen er litt varm kanskje..Det er jo bevis for å blodet er litt «stivt», noe som forklarer at det er en fordel å ha bena høyt til tider.

 7. Vel, spørsmålet er vel heller hvem føler seg IKKE bedre på ferie.
  De fleste av oss har det vel bedre fysisk og psykisk av å komme seg bort, ha litt hotell-luksus, spise på restauranter, bort fra klesvask, husvask, den teite kolleagen på jobben, etc.

  Så det er neppe spesielt for de med ME. Trenger ikke sykliggøre alt.

  Uten at jeg dermed sier at sol, varme IKKE hjelper! Kanskje reise på blåresept for syke hadde vært en ide? Ikke bare (?) de med allergi og astma og «tradisjonelle» reumatiske sykdommer. 🙂

 8. @tingelingeling
  De fleste med ME er jo veldig vare for temperaturforandringer, så det kan det nok være noe i! Spennende.

  @Krum’is
  Uten at jeg skal være frekk, så virker det ikke som om du vet så mye om ME. Selvfølgelig har alle godt av å komme vekk på ferie, men her er det snakk om en alvorlig og invalidiserende sykdom der flere pasienter opplever at symptomene blir mildere ved opphold i varmere strøk. Det kan vel knapt kalles sykeliggjøring, men heller en leting etter mulige løsninger! 🙂

 9. Jeg er en av dem som ikke blir bedre i varmen. Varme slår meg ut. Kroppen har det veldig bra (=optimalt) i 20 grader og stabilt høytrykk. Er det over 25 grader blir jeg ganske utslått og ved 30 grader føler jeg meg mer død enn levende.På sydenturer opplever jeg stort sett alltid harde, vonde senger og det medvirker til svært dårlig nattesøvn. Reisen i seg selv er en stor påkjenning og jeg er totalt utslitt i flere dager etterpå. Jeg er med på ferieturer for familien sin skyld, men betaler en høy pris i form av dårligere helse på disse turene. Nå skal det sies at smerter ikke er et stort problem i mitt sykdomsbilde. Så alt i alt profitterer jeg ikke på resier til varmere breddegrader. Men det er jo ikke noe nytt at vi som har ME er forskjellige. Det som hjelper for en, hjelper ikke for en annen. Jeg ser frem til den dagen forskning kan gi oss en bedre forståelse av denne sykdommen. 🙂

 10. @Eva
  Takk for at du deler interessante erfaringer Eva. Merker meg også det du sier med at du trives med stabilt høytrykk. Enten man tåler varme eller ikke, er det visst mange som reagerer på værforandringer generelt.

  Ellers er jeg helt det samme med reisingen som en påkjenning i seg selv, det blir liksom ingen vits å reise bort én uke, da får ikke jeg noe glede av det i alle fall.

 11. Hei.
  Jeg var på Mallorca 1 uke i fjord med en venninne.. Der opplevde jeg
  1 uke i paradis.. Alle smerter og plager var som blåst vekk etter ca 2
  dager.. Jeg badet og gikk ca 3 kvarter til sammen på stranda hver dag.
  Men kroppen min ble allikevel ikke vond..
  Jeg hadde kun meg selv og tenke på, fantes ikke stressa..

  I februar i år var jeg på Gran Canaria, hadde denne gangen med meg
  mor og min 11 år gamle datter.
  Kroppen min reagerte helt annerledes, jeg ble ikke uthvilt, fikk ikke
  mer energi.. En real nedtur, siden jeg regnet med at kroppen min ville
  bli like bra som sist tur..
  Så for meg er det psyksik stress som er verst..

 12. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to paintings on. You’ve performed an impressive job and our whole neighborhood will likely be grateful to you.

 13. Pingback: Bedring i Thailand - ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.