Dagens FY 1 og 2

5

Altså… jeg hadde ikke tenkt å blogge noe mer i dag, men nå kribler det sånn i fingrene at jeg klarer ikke å la være. Dere får tilgi meg den noe sleivete omgangen med alvorlige tema, dessverre henger ikke hodet med til lengre redegjørelser.

FY 1: Legen som ikke stilte på vakt, men dro på konsert i stedet

Når man dropper å stille på jobb på legevakten fordi man heller vil dra på konsert med Iron Maiden, fortjener man minst å bli strøket av vaktlistene fremover! I følge bt.no mener den omtalte legen at bergenserne er utålmodige og kommer på legevakten med bagateller, og at det uansett er kø der så det må sikkert gå greit å vente litt mens legen er på konsert. Pasienten som vred seg i smerte med gallestein er kanskje ikke helt enig, og jeg vrir meg i vantro og synes dette er motbydelige holdninger av en lege. Bare synd at bt.no ikke gir oss navnet på legen, slik at det hadde gått an å vite hvem man skal holde seg unna. (Heldigvis bor jeg ikke i Bergen…). Å høre at enkelte leger har slike holdninger til pasientene sine gjør simpelthen underverker for oss som allerede har problemer med å oppsøke helsehjelp fordi vi føler at det kan være vanskelig å bli tatt på alvor!

Jeg tror ikke vi kommer unna at en del leger har tildels svært oppblåste ego, men det får da være måte på hva man skal måtte tolerere! Håper alle pasientene som måtte vente klager saken inn for Fylkeslegen og Helsetilsynet etc.

Mange har nevnt dette på Twitter i dag og det er nå toppsak hos Dagbladet.

FY 2: Hanne Kristin Rohde

Lederen i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet mener kvinner tar dårlige beslutninger, som gjør dem mer utsatt for å bli voldtatt, og oppfordrer til å passe seg. Ja, det er visst bare bra at kvinner blir litt skremt, så vi holder oss mer unna det offentlige rom og ikke kan ferdes fritt uten å være redde.

At politiet har for mange oppgaver og for lite ressurser, og at innsatsen for å trygge gatene slik at kvinner kan ferdes trygt, se det skal vi ikke snakke så mye om akkurat nå.

Men denne formen for victim-blaming finner vi oss ikke i, og krever at ansvaret legges der det hører hjemme: Hos voldtektsforbryterne. Hvorfor retter ikke Rohde sine oppfordringer mot dem?  (I denne posten skriver jeg om at guttene må passe seg.) Nei, la oss heller kapitulere og se på voldtekt som noe uungåelig som jentene må passe seg for….

Skal du lese noen som har skrevet mer saklig og utfyllende om denne saken anbefaler jeg blant annet Cracked Actor, Hva Hun Sa, VamPus, Undre og tiqui.

I denne samleposten har jeg en del anbefalinger fra tidligere om gode blogginnlegg når det gjelder voldtekt og ansvar.

Det er direkte opprørende – ja, en falitterklæring for Norge som en sivilisert rettsstat – når seksjonsleder i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde, må gå ut i media og si “det er ikke trygt for kvinner å gå hjem fra byen alene”, fordi man da risikerer å bli overfalt og voldtatt. Hva slags samfunn har vi fått, når lovens håndhever – den myndigheten vi frivillig avgir vår personlige frihet til for felles beskyttelse – kan gå ut og kapitulere på vegne av halve befolkningen? Hva slags samfunn er det vi ønsker, når vi angriper problemet med at det finnes noen – få – menn med særdeles avstumpet respekt for livet og andre mennesker, på denne måten? (Cracked Actor)

Konklusjonen med det hele (for min del angående dagen i dag) må bli at det ikke er sunt hverken for humøret eller blodtrykket å oppdatere seg på nyhetsbildet…

Share.

About Author

5 kommentarer

  1. Pingback: Oslopolitiet tramper i salaten i voldtektsdebatten anno 2010 « Undreverset

  2. Legen heter Jan Øren og er ikke spesielt lei seg for å bli strøket av vaktlistene til Bergen Legevakt. Det er kun en ekstrajobb for ham, en lite attraktiv sådan, så dette er ingen straff for denne mannen. Jeg håper denne saken blir gått skikkelig etter i sømmene, for makan til slette holdninger skal man lete lenge etter.

    VG-nett har et intervju med legen i dag: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035406

  3. @Eva
    Såpass ja! Der så jeg det også… utrolig at det går an. Jeg synes han bare kan bli strøket fra listene jeg, så kan han gå på så mange konserter han vil! 🙂 (Og pasientene slippe å vite at de er brysomme og masete…)

  4. Jeg er stadig perpleks over det med legen. Ante ikke om ordningen med at leger måtte ha vakt på legevakta iblant, trodde det var faste folk der – hele tida? Min søster jobber fast på legevakta. Det skulle vært som alle andre jobber: dukker du ikke opp får du kjeft, og skjer det ofte nok får du sparken. Basta.

  5. dvs unnlate å dukke opp til planlagt vakt, bare fordi man ikke fikk byttet den. ikke sykdom etc. slikt oppleves jo gjerne der jeg jobbet før, men da snakker vi folk med lav arbeidsmoral, dårlige unnskyldninger og liten samvittighet for de som sitter igjen med den ekstra arbeidsmengden.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.