Hvorfor er det så få som vil lage vennelister? (#Facebook)

9

Med ulike vennelister på Facebook kan man filtrere og styre hvem som ser hva av statusoppdateringer, bilder, linker man legger ut og så videre.

Men i praksis er det ytterst få som orker å sette seg inn i dette og differensiere hvem som skal se hva, i følge ITavisen.

Man skulle kanskje tro at med både nære venner, familie, jobbkolleger og andre bekjente på Facebook, ville det vært høys relevant å sortere hva man sier og viser til hvem. I stedet lar de aller fleste alle på Facebook se alt, og kutter heller ut folk de ikke ønsker å ha kontakt med. Dette har fått Facebook-sjefen Zuckerberg til å mene at systemet er mislykket.

I stedet kan det komme en løsning hvor man setter innstillinger for hver enkelt venn når man legger dem til. Tjenesten skal bli lettere å bruke enn dagens vennelister.

Jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner problemet, vennelister er utrolig enkelt å opprette og greit å bruke synes jeg. Per i dag har jeg flere ulike vennelister for familie, nære venner, bloggere, kolleger og andre jobbkontakter. Noen av dem, slik som familien, har tilgang til «alt» jeg legger ut. Som regel er jeg da heller ikke så veldig restriktiv på hvem som ser for eksempel statusoppdateringene mine. Men fotoalbumene mine setter jeg grenser for, noe som blant annet fikk et par bloggere til å etterlyse tilgang til bryllupsbildene våre tidligere i sommer, hvorpå jeg svarte at bortsett fra det jeg hadde lagt åpent på «veggen» var resten forbeholdt familie og de nærmeste som var tilstede.

Jeg vet ikke hvordan det nye systemet eventuelt vil fungere, men det må da vel være bedre å kunne differensiere enn å føle at man må slette folk helt? (Så lenge de ikke er så idioter at du ikke vil at de skal ha noe med livet ditt å gjøre da, de burde du ikke ha på Facebook i det hele tatt.)

Hvordan du oppretter vennelister på Facebook kan du lese om her.

Share.

About Author

9 kommentarer

  1. de listene er alfa og omega for meg. desverre har jeg noen som ikke er i noen liste, som jeg ikke helt vet hva jeg skal kalle. noen av dem havner i limited profile andre…tja. hva skal man kalle dem. bekjente? nettvenner? ellers er det veldig greit å dele inn hva folk skal se. spesielt i forhold til hva du vil familie skal se vs jobb etc. det er limited, familie og jobb som er mest begrenset her. ofte havner folk i to grupper, der den ene er limited.

  2. @bodil
    Jeg har en sånn liste jeg kaller «bekjente», og der putter jeg ofte folk jeg ikke kjenner så veldig godt, eller trenger å huske hvor jeg ble kjent med før jeg sa ja til venneforespørselen. 😉

    Og så har jeg en for «bloggere», som egentlig er alle nettvenner, og der er jeg litt løsere i snippen.

    Dessverre må jeg jo si at jeg roter litt selv med disse listene innimellom; men det er ikke listenes eller tjenestens feil, bare mitt surrete hode! Da blir plutselig søskenbarn lagret under «kolleger» og sånn. Men som regel ordner jeg det opp igjen da.

  3. Bruker også disse listene, og det eneste problemet har vært at jeg har lagt nye bekjente i «bekjente»-lista ( som ikke får tilgang på nesten noe), og siden har vi blitt bedre kjent, men jeg har ikke husket å flytte de til «venner»-lista. Det har vært nesten litt flaut når felles kjente kommenterer noe, og så sitter det en som tilsynelatende ikke får lov til å se noe. Årner seg jo alltids, men.

  4. Jeg har tenkt litt paa Facebook i det siste, og mye av det gaar jo paa dette med hvem som skal se hva. Jeg har stort sett ingen fra jobben paa Facebook (kanskje to stykker) saa da slipper jeg jo aa bekymre meg for dem. Det jeg lurer litt paa er folk jeg gikk paa skole med men ikke engang har sett paa 12 aar, og som jeg aldri snakker med – egentlig har jeg mest lyst til aa slette dem! Men det virker liksom litt usympatisk. En annen gruppe jeg har eksludert helt er foreldregenerasjonen – jeg vil ikke vaere venn med foreldrene mine paa Facebook og derfor har jeg valgt aa ikke akseptere noen i den generasjonen, bortsett fra Verdens Kuleste Tante. Det er jo ogsaa litt drastisk, men men!

  5. Glemte aa si: Kanskje jeg maa begynne aa lage lister og lage en for «folk man har gaatt paa skole med for lenge siden men aldri snakker med men ikke vil slette!»

  6. bekjente høres lurt ut.
    får du mange henvendelser fra folk som ikke ser wall og bilder? jeg har fått to slike, og er så spak at jeg da faktisk gir de spesifikke lov til å se bilder… selv om det jeg har på fb er veldig begrenset. kanskje nettopp av den grunn.

  7. Nå kan det jo være at jeg ikke har skjønt åssen gjøre ting, men jeg skulle gjerne ha sett at jeg kunne i hver enkelt statussak velge hvilken vennelister som skulle se eller ikke se. Nå kan jeg velge vekk enkeltpersoner, men ikke lister.

    Jeg veit jeg kan sette opp på forhånd at vennegrupper ikke får se, men jeg vil altså gjøre det motsatt..

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.