Trafikkstøy på helsa løs

8

På mange måter elsker jeg leiligheten vi bor i. Den er privat, stor, fin, og jeg trives egentlig veldig godt her. Men det er også noe negativt ved den – og det er at alle vinduene vender ut mot en gate som er greit nok trafikkert, blant annet av busser. I hele sommer har diskusjonene gått for og mot åpent vindu; bare den minste glippe gjør at jeg ligger våken av trafikkstøy, men alternativet – å ligge og vri seg i varmen – er ikke stort mye bedre.

Om lag 5% av befolkningen opplever søvnforstyrrelser som følge av trafikkstøy, melder Tidsskrift for den norske legeforening. Helsemyndighetene anbefaler en grense på 30dB, men mange opplever høyere nivåer enn dette.

Studier har vist at søvnmangel gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, og diabetes.

Nå som høsten er på vei, plages jeg ikke like mye av søvnen og etter hvert vil det å kunne sitte i den koselige leiligheten vår med fyr på peisen fortrenge minnet om de søvnløse nettene om sommeren. Men jeg vet at det er en av de tingene som gjør at vi kanskje bør begynne å se oss om etter noe annet snart, for å ikke få sove er virkelig fortvilende.

Og her er det aldri stille.

Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Trafikkstøy er utrolig slitsom og vi har til tider mye her også, spesiellt tungtrafikk når fergekøen kjører forbi på E39 bare 200 m borte og det sker hver halve time :/

  Men du jeg tenkte på en ting: Går det an å innstallere varmepumpe som fungerer som kjøling i varmen? Min datter fikk sånn i vinter og jeg var redd den ville støye men det gjør den ikke så det ble veldig bra!

 2. @Emme
  Vi har en flyttbar aircon, men der må vinduet opp for at slangen skal ut. Ellers så har Mannen kikket på flere løsninger her, men det var visst ikke så mye som passet, i forhold til både det ene og det andre. Men spørs om vi ikke må ta en revurdering om vi skal fortsette å bo her! 🙂

 3. vi har en passe trafikkert vei utenfor, men det merkes egentlig kun best i rushtiden, når bussen går mer enn hvert kvarter og bilene hoper seg litt opp. jeg sover uansett med ørepropper. ellers er det deilig stille.

 4. Uff saa slitsomt… Vanskelig aa velge mellom ingen luft eller masse stoy! Jeg sover nesten alltid med orepropper men med saa mye trafikk kan man sikkert hore en del gjennom dem.

 5. Huff! Du har min sympati. Jeg husker det var plagsomt med lyd til tider da jeg bodde i Oslo, og det var en av de aller største nytelsene da jeg flyttet ut i provinsen, at det er stille om nettene. Nå om sommeren hører vi folk snakke med hverandre på sjøen, men det er dempede, koselige lyder.
  Håper dere finner en god løsning, eller en glimrende ny bolig 😀

 6. Huff, her kunne jeg skrevet mye. Men jeg skal nøye meg med at jeg forstår. og sende deg en varm klem. Håper problemet løser seg på en god måte den ene eller andre veien! 😀

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.