Søvnløshet og skummelhet

19

Søvnløshet er en ganske vanlig plage i forbindelse med ME. Det kan dreie seg om å ikke klare å sovne, å våkne flere ganger i løpet av natta, eller å våkne for tidlig. Ofte er dette kombinert med smerter (muskel-, ledd- og skjelett-), og «alle de andre» ME-symptomene.  Muskelskjelvinger/kramper og feber for eksempel. Det gjør at nettene kan bli litt av en ufordring!

Som det har vært her i det siste. Og uten at jeg orker å gå i sære detaljer på hva jeg har prøvd og ikke prøvd (MYE!), og hva som skjer og ikke skjer, så kan jeg jo si så mye at frustrasjonsnivået har nådd helt nye høyder her i 4-5-tida om nettene de siste par månedene…

Og med søvnløshet kommer mer smerter og andre symptomer, som igjen fører til mer søvnløshet. osv osv.. Det jobbes fra flere kanter (2 sykehus-spesialister, 3 leger på private klinikker og X antall gode venner og pårørende) for å hjelpe med å stoppe den onde sirkelen.

For søvnløshet er virkelig skummelt!

I tillegg til økte symptomer og stadig sviktende helse, blir man rett og slett helt rar i hodet av å ikke få sove.

Som da jeg i morges ikke turte å åpne noen nettaviser fordi jeg var redd for å se bilder av folk som smilte. Jeg så for meg den skumle katten i Alice in Wonderland som har sååå stort smil med masse, masse tenner. Ja, faktisk ble alle smil veldig skumle! Det er faktisk nesten sånn at jeg ikke tør å sette inn bildet under!

Ikke ring de folkene med hvite frakker helt enda da, det går seg nok til. 🙂

(Det gjør det altså, vi vet hva som skal til. Det bare tar litt tid å få alle tiltakene på plass.)

Share.

About Author

19 kommentarer

 1. hehehe…du er så søt! Men det er veldig sant at man blir rar av søvnmangel. Og at det ikke akkurat bidrar til god helse. Jeg er i grunn overrasket over at jeg er i live fortsatt mtp den jævla søvna. Men det går da på et vis. Hos meg skal det testes saltvann intravenøst, ikke primært for søvna. Men for å roe kroppen generelt. Er veldig spent! 🙂

  Håper at du får sove godt inatt! 😉

 2. Det kjipeste med å ikke få sove, er alle de velmenende rådene. «hvis du ligger i mer enn tjue minutter så er det like greit å stå opp» og sånn. Problemet er vel at mange folk ikke skjønner hvordan det er å ikke få sove. Jeg lå ikke våken i fem minutter, jeg lå våken i fem, seks, syv timer, og det er noe helt annet enn å snu seg to ganger. Litt sint kommentar her, men jeg blir så sur når jeg tenker på alle de folka som tipser om å «snu dyna» og sånn.

 3. Søvnløshet er noe skikkelig dritt og kan virkelig ta rotta på hvemsomhelst ganske raskt

  Nå vet jeg en ting du ikke har prøvd, Cat, og det er nattalullesangene fra Maria 🙂

  Håper du snart får sove…. God nattaklem!

 4. @Marianne

  Hehe….Dette er jo egentlig ikke morsomt men kommentaren din var så fin! Jeg er HELT enig. Hos meg er det sånne ting som; «du drikker nok cola for sent» (hjelper ikke å ikke drikke cola i det hele tatt) «Du har det for varmt/Kaldt på rommet». «Du må ikke se på tv/data før leggetid» «Du må ikke spise/Du må spise» «Du får ikke sove fordi du er så inaktiv» «Du har det for lyst/Mørkt, for mye lyd på rommet osv» Og ja, det kommmer stort sett bare fra folk som aldri har slitt virkelig med å sove pga sykdom.

  Det er noe annet å plages i ny og ne. Da kan nok noen av rådene over hjelpe. Men etter 5 år skulle man vel tro at jeg har testet alt, er jo desperat. Klager jo ikke bare for å klage uten å prøve ting. Blææææ!

  hehehe…Så vi er flere som er litt frustrerte! 😉

 5. Av alle symptomer med denne sykdommen, er det søvnvanskene som desidert er mitt største problem. Det virker som man kan dele ME-syke i to grupper ut fra søvnmønsteret. Du har de som kunne sovet nesten døgnet rundt og så har du de som ikke sover.Det eneste som funker for meg, er å konsekvent stå opp til samme tid hver dag. En av grunnene til at jeg kan være streng på det, er at jeg ikke er så hardt rammet av ME. Jeg er oppegående hver dag.Sover jeg på dagtid, er natten ødelagt og dørnrytmen på bærtur.

  Bruker du noen legemidler eller naturlegemidler for søvnvanskene?

 6. @Eva
  Ja, det virker som om folk er forskjellige i henhold til dette med sovingen. Jeg får ikke sove på dagen, og sliter om natta. Hovedgrunnen er at jeg sliter med smerter.
  Bruker og har brukt både legemidler og naturlegemidler.

  @trips & Tics
  Det er utrolig slitsomt. Håper du fikk sove til slutt. *klem*

 7. Jeg får ikke sove hvis jeg er alt for aktiv. Og har masse glede og spenning inne i hodet.(også sure dårlige ting, men er ikke verdt å nevne så høyt)Eller av store smerter, noe som holder på å løsne litt.
  Er nok også heldig med at jeg er født med godt sovehjerte og kan sovne over alt til en hver tid. Men jeg må innrømme at hvis jeg ikke får sove av urolige bein, spiser jeg kalk og setter på TVn og våkner gjerne i 3-4 tiden med at den står på og tenker at jeg fikk ikke med meg slutten på denne epeisoden av csi heller…..

  Står opp og slår av tvn og får ikke sove. fader….på igjen
  og da blir det animal planet….og noe dyrepoliti og våkner av latter på tv av dyr som er helt tullete og det er nesten jeg også…ler høyt for meg selv i senga om morgenen. Med katten i fotenden og hunden i stolen……

 8. @Lykkefund
  Økt aktivitetsnivå trigger symptomøkning hos meg og gir meg større plager og enda vanskeligere for å sovne – f.eks. på grunn av feber og smerter. Jeg prøver å ta det enda mer på alvor, når jeg vet at resultatet av aktivitet gjerne viser seg enda etter 24-48 timer. Men det er vanskelig noen ganger!
  Kommer jeg i en sånn «hyper-følelse» med altfor mye smerter og hjernekaos kan det ta meg dagesvis/uker å klare å roe ned reaksjonene i kroppen.
  Ellers bruker jeg også TV/serier for å distansere meg fra smerter når jeg ikke klarer å sove.

 9. Selvfølgelig ikke lov å føre inn, men 3g mealtonin av slow-release-typen har hjulpet meg. Jeg har vanligvis ikke problemer med søvnen, men hypothyreose har endret det når jeg har vært «lav». Da har jeg hatt netter på rad hvor jeg har vært oppaset i hodet og spillvåken – og utslitt. Da har den lille pilla hjulpet.

 10. ~SerendipityCat~ :
  @Lykkefund
  Økt aktivitetsnivå trigger symptomøkning hos meg og gir meg større plager og enda vanskeligere for å sovne – f.eks. på grunn av feber og smerter. Jeg prøver å ta det enda mer på alvor, når jeg vet at resultatet av aktivitet gjerne viser seg enda etter 24-48 timer. Men det er vanskelig noen ganger!
  Kommer jeg i en sånn “hyper-følelse” med altfor mye smerter og hjernekaos kan det ta meg dagesvis/uker å klare å roe ned reaksjonene i kroppen.
  Ellers bruker jeg også TV/serier for å distansere meg fra smerter når jeg ikke klarer å sove.
  Reply

  Her satte du ord på akkurat slik jeg også har det! Takk! <3

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.