«No means yes, yes means anal!»

15

Jeg har vært i tvil om jeg skulle dele denne, for jeg synes den er så grov, men jeg får den heller ikke ut av hodet.

Saken er hentet fra Sociological Images, og dreier seg om mannlige Yale-studenter som søkte opptak i studentforeningen «Delta Kappa Epsilon». Som en del av opptaksprøven marsjerte de forbi de kvinnelige studentenes boliger mens de messet «No means yes, yes means anal!». Se opptak på YouTube her.

Presidenten i studentforeningen måtte selvfølgelig beklage, og sa at det hele var en stor feilbedømmelse. Men som det sies på Sociological Images: Et slikt uttrykk for kvinneforakt er ikke en feilbedømmelse, det er et grovt overtramp og en krenkelse. Det er også en direkte hån mot kvinners engasjement i for eksempel «Take Back The Night»-marsjer hvor slagordene for eksempel er «Yes mean yes/No means no/Whatever we wear/Wherever we go.»

Sosiologen Michael Kimmel har en analyse her.

Man kan jo bare tenke seg hvordan de nye, kvinnelige studentene reagerte på dette. Hadde du følt deg trygg på et slikt studiested? Det hadde ikke jeg!

I slike studentforeninger (fraternities) finner vi ofte elitestudenter som går videre til å inneha fremtredende stillinger i det offentlige, politikken og næringslivet. George W. Bush var blant annet medlem av Delta Kappa Epsilon i sin tid, da de brennmerket nye rekrutter til foreningen med glødende metall-kleshengere.

Hvilken straff de mannlige studentene i denne foreningen eventuelt fikk vet jeg ikke, men antagelig ikke mer enn en tilsnakkelse. Gir ikke dette et signal om at de kan gjøre stort sett som de vil, og likevel slippe unna med det?

Nå er det lenge siden jeg var fersk student i Norge, og aldri har jeg vært medlem av noen studentforening eller bodd på studiestedet. Jeg tør likevel påstå at dette ikke ville ha funnet sted på et norsk universitet, i det minste ikke uten anmeldelse og ekskludering av de som deltok. Hva tror dere?


Share.

About Author

15 kommentarer

 1. Jeg er litt dobbel her nå, en hvilken som helst russebuss hadde sluppet unna med det, man har noen tradisjoner på universitetene i USA, og etter sigende er omkvedet blant de unge kvinner der over «Hva? Har du ikke forsøkt analsex?»

  (siste baserer jeg på annenhåndsopplysninger)

  Alt kommer an på med hvilket glimt i øyet dette er sagt, hvis det er av typen Borat reiste bobil med, så er det ikke noe kult i det hele tatt (sett med mine øyne) – hvis det er sarkastisk ment, humoristisk ment – så er det ikke så helt galt, selv om humoren kanskje ikke er fremragende.

  En annen ting… Det er jo greit at det kommer til uttrykk i det offentlige universitetsrom, for alle Delta Kappa-gutter vil uttrykke dette og lignende under ulike tilstelninger der det bare er gutter til stede, eller også jenter – og de aller fleste jenter vil fnise av det.

  Dessuten er det bare vondt med en gang.

 2. Jeg tror heller ikke dette kunne ha funnet sted i ved et norsk universitet, og jeg tror at for en mann i Norge å bli assosiert med noe som dette ville være en effektiv karrierebrems.

  • Vi ser nok litt annerledes på det her, «tull og fjås» er greit fra studenter, men ikke rasistiske eller kvinnehatende ytringer.

   Jeg ville definitivt hatt problemer med å ansette noen hvis dette kom opp som en del av bakgrunnen deres.

 3. Pingback: Tweets that mention “No means yes, yes means anal!” | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

 4. Er det mulig? Humor er èn ting, og man kan alltids spøke litt om dette emnet, men denne oppførselen er bare latterlig umodent, og viser tydelig sykt dårlige holdninger. Holdninger som ikke kan tilskrives humor.
  Hvis dette er et eksempel på atferd som aksepteres blant menn, ønsker jeg herved å melde meg ut av XY-klubben.

  • Tror heldigvis ikke denne atferden aksepteres blant menn generelt, og i hvertfall ikke her. 🙂 Så du er trygg!

   Jeg tror ikke at alle de som var med på dette nødvendigvis har disse holdningene heller, men de er likevel med på det og sier ikke stopp.

 5. Enig med Marius. Dette er ikke en gang morsomt.
  På juss i Oslo er det en studentforening som driver med «opptaksprøver» og ed-sverging og slikt. Ganske uskyldige greier, men jeg tviler ikke på at slikt kan utarte -også i Norge.

  • Det har jo vært en del eksempler på at det utarter litt på enkelte opptak til linjeforeninger med stort drikkepress og ting man må gjøre i offentligheten. Men ingenting av det har dreid seg om hat-ytringer mot kvinner eller andre så vidt jeg har sett.

 6. Jeg er medlem i Det Norske Studentersamfund. Nye aktive hos oss trenger ikke gå gjennom opptaksprøver av den sorten vi kjenner best fra filmer satt i college-miljøet i USA, men blir gjerne spurt om hva de har lyst til å bidra med på Chateau Neuf.

  På samme måte som i USA, får ofte aktive studenter framtredende posisjoner i samfunnet forøvrig. Ibsen, Wergeland og Staff er noen av mange gamle gamle samfundsfolk.

  Foreningene i Norge er ikke kjønnsdelte, men også her i landet liker studentforeninger å gjøre narr av hverandre. Om man for eksempel stjeler en annen forenings høye beskytter («maskot»), betyr det automatisk heder og ære. Stjålne artefakter leveres dog alltid tilbake i forbedret stand.

  Juristforeningen stjal en gang en kanon av DNS, noe som førte til at den ble trillet gjennom hele byen en 17. mai. Det var dog ingen kvinnefornærmelser involvert, så vidt meg bekjent.

  • Nemlig, det er stor forskjell på å være med på noen sprell som å stjele maskoten til hverandre, og til å rope slike ytringer utenfor boligene til kvinner, folk med annen kulturbakgrunn, homofile osv.

 7. Mye kommer an på hvordan en situasjon blir håndtert. Det beste svaret på «Spit or swallow» er for eksempel «African or European?» Uten at det gjør spørsmålet noe mer betimelig annet enn i de mest private situasjoner.

  Det som er spesielt med det du refererer er nettopp at det viser at noen virkelig ikke har forstått det kvekk. Dessverre tror jeg ikke at noen kraftigere smekk på lanken vil bidra til mer forståelse, bare sinne. Det ENESTE gode virkemidlet såvidt jeg vet i slike situasjoner er når medstudenter tar avstand.

  Man kan jo utfordre dem til å gjenta det samme på første og beste homo-bar… *hirr*

  • Hehe, jeg synes nå universitetet burde gjør mer for å slå ned på slik uønsket atferd jeg da, for å tydelig markere både for studentene og omverdenen at dette ikke er holdninger og oppførsel universitetet vil bli assosiert med. 6 måneders utestengelse og offentlig beklagelse til alle kvinner på universitetet for eksempel. Eller deltakelse i et program hvor de kunne blitt kjent med kvinnehatets bakside i form av vold og overgrep med sine konsekvenser.

   Jeg tror nemlig ikke at medstudenters avvisning er nok, jeg tror de innad i disse foreningene sier noe sånt som at «kjipt at de kjerringene tvang oss til å beklage». Og så fortsetter de som før, om enn ikke like tydelig.

   • Fra saken du linker til (med teksten «antagelig ikke mer enn en tilsnakkelse»): «[T]he Women’s Center said the fraternity has committed to work with them in the future, and will send some of their brothers to a Women’s Center workshop on sexual violence next month.»

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.