Når søvn ikke hjelper..

12

Søvnproblemer er en velkjent del av symptombildet på ME. Å ikke klare å sovne, å våkne mange ganger i løpet av natten, å våkne grytidlig selv om man bare har sovet et par timer er en del av hverdagen med ME. Og noe av det mest frustrerende er at den søvnen man får ikke hjelper.

«Ikke restorativ søvn» kalles det gjerne, og er fryktelig slitsomt. I det siste har jeg heldigvis klart å sove en del igjen, etter mange, mange måneder uten mer enn noen få timers stadig avbrutt søvn hver natt.

Men det hjelper jo ikke! Selv om jeg klarer å sove 6 eller til og med 8 timer i strekk, føler jeg meg like utslitt når jeg våkner som når jeg la meg.

Det virker altså som om søvnen ikke har hjulpet det minste grann. Når jeg flyter opp fra drømmeland møter jeg slettes ikke morgenen med et klart hode og en kropp som er klar for en ny dag.

Nei, kroppen føles tvert i mot som om jeg har løpt maraton hele natten, tatt meg en skikkelig fest og fått en sabla influensa på toppen. Musklene er som sammenklistret spaghetti – som en «ME-kollega» så treffende beskrev det som, og det er umulig å få i gang kroppen og hodet før det har gått et par timer etter at man har våknet. «Den evige zombie», føler jeg meg som da.

Så man blir jo aldri uthvilt!

Å få nok søvn og få god søvn tror jeg er noen av det viktigste for å ikke bli bare sykere. Derfor er smertelindring, smertemestring, avslapningsteknikker og ulike hjelpemidler for å få sove en viktig del av behandlingen av ME.

Det innebærer også at man har behov for smertestillende og beroligende medikamenter i perioder, og ulike tilskudd som kan hjelpe på søvnen bør prøves ut. Mange har gode erfaringer med for eksempel Melatonin, mens for andre hjelper ikke dette i det hele tatt, det blir for mildt.

Min erfaring er at når søvnbalansen er helt forstyrret og man sitter fast i en kritisk ond sirkel hvor søvnen aldri kommer og kroppen blir mer og mer plaget, er det nødvendig med litt kraftige ting slik at man får «banket på plass» søvnen, og forhåpentligvis klare å komme inn i en bedre søvnrytme.

Men hva som skal til for at man skal oppleve at søvnen man tross alt får virkelig hjelper og får en til å føle seg uthvilt, det har jeg ikke funnet ut enda.

Jeg misunner de som virkelig får sove!

Ja, til og med de småbarnsforeldrene jeg kjenner som klager over mange turer opp om natten for mating og bleieskift misunner jeg, fordi jeg vet at de kan legge seg ned og sove og føle seg bedre etterpå hvis de først får muligheten til det. Det kan ikke jeg!

Når man aldri føler at søvn hjelper, når man nærmest er mer utslitt og plaget når man våkner enn når man la seg – da blir man veldig fortvilet!

Det hender ofte at jeg har slike morgener som i dag: Jeg våkner etter bare noen timer med smerter, uro og fortsatt ikke uthvilt. Da må jeg opp og strekke litt på meg, kanskje ta noe mat, ta medisinene mine og vente på at smertene dempes og kroppen roer seg. For kroppen blir veldig sliten og stresset av å ha så mye smerter hele tiden. Så kan jeg kanskje gå og legge meg og få et par timers søvn til.

før jeg igjen våkner og er like lite uthvilt…


Share.

About Author

12 kommentarer

 1. Dette er som å lese om seg selv, så utrolig kjent og ufattelig slitsomt. Jeg har enda ikke sovet i natt pga. smerter, i tillegg gruer jeg meg til å sove for jeg føler meg alltid sykere når jeg våkner. :/

  • Huff, kjipt å høre at du ikke har klart å sove enda i natt. Jeg har også hatt mange slike netter på grunn av smerter. Er heldigvis littegrann bedre nå, og har fått bedre smertelindring, slik at det går an å få sove litt.

   Men det med å føle seg sykere når man våkner – FY det er kjipt og slitsomt. 🙁

   Krysser fingrene for deg og sender en varm klem for at kroppen din skal få litt hvile snart!!

 2. Høres også ut som slik man har det med ubehandlet lavt stoffskifte. 🙁 Sove og sove og sove ved hver anledning man får – men like forbannet føle seg utslitt og nedfor. Og en søvnkvalitet som ikke likner noe. Jeg slet aldri noe særlig med å sovne, men kvaliteten var som beskrevet i prinsessen på erten. Våknet for den minste ting og sov lensmannssøvn – med ett øye ad gangen.
  Jeg mistet også drømmene i denne perioden og fikk dem ikke tilbake før jeg fikk nok medisin som funket.

  • Det var interessant å høre, jeg kan dessverre veldig lite om stoffskiftet. Kanskje noe av de samme mekanismene spiller inn ved ME også, hele «systemet» er jo i ubalanse på et vis.

   Det er uansett fryktelig slitsomt å ikke ha noen søvnkvalitet. 🙁 Godt å høre at du har fått medisiner som virker!

 3. Jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver, sukk.

  Men i det siste har jeg faktisk sovet ganske godt! Jeg kjenner meg fortsatt sliten når jeg våkner, men ikke så ille som før – og jeg våkner ikke lenger om natta!

  Jeg tror det skyldes 5HTP, et naturlig sovemedisin-middel jeg har fått på Lillestrøm Helseklinikk. Kanskje verdt å prøve? 🙂

  • Jeg har den samme erfaringen. 🙂 Begynte med 5HTP for en stund siden, og synes det hjelper litt – blant annet sover jeg mye MER om nettene nå, og våkner ikke så mange ganger.

   Men de siste dagene har jeg vært ekstremt utslitt når jeg våkner, og det er nok fordi jeg har en liten nedtur i formen generelt (av flere årsaker).

   Det er i alle fall bra at det finnes midler, som Melatonin, 5HTP og annet, som kan gjøre søvnen NOE bedre! 😀

 4. Veldig god beskrivele! En ting å være utslitt dagen etter når man kun har sovet en time eller to – men når man faktisk har sovet et rimelig antall timer, og så føle seg «utslitt av å ha sovet», som om også det å sove var noe anstrengende – det er det ikke lett å få folk til å forstå!

 5. I almost never drop remarks, however i did some searching and wound up here » NĂĄr søvn ikke hjelper… And I do have 2 questions for you if you usually do not mind. Could it be only me or does it look like a few of these responses appear like they are written by brain dead individuals? 😛 And, if you are writing at other social sites, I would like to follow anything fresh you have to post. Would you make a list of all of all your community sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

 6. Utrolig deilig å lese bloggen din! Kjenner meg så igjen i det du skriver. Jeg har ikke fått påvist ME diagnose og kjenner ikke så mye til det. Jeg har hatt irritabel tarm i over 10 år som jeg fikk da jeg 18. Jeg har til tross for det hatt nok energi og fungert greit nok frem til de siste par årene hvor jeg er konstant trøtt og har mest lyst til å sove hele dagen. Jeg har alltid vært aktiv. Trent mye og vært opptatt av kosthold. Likevel har jeg blitt dårlige og dårligere og det siste året har jeg ikke orket å trene i det hele tatt. Jeg tvinger meg igjennom hver dag på jobb. En jobb jeg trives veldig godt i. Når jeg kommer hjem spiser jeg og legger meg gjerne ettermiddag/kveld og sover til neste dag. Jeg våkner likevel som en zombie og føler jeg knapt har sovet i det hele tatt selv om jeg har verdens beste sovehjerte. Jeg for høre at jeg sover for mye og derfor er trøtt. Men nei jeg kan godt presse meg til å være våken til 10 om kvelden og våkne like lite uthvilt. Har ikke fått veldig god forståelse hos legen som har tatt alt av tester og sier jeg er helt frisk. Har man irritabel tarm så blir man litt slapp iblant, men det må man bare leve med.
  Hadde satt så stor pris på noen tips fra deg!
  Takk for god lesing og mye flott informasjon!

  Mvh lene

  • Hei Lene!

   Beklager at det tar tid å få svar, jeg er dessverre for dårlig til å følge opp bloggen jevnt nå.

   MEN! Jeg synes du skal få en skikkelig utredning, når du går og hangler og ikke finner ut av hva du feiler. Har du spurt legen din om han/hun kan utrede deg for ME? Jeg skal ikke si at det kan være ditt eller datt, men det finnes diagnosekriterier man må gå gjennom for å sjekke at det er ME, og ikke noe annet. Det skal være en grundig utredning, og mange opplever underveis at de finner ut at de faktisk feiler noe annet også. Det er jo egentlig drømmen da, hvis det er noe som kan behandles. 🙂

   Hvis legen din ikke vil eller kan utrede deg for ME, så ville jeg ha prøvd å få en second opinion fra en annen lege, eventuelt rett og slett bytte lege. Mange sykehus har nå også avdelinger hvor det utredes for ME, så sjekk nettsidene til ditt lokale sykehus, og ring eventuelt ME-foreningen for flere tips lokalt der du bor.

   Ellers har jeg to bloggposter hvor jeg har skrevet en del om utredning og slikt, der kan du antagelig finne noe nyttig info, så jeg lenker til dem her. 🙂

   Viktige dokumenter om utredning: http://www.serendipitycat.no/2012/10/06/viktige-dokumenter-om-utredning-av-me/

   Leseliste til nysyke: http://www.serendipitycat.no/2014/02/17/leseliste-til-deg-som-er-ny-med-me/

   Jeg har dessverre ikke krefter til å gå gjennom og sjekke at alle lenkene der er oppdatert, men håper du finner noe info likevel.

   Jeg ønsker deg masse lykke til med å finne ut av dine helseplager, og du må bare stå på og være en forkjemper for egen helse og for å få hjelp – ikke gi deg! <3

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.