En oppdatering om den nylig omtalte svenske studien

8

For noen dager siden snakket vi en del om den svenske doktorgraden som media publiserte under overskriften «Fant forandringer i hjernen hos ME-pasienter». På Eyr (mailinglista for allmennleger) er det en lege som har vært i direkte kontakt med forskeren i Sverige, Agneta Sandström, og hun sier følgende:

«Dessvärre är no ME en annan lidelse, min avhandling avser det som i andra sammanhang kallas clinical burn-out eller work-stress related long term sick-leave.

Hjärtliga hälsningar

Agneta Sandström

Så da skulle vel den saken være ganske klinkende klar. 🙂


Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Så flott at det var en lege som tok kontakt med henne og at det ikke var pasienter som måtte gjøre jobben.
  Er vel optimistisk å håpe at Aftenposten m.fl. kommer med rettelse? 😉

  • Hehe, kanskje vi skulle ha kontaktet NTB? Det er jo de som har sendt ut pressemeldingen! 🙂 Ellers går det jo såklart an å spore opp noen i de ulike mediene og prøve å få dem til å rette det.

 2. Jorunn Andreassen(jojja) on

  Dette var gode nyheter.. Skal legge det inn i det innlegge slik at det ikke blir noen misforståelser..

 3. Pingback: Oppdatering på den misforståtte ME forskningen. | jojjas fristed

 4. Det var ventet det her. Som svensk er jeg forbauset over at så mange utmattelsestilstander mikses sammen i ME diagnosen. Det var bra gjort av legen som skrev til forskeren.

  Det er vel en 2 år siden jeg printet ut den her informasjonen til min fastlege, den informasjonen fra Socialstyrelsen i Sverige på både utmattningssyndrom og ME.. For den som ikke vet hva det handler om kan det se likt ut.

  Jeg tenker at Norge burde følge etter i å rydde opp i diagnostikken. Det her er en viktig kvalitetssikring!

  • Ja, absolutt!

   Jeg tenker at mye av misforståelsene i Norge går på at man bruker «kronisk utmattelsessyndrom» og ME om samme sykdom. Da er det lett at «utmattelsessyndrom» generelt også blir sett på som ME, selv om det ikke er det samme.

   Så lenge man ikke har et klart og tydelig, felles og anerkjent, diagnostisk verktøy med klare skiller mellom de forskjellige lidelsene, er det ikke noe rart det blir rot!

   Og så tenker jeg på at det finnes sikkert mange som blir feildiagnostisert. Som kanskje har en utmattelsestilstand de kan bli bedre av, men ikke får riktig hjelp, eller som har ME og som presses til for eksempel gradert oppptrening som mange blir verre av.

   Det tjener alle å rydde opp i dette!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.