NAV har lov til å hente trafikkdata for alle sine brukere

20

Mens politiet må søke om innsyn i telefon- og data-trafikk, kan NAV kreve slike data utlevert etter en endring i trygdeloven.(e24)

– Vi mener dette er svært problematisk for rettssikkerheten til de som mottar Nav-ytelser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og Teletilsynet til Dagbladet

Slik kan NAV, om de ønsker det, sjekke hvem du har ringt til, når du var da du ringte, hvor lenge du satt på nett i går og hvor mange e-poster du sendte. Blant annet.

Hvorfor skal NAV vite dette? Skal ikke NAV forholde seg til de uttalelser de får fra lege, behandlere, brukeren og andre. Hvordan skal trafikkdata passe inn i dette, og ikke minst – hvem har kontroll med NAVs uthenting og bruk av slike data?

NAV, som tidligere har fått kritikk og måttet forklare seg for Datatilsynet om manglende kontroll over hvem som har innsyn i journaler, skal altså nå i tillegg få trafikkdata fra brukerne å holde orden på. De fikk pålegg om å ordne opp i loggføring av journaler i 2007, men det er enda ikke på plass i 2010…

Jeg er syk og mottar ytelser fra NAV, men jeg kan da ikke skjønne at de skal ha rett til å se hvem jeg ringer og sender tekstmeldinger til og hvilke internettsider jeg besøker av den grunn? (Hvordan skal de forresten finne ut om det er jeg eller mannen som er på nett når vi sitter bak samme ruter? Noen med teknisk innsikt?)

Uansett er dette et grovt overtramp mot folks personvern! Det må da gå an å være NAV-bruker uten å skulle underlegges et totalt overvåkningsregime??

NAV har i følge Dagbladet og NRK ingen kommentar til saken.

Her kan du se hva jeg har skrevet om NAV og personvern tidligere.

Se også bloggen til Jon Wessel-Aas, Krikkert, Iskwew, og Liberaleren

Share.

About Author

20 kommentarer

 1. Jeg er ikke syk og må i likhet med resten av befolkningen ha kontakt med NAV en eller annen gang, syk, frisk, arbeidsledig, arbeidstaker, foreldre. Det finnes ingen god grunn for at de skal kunne gjøre dette mot noen av de de har kontakt med.

  (Hva heter man når man har kontakt med dem egentlig? jeg er nekter å tro jeg er bruker. Jeg bruker datamaskiner, noen andre bruker heroin, begge deler som gir i det minste midlertidig glede. Akkurat det kan ikke NAV påberope seg.)

 2. Løven er inne on

  Dette er rett og slett grusomt, nedverdigende, kontrollerende og laaangt over streken!!!
  Jeg synes behandlingen av syke mennesker blir mere og mere undertrykkende og kynisk, og utviklingen er meget skremmende. Ofte sier man «dette ønsker jeg ikke min verste fiende», men når det gjelder dem som sitter og lager disse lovene, nedskjæringene osv. – jo, jeg ønsker faktsik at de blir «klienter» selv, og får se hvordan det er å bli behandlet på denne måten.

  Rart de ikke ser det selv… Jeg har aldri vært avhengig av NAV eller kjent på kroppen hvordan denne behandlingen føles… men allikevel klarer jeg bli netsen fysisk kvalm av å høre dette… og mange andre historier.

  Skummelt er det…

 3. Pingback: Tweets that mention NAV har lov til å hente trafikkdata for alle sine brukere | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

 4. På en måte er det galt å ta NAV her. NAV gjør det de får beskjed om. Om man skal ta NAV for noe, så må det være å ikke si ifra om at det de blir bedt om å gjøre fra departementet er feil og galt. Men de man bør ta for dette er en regjering som gir NAV beskjed om å gjøre ting som bryter med regler. Som gir de for lite ressuerser til å klare en omstillingsprosess. Som legger opp til er regelverk som tilsier at man skal gå over lik for å forhindre trygdemisbruk. Som forfalsker forskning og legger opp til å lage myter om sykdom og uførhet i befolkningen som gjør at de kan få igjennom regler som aldri burde vært innført.

  • Vel, selvfølgelig er det regjeringen som har gitt NAV lov til å gjøre dette, og det andre du nevner her.

   Men samtidig så er ikke NAV en organisasjon jeg vil stole på klarer å håndtere slik informasjon på riktig måte, så jo, det er nok fortsatt grunn til å være skeptisk til NAV også i dette tilfellet.

   Håper du ser at det er to forskjellige, men likevel viktige ting?

  • Selvfølgelig er det ikke bare NAV sin feil dette. Og heller ikke bare regjeringen, men i størst grad departementene som ser ut til å ha utviklet en voldsom ukultur med å ta alle midler i bruk for å konstruere en virkelighet. Gudene må vite hvilke motiv(er) de har for å konstruerer en annen virkelighet enn den «folk flest» lever i.
   Men jeg har lært at det ikke nødvendigvis er riktig å gjøre det du får lov til – av og til er det mest fornuftige være å si at «nei, dette vil jeg ikke gjøre for dette kan ikke være riktig!» Og det var her NAV-ledelsen skulle vært voksne og forstandige nok til å slå i bordet og si at det ikke kan være riktig at lovlydige folk ikke skal behandles verre enn kriminelle.

 5. Jeg trodde vel at den tiden da jeg var i stand til å bli sjokkert over noe som hadde med Nav å gjøre var forbi, men etter denne uka er jeg neimen ikke sikker. Først var det Brennpunkt der man blant annet kunne beskue sjarmtrollet Hilde Olsens miserable forestilling, og nå dette! Hva i all verden skal Nav med slik informasjon, og skal ikke folk ha rett til en smule privatliv uansett om de er i klørne på Nav? Det kan se ut som om Nav er ganske så interessert i å følge med på hva folk driver med, blant annet har vi jo sett at de leser blogger. Og nå skal de altså stikke nesa si enda dypere inn folks privatsfære, og der har de ingenting å gjøre!
  Naviotien lenge leve!

 6. Det her blir for dumt. Jeg er «bruker» av NAV på grunn av kronisk sykdom, men det er ikke min mann. Vi har samme abonnemang og IP adress.
  Selv om jeg kan være oppkopplet på internet i flere timer, så sitter jeg ikke ved pcn hele tiden. Når jeg er oppkopplet hør jeg når jeg får mail. Når jeg surfer på nettet er det ikke alltid jeg sitter opp. Iblant lytter jeg på musikk på you tube. ER det ikke ok for staten?

  En del av mine blogg innlegg har jeg skrevet for lenge siden, men linker inn dem når jeg er i dårlig form. Det er viktig med positiv stimulanse når man sliter.

  Hjernetrim er også en viktig tilfriskningsaktivitet. Det å skrive blogg og å lese å kommentere andres blogger er en viktig form for rehabilitering, og til å heve livskvaliteten.

  Ny hjerne forskning og kunnskaper innen kognitiv terapi viser at det er viktig at vi prøver å aktiverer oss og å strekke seg til nye nivåer for å bevare helsaen. For den ME syke kan internet være veldig viktig for å holde humøret oppe. Det blir med andre ord en viktig behandlingsmetod.

  Hvor finns etikk og moral i den her debatten. Går virkelig datatilsynet med på det her?

  Vi søker informasjon på nettet om hvordan vi kan få hjelp til å bli friskere. Burde ikke det være en fordel for folkehelsen? Kunnskap er makt. Er det feil?

  Hvis staten ønsker en bedre folkehelse, hvorfor satser man da ikke med å arbeide forebyggende for å brannsikre «husene»?

 7. Dette er slik man gjør i land Norge ikke liker å sammenligne seg med.

  Kan neste ikke tro det er sant.

  Selvfølgelig er det helt galt av Regjeringen å la slike ting skje, dernest burde NAV sin ledelse sette foten ned.
  Men opposisjonen er neimen ikke bedre; synes jeg hører både Carl I. Hagen og Siv Jensen sine stadige uttalelser om alle disse trygde som burde vært ute i jobb igjen, og at vilkårene er for gode.
  Videre vil Høyre ta vekk muligheten til å tjene 1G ved siden av pensjonen.

  Men det som skjer her er den sittende Regjerings ansvar, så det er sagt.

  Men – aller mest redd er jeg for saksbehandlerkunnskapen i NAV. Det er sikkert mange flinke ansatte i NAV, men gudbedre for noen maktmennesker enkelte kan være. Tenk å sitte for å kontrollere hva de syke gjør??????
  Hadde jeg vært ansatt i NAV (har vært offentlig saksbehandler i maaaange år før jeg ble syk) hadde jeg nektet å utføre denne jobben og vist til Datatilsynet og Loven om privatlivets fred. Ingen skulle fått meg til å gjøre noe slikt!
  Men det er enkelte individer som synes slik er gøy! Ja det har jeg selv hørt med egne ører…

  Skal vi syke overvåkes så skal jammen flere grupper overvåkes. Hva med alle de «nyrike» som slår seg opp på mer eller mindre suspekte metoder? Hva med politikere som sitter i så mange styreverv at de kan leve av det, men de har i tillegg full jobb?
  Denne listen kan bli lang, men jeg velger å stoppe der.

  Det man har gjort er å velge den svakeste gruppen i Norge fordi vi har minst å stå imot med. I tillegg forstår ikke friske personer vår situasjon før de selv befinner seg i den. Vi har derfor liten eller ingen støtte i den store hopen av friske folk og det er et kjempeproblem.
  Det er de friske som sitter og bestemmer over vårt liv!

 8. Tusen takk for gode og interessante kommentarer alle sammen. Jeg har dessverre ikke krefter til å svare hver og en grundig nå, men synes de står godt for seg selv!

  Må dessuten føye til at jeg har forsøkt å spørre litt mer om dette fra Krikkert, som dere sikkert kjenner (http://www.krikkert.net/2010/11/navs-anledning-til-a-hente-inn-trafikkdata/), og det som i hvertfall er _litt_ betryggende (men bare litt), er at det vil ikke være sånn at alle saksbehandlere i NAV har anledning til å se slike data, men at det gjelder NAVs kontrollenhet, som etterforsker saker om misbruk.

  Likevel er det selvfølgelig langt over streken når ikke NAV må søke om dette først, og ikke må varsle brukeren om at de skal ha innsyn.

 9. Det er jo regjeringen som har gjort dette mulig med en ny regel, og da er det helt sikkert arbeiderpartiet som står bak. Arbeiderpartiet har jo en kampanje mot folk som går på trygd. Like etter valget kom forslaget om kutt i uføretrygden, og nå dette.

  Arbeiderpartiet sitter med den troen på at jo mer byråkrati det er, jo bedre fungerer samfunnet, men det minner mer om totalitær styre og er langt over grensen for hva man bør akseptere i et demokratisk land som Norge. Det er vel ikke et parti som ønsker større kontroll enn AP, alt skal styres ned til minste detalj og man bruker gjerne 100 kr for å spare eller dra inn 1 kr. AP er i ferd med å bli det aller mørkeste av alle røde partier. Mye av det som skjer minner litt om gradvis innføring av kommunisme.

  I denne saken er det kun et formål og ha total kontroll over brukene og mer å slå i bordet med når de skal gi noe avslag, for det er jo som kjent i følge AP at det er for mange på trygd her i landet og de tallene skal ned, uansett midler. Det kommer nok mer om AP får det som de vil.

 10. Hehehe Ja, uansett hvor ille en syns det er så må jeg faktisk 😆 le litt nå. Vi skriver innspurten mot jul 2010 og NAV lever i 1984 (for de som ikke har lest George Orwell’s 1984 så bør de straks lese den) NAV er speilbildet på hvor tregt systemet fungerer og kanske overvåkningsnevrotiske saksbehandlere er årsaken ? 😆 ris til egen bak kanske… NAV blir mindre og mindre effektivt mens verden går de hus forbi og at NAV-brukere lider i NAV sitt grumsete kjølevann er kun et bittelite symptom på hvor skoen egentlig trykker…

 11. Pingback: NAV eller ikke NAV?

 12. Pingback: NAV, kinderegg eller skuffelse?

 13. Så i framtiden trenger ikke CIA å sette opp egne kontorer for å spionere på nordmenn, de bare «kjøper» seg en NAV-ansatt…

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.