Aarseth på P2 i dag. (#ME / #XMRV)

5

I programmet «Verdt å vite» på P2 i dag, er Hans Petter Aarseth fra Helsedirektoratet intervjuet om ME og XMRV-viruset, i anledning Anette Giljes kronikk i Aftenposten.

Han sier følgende (mine notater):

– Helsedirektoratet følger debatten og utviklingen ganske nøye – påpeker at viruset er funnet hos pasienter i Amerika, men ikke i Storbritannia.

– Europeiske helsemyndigheter har så langt konkludert med at det ikke er grunnlag for å konkludere at ME-syke med viruset ikke skal gi blod.

– Alle mennesker som føler seg syke, enten av ME eller andre grunner, skal ikke gi blod. ME-syke gir ikke blod. Den personen på blodbanken som har svart telefonen når Anette Gilje ringte må ha misforstått saken.

– Våre fagmiljøer er løpende oppdatert på dette. Blodbankene er også løpende oppdatert.

– Når det gjelder sammenligningen med HIV, så er det jo sånn at det fortsatt ikke er påvist noen som får HIV uten å bli syke, mens når det gjelder dette andre viruset er det altså titalls millioner mennesker som har viruset uten å bli syke.

Regner med at dere har en del å si om dette?

For den som vil høre innslaget, gå inn på NRK nettradio, finn søkefeltet «Søk etter program», og skriv «Verdt å vite» der. Da skal du få opp en liste over programmer, velg dagens program (23.11).

Share.

About Author

5 kommentarer

 1. Inger Johanne on

  Den Aarseth, den Aarseth. Hvordan kan det ha seg at jeg vet at det finnes xmrv i Storbritannia, i Norge, i Spania, i Italia, ja over heile Europa finnes det egentlig pasienter som har testet positivt for retroviruset. Og i dag kom nyhetene om Ila Sings forskning om at det bl.a. 25 % av de med brystkreft har testet positivt på xmrv.

  Og videre må jo kunne tenke seg tanken av de rundt 3-7 % av frisk befolkning som har testet positivt for xmrv kan bli syk i framtiden med M.E., prostata kreft eller brystkreft.

  Her ligger jeg på sofan min i Nord-Norge og har tydeligvis større oversikt over xmrv forskningen enn Hans Petter Aarseth som kan uttale seg om blodgivning. Vennligst fyll inn nord-norsk kraftuttrykk her:)

  • Hehehe, nord-norske kraftuttrykk er nok på sin plass! Nei, det er jo ganske merkelig at Aarseth (eller journalisten for den saks skyld) ikke har fått med seg dette. Jeg synes han fikk det til å høres ut som om dette var et amerikansk fenomen, og ikke noe vi i Europa trenger å bekymre oss for….

   Men som du sier, det er jo europeiske studier som viser XMRV-funn også!

 2. Pingback: Tweets that mention Aarseth på P2 i dag. (#ME / #XMRV) | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

 3. Oh my gosh added advantages! an enormous write-up dude. Cheers Still I am dealing with issues with r rss feed. I don’t know the reasons why it can be unnable to join to it. Will there be anyone having very same really simply syndication down side? Anyone who is aware of please i implore you to act in response. Thx!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.