Hvordan få til en god diskusjon med en ME-syk

13
 1. Velg tidspunkt med omhu! Gjerne etter at den syke har gjort noe som er slitsomt, på slutten av dagen, når personen har smerter eller ligger i sengen. Det er alltid et godt tegn på at du vil få mer taletid større gjennomslag.
 2. Bruk overraskelsesmoment! Ikke forbered den ME-syke på at du har noe du vil snakke om – gå straks i gang med det du har på hjertet før personen rekker å reagere. Helst bør du avbryte noe ME-pasienten holder på med, slik at han/hun ikke rekker omstille seg.
 3. SNAKK HØYT! Lydfølsomhet er noe ME-pasienter bare skryter på seg, jo høyere du snakker, jo bedre blir du forstått.
 4. Snakk raskt! Jo flere argumenter eller poenger du får plass til på ett utpust, jo bedre. ME-syke elsker å få konsentrasjonsevnen sin utfordret.
 5. Bytt tema underveis! Du har sikkert mye å si. Sørg for at du rekker innom alle punktene du har lyst til å ta opp. Den som ikke klarer å følge med er en pingle.
 6. Beveg deg! Bruk masse armbevegelser, beveg deg rundt i rommet og ha et tydelig kroppsspråk. Noen ME-pasienter påstår at dette er forvirrende, men det er bare fordi de ikke har lært hvordan man skal understreke et budskap.
 7. Krev umiddelbare svar! Gjerne i form av detaljerte oppramsinger og redegjørelser for noe som hendte for 2 måneder siden, støttet av fakta og referanser. ME-pasienter har ikke dårlig hukommelse, de orker bare ikke tenke.
 8. Ikke vent på svar! Når du spør er det klart at du skal få svar, du har tross alt viktige ting på hjertet. Nøler personen med å svare er det et klart tegn på at du har rett.
 9. Vær sint! ME-pasienter elsker emosjonelle utbrudd, de er jo tross alt noen sutrehuer, og burde sette pris på ekte følelser.
 10. Ikke gi deg! Utholdenhet er ME-pasienters styrke, dette gjelder også i diskusjoner. Sørg for å terpe på budskapet ditt til det er forstått. Ta gjerne opp tråden ved en senere anledning. Husk å ikke la det gå for lang tid.

Sånn. Da skulle det være klart. Kjør debatt!!

Share.

About Author

13 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention Hvordan få til en god diskusjon med en ME-syk | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

 2. Jorunn Andreassen(jojja) on

  hohoho.. jeg dauer av latter jeg, sånn da kan alle få viljen sin med meg siden jeg ikke makter annet en å le 🙂 Denne var så utrolig hærlig du..

 3. Ett tips til. Snakk til vedkommende en plass hvor det ikke finnes mulighet for å sette seg (legge seg). Sørger for korte og konsise debatter… 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.