Hold snørrungen din unna meg!

2

Det er liten tvil om at unger i skole- og barnehagealder utsettes for mye smitte, og mange av dem går rundt som små smittebomber hele vinteren har jeg inntrykk av. Dagbladet skriver om snørrunger i dag.

Med redusert immunforsvar har jeg en tendens til å få «alt» det syke mennesker rundt meg bærer på. Dette var ett av spørsmålene jeg fikk på Lillestrøm Helseklinikk på en av de første konsultasjonene med Dr. Mette, og jeg måtte bare si det som sant var – jeg opplever at det skal svært lite til før jeg blir smittet av hva det nå enn er personer i nærheten av meg kommer med, enten det er omgangssjuke, forkjølelse eller influensa. Etter hvert har jeg blitt mer forsiktig med å utsette meg for smittekilder.

Dette gjelder selvfølgelig ikke bare barna! Det gjelder i aller høyeste grad også voksne! Overskriften min er dermed tildels tendensiøs og vekker kanskje harme hos noen som tror jeg er den reneste barnehater – det stemmer ikke! Klemming fra forkjølede venninner er like lite velkomment som klemming fra forkjølede barn.

Men jeg setter stor pris på at venner og familie ikke bringer sine syke barn – eller seg selv – hjem hit når de vet at jeg har lett for å bli smittet. Jeg ble veldig glad da en behandler som skulle hit en dag sendte meg sms for å spørre om det var greit at hun kom siden hun hadde blitt forkjølet. Vi var begge enige om at det nok var greiest å vente til uken etter, og ingen sure miner for det!

For det er også slik at når jeg blir smittet av noe så henger det så lenge i. Der de fleste får en forkjølelse som plager dem i 3-4 dager, så blir jeg sjuk i 3 uker og får gjerne følgeplager som bihulebetennelse, halsbetennelse eller bronkitt. Det skal veldig lite til, og jeg blir mer redusert enn andre når jeg først blir syk. Sånn er det for de fleste ME-pasienter.

Man kan gjøre mye med håndhygiene og å skjerme seg mot åpenbare smittekilder, men man kan ikke skjerme seg mot alt heller. Med en mann som reiser mye og dermed er eksponert for mange smittekilder, og et bonusbarn som er i småskolealder så skal det mye til at det ikke kommer en og annen basselusk innom her. Det må vi bare leve med. 🙂

Men smitte eller ei – snørrete unger er fryktelig ekkelt.

Share.

About Author

2 kommentarer

 1. Jeg holder meg mye hjemme nå i de verste influensa tidene. Var forkjøla så ofte i høst at jeg synes jeg har fått min dose for en stund til.
  Det er mye smittemnen som florerer i barnehager. Barn er så tett innpå hverandre, leker tett sammen og bruker samme leker. Har hør at barnhage personal er ofte forkjøla.
  Prøver å la være å stresse, sove godt og spise sundt, men kan lett bli forkjøla likevel.
  Jeg skjønner deg godt!

  • Ja, nå er det gode grunner til å unngå å oppholde seg i folketette ansamlinger altså. Selv kan en jo være så nøye med håndhygiene som man bare klarer, men ikke alle er det, og det er nesten uungåelig å bli smittet.

   Barnehager er jo rene yngleplasser for sykdommer, der må man jaggu ha bra immunforsvar for å jobbe tror jeg. 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.