Helsearbeidere må oppdatere seg på forskningsfunn!

2

Forskning.no kan melde om en kanadisk undersøkelse som viser at…. hold dere fast nå…:

– Nærmere 40 prosent av alle pasienter kunne fått mer effektiv behandling hvis helsearbeiderne var mer oppdatert om nye forskningsfunn, sier kanadisk professor.

For mye forskning om behandlingsmetoder når ikke frem til helsevesenet, sier Grimshaw, kanadisk professor. Den dårlige kunnskapsoverføringen fra forskningsmiljøene til helsesektoren og beslutningstakerne fører til at nærmere en fjerdedel av pasientene får behandling som er unødvendig eller potensielt skadelig. (Og, kan man kanskje tilføye… ikke behandling i det hele tatt?)

Næh, du tuller?? Ville jeg fått bedre behandling om helsearbeiderne jeg har møtt blant annet på sykehus visste mer om forskningsfunn om ME?

Kunne faktisk ME-pasienter fått oppleve at allmennleger og spesialister begynte å ta en titt på alle infeksjonene de har i kroppen, sviktende immunsystem, nevrologiske plager og et tarmsystem som ikke fungerer?

Beklager sarkasmen, får bare så lyst til å rope DET HAR VI SAGT HELE TIDA!!

Det hadde jo vært veldig kjekt, om vi hadde noen andre enn Kompetansenettverket som sitter der og er finansiert av Helsedepartementet for å sende ut infobrosjyrer der det eneste som fremheves er gradert treningsterapi og kognitiv atferdsterapi, mens kunnskap fra noen av verdens ledende forskere på feltet om biomedisinske forklaringer på ME overses. (Link til Komaroffs presentasjon av biomedisinsk forskning på ME, pdf).

Studien viser at det har stor betydning at:

– Beslutningstakere (helsemyndighetene, helseforetakene) etterspør kunnskap fra forskningsmiljøer

– Forskere blir bedre til å formidle sine funn

Jeg håper at beslutningstakerne i Norge i større grad vil etterspørre kunnskap om ME-forskning fra andre forskningsmiljøer enn de norske. Og om de synes det er skummelt med sånne utenlandske studier så kan de jo kanskje ta en liten tur ned til Lillestrøm, det er ikke så langt, og høre hvordan de på Lillestrøm Helseklinikk til enhver tid bruker oppdaterte, internasjonale forskningsresultater til å finne tilpassede behandlinger til sine pasienter!

I mellomtiden skal vi pasienter og pårørende fortsette å drive mikropolitikk og være pasientaktivister ved å i alle fall sørge å spre det vi får tak i av forskningsresultater til både beslutningstakere og behandlere!

Når det gjelder formidling, så var det nylig en stor XMRV-konferanse i Oslo der Dr. Judy Mikovits som er en av verdens ledende forskere på feltet holdt foredrag om oppdagelsen av XMRV-viruset og koblingen til blant annet ME. Hvor var beslutningstakerne? Hvor var norske forskermiljøer? Noen var der, og forhåpentligvis tar de med seg denne kunnskapen videre.

Sånn… da skal jeg ta med meg feberen min og krype under dyna, jeg tror jeg har fått nok utbrudd for i dag. 🙂 Beklager at dette ble litt «flåsete», jeg kunne godt tenkt meg å skrive en mer seriøs artikkel om kunnskapsoverføring og forskningsformidling en dag. Men både det at dette temaet blir så personlig for meg, og at jeg er veldig redusert om dagen gjør at det nødvendigvis må få en litt «lettere» presentasjonsform.

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention Helsearbeidere må oppdatere seg på forskningsfunn! | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

  2. Litt off topik men jeg tar meg inn i neste setning 😆
    Dødlig parasitt funnet i svensk rev: http://vg.no/a/10038156 (EN svensk rev med farlig parasitt og hele sverige + Norge får totalpanikk)
    … men hva med alle me-passientene som har fått stadfestet at de har XMRV ? det er vel snart mange tusen… *sukk* ække fali det nææ…

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.