Innovativt samarbeid mellom leger og pasienter: «Pasientfora»

2

Med fremveksten av ulike arenaer i sosiale medier som stimulerer til dialog, deling og erfaringsutveksling, gir dette også muligheter for helsepersonell og pasienter til å møtes i sosiale medier og komme i dialog.

Noen eksempler kan nevnes:

Tidsskriftets blogg tas det jevnlig opp ulike temaer innenfor helse og helseomsorg, og kommentarfeltet er åpent både for pasienter, pårørende, helsepersonell og andre interesserte. Se for eksempel denne diskusjonen, hvor leger og pasienter deler synspunkter om sikkerhetskultur i helsevesenet.

I Dagens Medisin er det også åpent for å diskutere artiklene i kommentarfeltet. Se for eksempel denne artikkelen, der leger i kommentarfeltet må ta innover seg hvor belastende visse undersøkelser kan være for pasientene.

Så skal man for all del ikke glemme alle de personlige bloggene med pasienterfaringer, og stemmer fra «innsiden». De er for mange til å nevnes hver og en her, men jeg som har en sær-interesse i ME-saken blir glad når dette blir nevnt i Aftenposten som eksempler på bloggermakt.

Pasientene har ofte mange spørsmål som ikke blir dekket i løpet av legekonsultasjonene, og kan dra stor nytte av å komme i kontakt med hverandre for å dele erfaringer, tips og gi støtte.

Screenshot fra «Pasientfora»

Etter ønske fra pasientene har nå frivillige startet  «LHK Pasientfora» – en blogg som er et tilbud til pasienter ved Lillestrøm Helseklinikk, og i tillegg et diskusjonsforum.

Slik beskriver de sitt «mandat»:

Denne bloggen er et tilbud til deg som tar behandling ved Lillestrøm Helseklinikk (LHK)

Pasientfora eies og driftes av frivillige.

Tanken er å skape et møtested, der det også er mulig å få informasjon og svar på spørsmål som kan dukke opp underveis i utredning og behandling. Her håper vi å kunne få til et nært felleskap mellom pasientene, slik at en kan hjelpe og støtte hverandre, spesielt når det er tøffe tak.

Dr Mette S. Johnsgaard ønsker å være litt mere tilgjengelig for LHK`s pasienter. Hun ønsker at dere skal få mest mulig riktige råd og informasjon og vil bidra noe på bloggen og forumet.

Dette er ikke ment å skulle erstatte legetimer, da behandlingen som blir gitt er individuell og det er viktig å bli fulgt opp av legen som kjenner deg. Start ikke behandling på eget initativ, men rådfør deg med lege. (Les mer her)

På bloggen finner man artikler om de ulike tester og behandlinger som tilbys ved Lillestrøm Helseklinikk. De har også noe de kaller «Dr. Mettes hjørne», hvor Dr. Mette Johnsgaard vil bidra med innlegg.

Sakene legges også ut på et diskusjonsforum.

Jeg synes opprettelsen av Pasientfora er interessant, og ikke bare fordi det hjelper ME-pasienter.

For det første viser det at legene på Lillestrøm Helseklinikk har et ektefølt engasjement og ønske om oppfølging av sine pasienter. Vi vet at med både forskning, klinikk og oppfølging av pasienter har de travle tider, men likevel ønsker de altså å kunne tilby mer informasjon, svare på flere spørsmål og være i kontakt med pasientene.

Jeg vil også si at det er innovativt at leger møter pasienter i sosiale medier på denne måten, og bidrar direkte på pasientenes diskusjonsforum med innlegg og svar.

Jeg vil også tro at legene på LHK vil kunne få mye verdifull feedback gjennom dette pasientforumet, som de kan ta med seg inn i evaluering av behandling og drift.

Så kan man heller ikke se bort i fra at det å ha en side for ofte stilte spørsmål og svar, vil kunne redusere tilstrømningen av «enkle» spørsmål til legene – selv om Pasientfora er nøye med å spesifisere at blogg, forum og andre pasienter ikke er noen erstatning for direkte kontakt med lege.

Prosjektet er helt i startfasen, og det gjenstår selvfølgelig å se hvordan det vil utvikle seg og om de vil lykkes med initiativet, men jeg synes det er et knakende godt tiltak, og at både pasientene som står bak (som vil være anonyme) og Dr. Mette fortjener en stor honnør for å lage et lavterskel-tilbud for diskusjon, erfaringsutveksling og informasjon.

Kanskje kan det vise seg at en slik modell også er aktuell og fruktbar for andre legesentre/helsetilbud? Jeg tror at vi kommer til å se ulike type modeller for kontakt mellom leger og pasienter i tiden fremover – det ville nesten være rart om utviklingen innen sosiale medier ikke også gjenspeilte seg i pasient-lege-forholdet.

Jeg gleder meg til å følge med på Pasientfora!

Ansatte ved Lillestrøm Helseklinikk

Bilde hentet fra websiden til LHK

Share.

About Author

2 kommentarer

 1. Heia 😉

  Vel må takke for at du synes at dette er ett godt tilbud 😀 Det gjør æ å!!!

  Og sant som du har sagt – at leger bryr sæ om pasientene sine og bidrar på sosiale media…

  du sier i innlegget ditt:

  (…) og at både pasientene som står bak (som vil være anonyme) og Dr. Mette fortjener en stor honnør for å lage et lavterskel-tilbud for diskusjon, erfaringsutveksling og informasjon.

  Nå har det seg sånn at siden æ leverer noe fagstoff til pasientfora, så vet æ også hvem som står bak. det er frivillige, akkurat som det er frivillig av mæ å takke ja av å sende inn fagstoff æ allerede har lagt ut på nett.

  Når dette er sagt så vil æ også presisere at det faktisk er ett ønske fra pasientene ved LHK om ett eget sted og ikke ett initativ fra LHK. Etter hva æ har forstått så ved å få noen til å opprette en blogg og ett forum så er det ekstra hyggelig at Dr. mette tar turen innom og svarer på spørsmål uoppfordret. En annen sak er at dersom noen opplever ubehagelige opplevelser i forbindelse med behandlingen som reaksjoner på medikamentene vi tar, så har visstnok dr. mette sagt at hun kan være tilgjengelig pr mail (om hun er da!)

  😉 etter hva æ har forstått de som står bak og dr. mette.

  Men til syvende og sist er dette som en vanlig blogg og forum som informerer og håper at pasienter som oss deler erfaringer og stiller spørsmål til hverandre 😀 ja for LHK pasienter og pårørende som er i utredning og behandling eller har tenkt å starte på utredning.

  personlig e dette utrolig bra, for æ e drittlei av å høre at det ikke finnes behandling til IBS pasienter og mange av de kunne da virkelig hatt en bedre hverdag etter behandling og diett.

  Ja for å ikke snakke om oss selv da, som havner i den store sekkeposten kalt ME/CFS

  😀 ønsker dæ og dine en kjæmpehelg 😀

  • Tusen takk for en informativ kommentar! 🙂 Siden du sier at det er «frivillige» som drifter og står bak initiativet, mener du det blir misvisende av meg å skrive at det er pasienter som står bak? Det var mitt klare inntrykk, men det er mulig det er feil og at jeg burde brukt ordet frivillige i stedet.

   Jeg endrer uansett litt på teksten under screenshot fra siden, slik at det fremgår at dette er kommet i stand etter ønske fra pasienter, jeg håper det blir mer riktig.

   Fint å høre at du er en av de som leverer fagstoff til siden også! Jeg har ikke hatt mulighet til å lese fagartiklene enda på grunn av formen, men har bokmerket dem og gleder meg til å lære mer.

   Kan du fortelle litt om hvordan dere samarbeider om disse fagartiklene? Jeg tror det er viktig å få frem hvordan de blir kvalitetssikret, slik at pasienter og andre kan være trygge på at de får riktig informasjon. Er leger fra LHK med på utarbeidelsen og kvalitetssikringen av disse fagartiklene? Skal man regne disse som «offisiell informasjon» fra LHK? Jeg spør fordi det gjerne vil kunne oppfattes slik, siden Pasientfora så tydelig knyttes opp mot LHK.

   Jeg gleder meg til å følge utviklingen på bloggen og forumet. 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.