Ny skulke-app for telefonen – ta fem dager «fri» med ME/CFS!

15

I går kunne The Telegraph melde om en ny app til smarttelefoner som skal hjelpe arbeidstakere til å finne en god unnskyldning for å ikke møte på jobb hvis de vil «ta seg en sykedag».

(Edit: Jeg endret overskriften, det stod bare iPhone der, men det er en app for flere telefoner.)

For det første kjenner jeg at jeg blir mektig provosert over konseptet i seg selv, det er nok mistenkeliggjøring av de som virkelig er syke som det er, om vi ikke skal få slike teite apps som liksom virkelig understreker at joda, folk er bare slappfisker som er ute etter en ekstra sykedag.

(For de som er interessert så har jeg tidligere blogget om sykefraværsdebatten blant annet her, her, her, og her. Postene til Indregard anbefales også på det sterkeste.)

Men tilbake til denne appen.

Skiver lar deg altså taste inn antall dager du vil ha fri. Appen kommer opp med en plausibel unnskyldning, som også gir deg en forklaring på symptomer du kan henvise til. I tillegg kommer den med forslag til ting du kan gjøre i nærheten på dine «fridager» – gå på konsert, utstilling med mer.

Og ME/CFS er bare én av sykdommene man kan velge å sykmelde seg noen dager med! 5 dager fri med kronisk utmattelsessyndrom – johoo!! Er det feil av meg å bli provosert av dette? Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror det er nettopp slike ting som dette, avfeid som «uskyldig moro», som fortsatt får holdningene i offentligheten til denne alvorlige sykdommen til å bagatellisere hva det dreier seg om, og som får folks tanker mer i retning av «trøtthet» og «utbrenthet».

Det gjør noe med den som virkelig er syk av dette, å til stadighet måtte møte utsagn og atferd som viser at sykdommen bagatelliseres.


Ville man for eksempel kunne tenke seg å få opp 5 dager fri med AIDS – johooo!! på denne appen? Nei, selvfølgelig ikke. Likevel er mange med ME like syke eller sykere enn folk i senstadiene til AIDS, i følge forskere:

«But I hope you are not saying that C.F.S. patients are not as ill as H.I.V. patients. My H.I.V. patients for the most part are hale and hearty thanks to three decades of intense and excellent research and billions of dollars invested. Many of my C.F.S. patients, on the other hand, are terribly ill and unable to work or participate in the care of their families. I split my clinical time between the two illnesses, and I can tell you if I had to choose between the two illnesses (in 2009) I would rather have H.I.V.»

(Dr. Nancy Klimas ~ New York Times)

 

«I have treated more than 2500 AIDS and CFS patients over the past 12 years. and my CFS patients are MORE sick and MORE disabled, every single day, than my AIDS patients are, except in the last two weeks of life!”

(Dr. Marc Loveless, as quoted by Tom Hennessy from A Brief History of the Name Change Movement http://www.rescindinc.org/history.htm)

På hjemmesidene til Gospelware, som har utviklet denne appen, skriver de dog:

“Of course we are not encouraging people to take unnecessary sick days, the app is designed to be a leisure time search function for users to find music, film and cultural activities in their area.”

Men hva synes DERE? Er det helt «uskyldig» at ME/CFS omtales på denne måten, eller er det med på å bagatellisere sykdommen?


 

 

 

 

Share.

About Author

15 kommentarer

 1. Jeg kjenner at jeg også blir veldig provosert av dette! Sånt som dette bidrar absolutt til å bagatellisere ME – jeg skulle ønske at jeg bare trengte 5 sykedager, for å si det sånn. Det kan jo ikke på noen måte sidestilles med utbrenthet eller slapphet, og det denne appen gjør er vel egentlig å vitne om hvor lite folk flest faktisk vet om ME.

  • Det er bra det ikke bare er meg som synes dette var provoserende!

   Nei, enn så enkelt det ville vært å ta fem «sykedager» med ME og så være ferdig med det gitt. :-S

 2. Nei, ikke morsomt i det hele tatt… Og jeg har personlig ingenting med ME-miljoet aa gjore (annet enn aa lese bloggen din, hvor jeg har blitt opplyst!) men synes likevel ikke dette er noe morsomt.

 3. Det er jo klart man kan bli litt provosert av sånt. Det er vel uskyldig – uvitenhet det er snakk om? De fleste ser vel på ME som tretthet som ikke er så farlig, så da kan man vel også harselere med sykdommen. Jeg synes det er hakket verre at leger ikke ser det alvoret mange med diagnosen ME opplever. Så det er ikke den allmenne uvitenheten som er trussels, selv om den kan såre, men helsesystemet som ikke vil innse at det er et betydelig antall pasienter med diagnosen ME har en veldig alvorlig situasjon som trenger medisinsk hjelp. Vi kan jo takke media, lp fanatikere og stae forsker/leger som ikke blir enige for den kaotiske og håpløse situasjonen vi som pasienter må finne oss i.

  • Men er det ikke litt sånn at så lenge denne harseleringen og uvitenheten får spre seg i media uten å bli kraftig korrigert, så vil også leger ta det inn over seg? Jeg mener, det er jo ikke slik at leger klarer å sile ut all informasjon som kommer og finne ut av hva som kommer fra seriøse kilder etc. uten å virkelig sette seg inn i denne materien. Jeg er helt sikker på at mange leger som behandler sine ME-pasienter med uvitenhet har fått sin «kunnskap» fra TV, avisoppslag etc., og ikke fra seriøse studier…

   Jeg blir veldig oppgitt over den situasjonen slike gjentatte hendelser setter oss pasientene i.

   • Dette er jo en app, og alle med litt kunnskap om programmering greier å lage et sånt lite program. Som regel så er det unge gutter som fortsatt går på ungdomskolen som lager disse for å tjene penger, eller spre desinformasjon og annet dritt. Så om legen min henter innfor fra en app, tror jeg nesten at jeg finner meg en annen lege. Å stoppe all desinformasjon tror jeg ikke er mulig. Tror det er viktigere og stoppe desinformasjonen til lp folkene, som Landmark som er systematisk og langt mer alvorlig enn deler av innholdet i en enkel app. Jeg vet at det ikke var problemstillingen, men en måte og sette det i perspektiv! 🙂

  • Vær bare klar over at dette ikke er noe spesielt for iPhone, men en app som er utviklet for flere smarttelefoner (f.eks. Android). 🙂 Den er faktisk ikke kommet på markedet for iPhone enda, men for Android-telefoner.

   Så jeg tror ikke vi skal klandre iPhone eller Apple for dette. Men vi skal helt klart la være å støtte utviklerne, ved å ikke kjøpe denne appen eller noen av de andre de utvikler.

   • Haha! Så mye henger jeg med på det nyteknologiske.
    Jeg holder på å bli den gamle typen kjerring som må be de yngre om hjelp, og gi en peng tilbaks som takk for hjelpen. 😉
    Akkurat en slik kjerring som jeg definitivt ikke skulle bli. Trodde jeg når jeg var yngre. 😉 Det beste av alt…Det er ikke så viktig. Jeg er trygg i min indre kjerne. Jeg trenger ikke å bevise noe. Det er så deilig å ha kommet dit.:)

 4. Pingback: Gospelware beklager flau app-tabbe | ~SerendipityCat~

 5. Idioter da… Hadde det enda vært at man tastet inn f.eks. «jeg ønsker å være syk i 25 år» og så fikk opp ME som alternativ… med forslag om «morsomme» aktiviteter som «ligge i sengen og forsøke roe ned leggkrampene», «ta en dusj og gå og legg deg igjen med ekle svettetokter og stort ubehag». For ikke å snakke om «meld avbud og gi bort billetten til konserten med yndlingsartisten din».

  Grrr…

 6. I recently choose to generate a quick comment so as to express gratitude for your account for those great pointers you happen to become posting here. My time consuming world wide web investigation has from the finish for the day been rewarded with very good quality tactics to give my guests. I’d personally claim that most of us webpage guests are genuinely endowed to seem in an outstanding network with procedures . marvellous persons who practical hints. I’m quite privileged to possess used your webpages and seem forward to really a lot more fabulous minutes reading here. Thanks again for plenty of things.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.