Jakten På Særfradraget

15

Selvangivelsen har kommet, noen er skuffa og andre glade, og for mange av oss er det tid for å sette i gang den store Jakten På Særfradraget.

Mange ME-pasienter har store utgifter til medisiner og annet på grunn av sykdommen, og spesielt de som går til behandling hos Dr. Kenny De Meirleir og på Lillestrøm Helseklinikk.

Likevel virker det som om ME-pasienter har svært vanskelig for å få særfradrag for sine sykdomsutgifter.

ME-foreningen har lagt ut en artikkel om dette på sine sider, som jeg anbefaler å lese:

For det finnes jo i realiteten ikke noe behandlingstilbud i det offentlige!

– Det tilbudet som det offentlige omtaler som behandling, er i realiteten et mestringsopplegg. Det handler med andre ord om å lære seg teknikker for å mestre det å være syk, påpeker Ruth Astrid L. Sæter, generalsekretær i Norges ME-forening.

Dessverre er det å få særfradrag for biomedisinsk behandling i privat regi noe ME-foreningen omtaler som «en helsejuridisk nøtt»:

– Når det gjelder særfradrag på skatten, så er dette en helsejuridisk nøtt. Det offentlige krever dokumentasjon på behandlingseffekt, men fordi den biomedisinske forskningen fortsatt er i utvikling, må vi vente på publisering av kliniske studier fra utlandet. Ergo er det vanskelig for den enkelte ME-pasient å kunne dokumentere effekten av behandlingen, sier Sæter.

Denne bloggeren oppfordrer likevel alle som klarer til både å søke om særfradrag, og å klage hvis man får avslag. Dette for å synliggjøre et behov og markere saken ovenfor helsemyndighetene.

Les saken på ME-foreningens sider, og del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet. Jeg tenker på at det sitter sikkert mange mennesker rundt om i landet som skal søke om særfradrag for første gang og ikke aner hva de skal skrive, hva de skal dokumentere eller hvordan de gjør det. Derfor tenker jeg å prøve å legge ut hvordan jeg gjør det, og hva som skjer med min sak – slik at det forhåpentligvis kan hjelpe andre. Hva tenker dere om det?

PS: Jeg får 207 treff på søkeordet «Særfradrag» på ME-forum, men informasjonen der er ikke systematisert, for å si det mildt… Kan likevel være et tips å lete der for å lese andres erfaringer.

Share.

About Author

15 kommentarer

 1. Kjempebra! Selvangivelsen er noe av det mest mystiske jeg vet om! En forståelig «guide» med eksempler vil være svært velkommen. 🙂 Supert!!!

  • Problemet er jo at det ikke finnes noen reell behandling i det offentlige, samtidig som man blir nektet særfradrag om man finner private løsninger som virker. Da setter man folk i en Catch-22 situasjon. Betal – og bli bedre, men ikke søttan om det offentlige skal hjelpe deg eller gi deg noe skattefordeler på grunn av det.

   Samtidig som man går vesentlig ned i inntekt når man blir syk. (Over ett år.)

   Det er en fattigdomsfelle.

 2. Jeg syns det virker som at å søke om særfradrag o.l. er gjort vanskelig med vilje fra skattemyndighetenes side… Det samme gjelder med NAV! Jeg er veldig glad for at jeg ennå bor hjemme hos foreldrene mine, sånn at jeg slipper å styre med det. Allikevel skulle jeg gjerne visst om jeg har krav på hjelp av noe slag, enten i form av trygdeytelser eller eller tilbud om andre typer hjelp. Jeg tror ikke jeg har det så lenge jeg bor på videregående/er under 19 og bor hjemme hos foreldrene mine, selv om jeg ikke er i stand til å jobbe. NAVs nettside gir ingen svar, jeg skjønner ikke hvordan man finner fram der inne…

  • Det er virkelig ikke enkelt nei, Ida. Og jeg er enig med deg i at det er vanskelig å finne frem til hva man har krav på.

   Jeg anbefaler at du forsøker å kontakte ditt lokale NAV-kontor direkte for å spørre om hva du kan få hjelp til, eller få foreldrene dine til å kontakte dem.

 3. Har fått for eldste sønnen min før, han har proteinintoleranse. Det er ikke en vitenskapelig godkjent diagnose, men jeg har sendt med prøveresultater, legeuttalelser og en oversikt over kostnader i forbindelse med merutgiftene i dietten uten melk og gluten. Jeg har også ført opp diverse kosttilskudd.
  Yngstemann begynte på diett ifjor, og jeg hadde store utgifter på ernæringsveiledning og kosttilskudd.(også til meg selv) Jeg er spent på om det går gjennom iår, for jaggu er det kostbart med spesialkost. Da kommer det godt med å få gjennom særfradraget. Jeg krysser fingrene. 🙂
  Nei, rik blir man ikke av å gå langtidssykemeldt.

  • Så godt å høre at dere har fått innvilget dette før, men for en jobb å klare å dokumentere alt dette da!

   Krysser fingrene for at det går bra for dere i år også!

  • @Ellen

   En liten tanke, bare Er det mulig å samle så mye som mulig av innkjøpene fra et sted som fører kundeoversikt ?
   Coop f.eks har medlemskortet sitt, hvor det bør være mulig å få utskrift over alt en har handlet
   Helsekost butikker kan muligens ha noe av det samme.
   Apotekjeden boots, driver allergimat.no, og har også et medlems system

   Handle på sånne steder, vil kanskje gjøre ting enklere med tanke på oversikt?
   Har tenkt på det samme, siden jeg akkurat har startet på diett
   😉

 4. Solgløtt: Jeg handler ganske mye i Sverige, det er mye billigere der enn i Norge. Samler kvitteringene i en boks. Det blir veldig mange iløpet av et år, nesten en hel bærepose! Uansett må man jo luke ut det som går for ren mat (uten tilsetninger) og diettmat (glutenfritt mel, melkeertatninger osv.) Det hadde jo vært supert om det hadde vært mulig å få utskrift fra butikken på alt man hadde kjøpt der gjennom året.
  Jeg bruker en dag på å brette ut kvitteringer, stryke under og regne ut. Kjedelig, men nødvendig.

  Husk også å føre på parkeringsavgifter, bompenger og km-beregning hvis dere feks har vært i Sverige eller en spesiell butikk med mat «vanlige» folk ikke handler i. Det blir mye penger av det også. Jeg sender ikke med alle kvitteringene i selvangivelsen min. (det hadde tatt seg ut: en bærepose med lapper ;.)) men skriver at kvitteringer kan fremlegges.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.