På venterommet

25

Jeg har hatt den «glede» av å frekventere en del venterom hos ulike leger og sykehus og spesialister de siste årene, og jeg må si at jeg er forbauset over hvor lite gjennomtenkt de aller fleste av disse venteområdene er designet.

I dag ble jeg sittende godt og vel tre kvarter å vente på en lege som var forsinket, og i det lille venteområdet fant jeg blant annet følgende:

– Skarpt lys fra flere lysstoffrør i taket. (Jeg beholdt solbrillene på.)

– En radio innstilt på en litt for dårlig frekvens. Riktig nok ikke så høyt på, og sikkert for å gi et inntrykk av at det er en viss privat sone foran skranken, men sorry – det funker ikke når ventestolene er 2 meter unna.

– En stor flatskjerm som var montert slik at alle stolene var vendt mot den, slik at man stadig fikk blikket trukket mot skiftende bilder. (Reklamer og presentasjoner for klinikken).

– Konstant during fra noe jeg antar var klimaanlegget.

– Totalt mangel på lyddemping på dørene, og behandlere/leger som gikk til og fra, til og fra og slamret med dørene slik at det smalt skikkelig – og det til tross for at jeg satt med ørepropper.

Og inne på legekontoret – svært tydelig trafikkstøy fra gaten utenfor.

Eksempelet er ikke unikt – nesten uten unntak opplever jeg venterom som svært ubehagelige plasser. Riktignok er jeg hypersensitiv for sanseinntrykk, men jeg kan ikke innbille meg at dette føles komfortabelt for noen.

Og da tenker jeg – her skal det sitte syke mennesker og vente, ofte ganske lenge. Hvorfor gjøre det så slitsomt for pasientene? Ved å tenke litt på lysforhold, lyd, design, demping – så kunne det å sitte på venterommet vært en mye mindre stressende opplevelse. Ofte er man vel litt nervøs fra før, når man skal til legen – hvorfor ikke legge ned litt innsats i å gjøre opplevelsen så bra som mulig? Det skulle ikke engang ha kostet så enormt mye!

Nå er det forskjell fra sted til sted også da så klart – på mitt «vanlige» legekontor kommer det ofte en sykepleier bort til meg hvis jeg sitter og hangler ute i gangen og spør om jeg vil ha et sted å legge meg ned til legen er ledig – selv om det er bare fem minutter igjen. På det stedet jeg var i dag spurte jeg i skranken, da jeg fikk vite om den betydelige forsinkelsen, om det var mulig å få vente på et litt roligere sted. Nei, det var vanskelig ja, de har et hvilerom, men det var for andre pasienter der. Sånt har jeg ikke krefter til å krangle med, og sa høyt at «ja, men da bare legger jeg meg på gulvet jeg, når jeg ikke orker sitte oppreist lenger!»

På den positive siden var det både kaldt vann fra vannkjøler, kaffe og kjeks tilgjengelig. Det er ikke meningen å slakte noen spesifikt her.

Hva er ditt inntrykk av venterom?

Share.

About Author

25 kommentarer

 1. Venterom kan være slitsomt. Mitt legekontor er ganske lite og rolig med lite bråk og andre lyder, men stolene er vonde. Ikke bra med pinnestoler der man er mørbanka etter fem minutter, når det kan ta tre kvarter å komme inn til legen.

  Selv har jeg større problemer med mitt lokale NAV-kontor. Mange i kø, mødre som har tatt med seg alle fem barna sine og de minste gråter ofte. Det verste er radioen som står på høyt, og i tillegg er det P4, som jeg fra før er totalt allergisk mot. Ikke nok med at jeg synes det stort sett bare er tullprat der, men reklamen er det verste! Høyere lyd enn programmene og veldig stressende. Argh!

  • Det høres absolutt ikke noe greit ut nei – jeg er også kjempeoverfølsom for barnegråt, lurer på om det er noe med «frekvensen» på de høye lydene de klarer å utstøte….

 2. Jeg har aldri forstått greia med at sjuke folk skal tvinges til å høre på P1 HØYT mens de venter (ofte mye lenger enn antatt også). Det er jo spesielt ømfintlige mennesker, ihvertfall en del av dem. Har ofte følt behov for å gå ut (men jeg vet jo ikke når legen kommer!) eller dra ut kontakten (har ikke turt enda…).

  Kanskje skal jeg spørre etter venterommet for de _syke_ menneskene neste gang jeg er hos legen min. Min tilstand gjør ihvertfall at venterommet er på grensa av hva jeg orker å holde ut, og det blir jo feil.

  (Har også irritert meg over sånne skjermer med stadig blinking og bytting, jeg syns sårbare mennesker skal ha muligheten til å velge bort sånne ting)

  • Ser at dette med radioen går igjen – kanskje legekontorene burde ta et hint her?? 🙂

   Hehe, hadde vært veldig bra om du spurte hvor venterommet for de SYKE menneskene er hen!!

 3. Jeg er helt enig med deg, omgivelsene har utrolig mye å si for hvordan man føler seg, spesielt for oss. Venterommet på det vanlige legekontoret mitt er ikke noe særlig. Halvparten av stolene er relativt behagelige, det skal de ha, men radioen er på, lyset er sterkt (syns jeg), annenhvert minutt skingrer det i telefonen, og det er stort sett veldig, veldig varmt der. Det verste er likevel kanskje de andre som sitter på venterommet – det er gjerne flere som snakker høyt med hverandre/i telefonen, og det er lenge siden sist jeg opplevde at en forelder ba barnet sitt om å dempe seg litt, selv når lekingen ble alt for høylytt. Jeg syns i alle fall at det er normal folkeskikk å være stille og rolig på et venteværelse hvor det er andre, fremmede mennesker, og det syns jeg også før jeg opplevde hvordan det er for en med ME. Sist gang jeg var der ble jeg veldig uvel av alle lydene og varmen, og da jeg endelig kom inn til legen var jeg såpass dårlig at jeg ikke fikk tatt opp halvparten av det jeg hadde planlagt. Kjedelig!

  • Det er så trist at en skal behøve å bli helt utkjørt allerede FØR en kommer inn til legen. Selvfølgelig går ting i glemmeboka da! Jeg har begynt å skrive manus (ikke stikkordsliste, men laaaange manus!) før legetimene for å være sikker på at jeg får med meg det jeg må. Tungvint, men sparer meg en del i forhold til mitt glemske hode.

 4. Venterom er jo stort sett bare enden av en korridor eller noe sånt, og så har de slengt inn en skillevegg og noen stoler eller benker. Job done! Grunn til å være fornøyd, de har jo tross alt en bolle med gratis kondomer og greier!

 5. Sist jeg var til legen , tok det ca 2 1/2 sekund før sanse-inntrykk-grensa var nådd og jeg kasta meg over R_A_D_I_O_E_N med NRK P1 på full skurrete guffe og slo den rett og slett AV.
  Jeg lurte noen sekunder på om Dragen i «luka» skulle drepe meg med blikket. Heldigvis var jeg godt beskyttet for hennes drepende blikk med både solbriller og støypropper 😉 Takk og pris for at jeg på forhånd hadde skrevet huskelapp som jeg måtte bruke inne hos legen, da full melt-down var igang og jeg strevde med ord og hjernetåke. Legen fikk da se det selv og ikke bare få det fortalt om hvordan det føles.
  Ikke noe er så galt at det ikke er godt for noe ?

 6. Legesenteret hos oss har i alle fall ikke noen radio. Man har også eget rom med dør som lukkes igjen for resepsjon/skranke. Har ikke hatt behov for å legge meg nedpå mens jeg ha ventet, men det har vært et par ganger det har vært så mange mennesker og dermed så mye lyd at legesekretæren lot meg sitte i et stille rom mens jeg ventet. Skarpt lys har jeg inntrykk av at det er over alt. Har som regel solbrillene på mens jeg venter, uansett hvilket legekontor/venterom.

 7. Vi bør nok bli flinkere til å synliggjøre behovene våre. Mange legekontorer og off.kontorer er nok utstyrt med skarptlysende taklamper og radioer i ren uvitenhet. De siste 2 gangene har jeg tatt mot til meg og spurt høyt på venterommet om noen har imot at jeg skrur av radioen, da jeg er svært lydsensitiv.Dette har selvsagt vært OK for de andre rundt meg, og du verden for en lettelse å slippe den bakgrunnsstøyen. Neste gang skal jeg jammen ta mot til meg og spørre om muligheter for en stillere sted å vente/evnt en hvilebenk. Og så skal jeg jammen forklare ordentlig for legen hvor slitsomt radio,sterkt lys og mangel på hvilebenk er for oss som er såpass dårlige- da har i alle fall legekontoret mulighet til å kunne endre på noe av dette.

  • Det er helt sant, vi burde kanskje vært enda flinkere til å si fra direkte. Jeg tipper det er mange som «lider i stillhet», og da blir jo heller ikke behovene for dette skikkelig synliggjort. Skal jaggu ta motet til meg og forklare dette litt nærmere neste gang jeg er der. 🙂

   (Med mindre det er hun veldig strenge legesekretæren som sitter i skranken…)

 8. Du sette fingeren på noe jeg har tenkt mye på…senest ved siste legebesøk.
  På «mitt» legekontor er det også standard med radio, gjerne med noe bakgrunns-muzakk-støy uten pauser fra P4, radio Norge , radio energy (!)…og detts like samt reklamebasert (?) info-tv hengende i sentrum av rommet med kontinueelig visuell støy flagrende over skjermen. Også her er lyset langt fra optimalt mht ventende syke mennesker av ulik grad, Man må selvfølgelig ha et funksjonelt lys, les : godt arbeidslys på et legekontor men lyset på venterommet trenger ikke være av samme intensitet som på behandlingsrommene ? Sist jeg var hos legen satt vi sju personer og ventet i opp til 40 minutter under en lampe som blinket kontinueerlig over oss. Jeg forsøkte å holde blikket festet i gulvet for ikke å bli uvel mens jeg lurte på hvor mange timer i løoet av arbeidsdagen denne lampa hadde stått blinkende over forsamlingen av ventende pasienter.
  I min situasjon har jeg ofte følt meg krenket i disse omgivelsene. Jeg har fortsatt en bitteliten fot innenfor arbeidslivet men må i perioder ty til sykemeldinger for å få det til å gå rundt «helsemessig». Noen ganger møter jeg på legekontoret i «dårlig forfatning». Lavt energinivå, dårlig almenntilstand gjerne i kombinasjon med «hjernetåke». Jeg bruker mye energi på «oppdrag legekonsultasjon» og ønsker bare å få være alene i et rolig og stille rom-liggende….selv om jeg kanskje ser relativt «frisk ut» (…som vi gjerne kan gjøre…)….For mitt vedkommende klarer jeg å «komme meg igjennom» ved å lukke øynene og hvile hodet mot veggen (…og bite tennene sammen mentalt) samt ha notert agendaen på papir ved behov. Jeg klarer det men det er ikke noe optimal situasjon. Jeg føler meg utsatt i forhold til andre pasienter. Sykdom er for mange av oss et privat anliggende og jeg føler meg krenket.Jeg føler meg ikke ivaretatt hverken som pasient eller «kunde». Paradokset kjennes veldig tydelig da jeg i min egen jobb har stor fokus på profesjonalitet, kvalitet, tilrettelegging osv. Leger er vel like forskjellige som alle oss andre og alle har vel ikke like stor fokus på denne delen av praksisen men tenket at legejobben starter på legekontoret ? For oss som er syke er det god medisin å få «være under vingen» av doktorer med bevissthet om alle sammenhenger som har betydning for den syke som f.eks god kommunikasjon og god tilrettelegging på venterommet med hensyn til både funksjonalitet estetikk og god omsorg :)…. Ønsker deg en god vår/sommer med flere gode dager 🙂

 9. Det er faktisk ikke noe jeg har tenkt over før, men når du sier det så kan jeg faktisk ikke komme på en eneste gang jeg har opplevd et *litt* behagelig venterom engang! Jeg synes ikke minst klimaet ofte er en pine på slike steder, blir helt ør og slapp.
  Meget stort rom for forbedring…

 10. Venterom,ja. Noen av de, som hos tannlegen, hjelper det ikke hvor hyggelig det er gjort. Da banker hjertet bare ved lukten… Kanskje kunne det hjulpet med litt musikk, hip hop for eksempel, for å få hjertet til å dunke mer i takt til noe annet enn lyden av fottrinn på innsiden av døra. På samme tid; i det siste har jeg begynt å legge merke til at det er noen venterom som er gode å sitte på. De er gjerne veldig enkle, jeg sitter som regel for meg selv, og har noe å lene hodet mot. Jeg tror nok det har litt å gjøre med trygghetsfølelse kombinert med at jeg får være alene.

  • Det er kanskje bedre når man sitter litt alene ja. Og at man ikke må sitte «rett opp og ned» på en pinnestol, men har noe å lene seg mot.

   Men tannlegen.. *ugh*…

 11. Jeg synes påkjenningen med venterommet er så stor at jeg går veldig sjelden til legen. Selv om jeg har time så ender jeg oftest opp med å avbestille. Har bokstavelig talt gått i gulvet med kramper og besvimt. Får et undersøkelsesrom å vente på dersom det er ledig, for alle som jobber på legesenteret har sett disse anfallene.
  Og jeg har forklart 1000 ganger hvorfor jeg blir dårlig. Det er virkelig et stort problem.

 12. Pingback: Godbiter uke 19 | kaffedamen

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.