Jeg fant, jeg fant! Spennende bunads-dokumentasjon fra 1971

3

Vel, spennende for meg i alle fall!

I forbindelse med forberedelsene til 17. mai har jeg tatt frem min gamle bunad. Den var det min mor som sydde selv en gang i hine hårde dager.

Da så jeg at nederst i esken som luen ligger i (jeg bruker aldri hodeplagget til bunad), lå den en liten, sammenbrettet lapp. Og tror du jaggu ikke det er prislisten fra Husfliden for mammas bunad – fra 1971!!

DET er sånt som jeg synes er kult å finne, og hvis du vil se hva bunadsdeler kostet på Husfliden i Trondheim i 1971, så kan du klikke på bildet under for å få det større.

Bunaden jeg har er en blå Sør-Trønderbunad, og du kan se bilde av meg i den (for noen år siden) her. Jeg håper jeg kommer meg ut på 17. mai i år, og at det blir en fin dag i mammas gamle bunad! (Dog har jeg måttet supplere med ny vest, men sånn er det jo.)

PS: Husk at du bør vaske bunadsskjorta nå, den skal henge noen dager før du stryker den! Flere tips om stell av bunader finner du best hos Fru Storlien, hun er proff!

Share.

About Author

3 kommentarer

 1. Så morsomt å finne en slik prisliste! Det er tankevekkende å se hvordan prisene har utviklet seg, og hvor mye dyrere saker og ting er nå. Eller, kanskje var det like dyrt da i forhold til hva folk tjente? Og takk for godord, etter en dag som i dag hvor to bunader som skulle vært ferdige ikke satt helt som de skulle var det ekstra hyggelig:)

  • Ja, det er ganske spennende å se! Jeg brukte kalkulatoren for prisvekst hos SSB og fant ut at hvis du f.eks. ser på en ferdig vest, som kostet 287,- i 1971, så får man dette resultatet:

   287 kr. i mai 1971 tilsvarte 1993.81 kr. i april 2011.
   Dette tilsvarer en prisstigning fra mai 1971 til april 2011 på 594.7 prosent.

   Men en vest blir jo i dag solgt for mye mer enn dette – jeg kjøpte min (pent) brukt, og betalte 2500,-. Så da kan vi vel slå fast at bunader koster generelt mer i dag for folk, enn det gjorde i 1971.

   Jeg husker mamma har fortalt at det å kjøpe bunad var en stor investering, også den gangen!

   Håper du blir ferdig med de to bunadene i dag, det ordner seg sikkert. Lykke til! 🙂

   SSB: http://www.ssb.no/kpi/kpiregn.html

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.