Og LP-debatten fortsetter…

8

I dag har jeg egentlig tenkt å prøve å gå en liten tur opp til parken, for å kjenne litt gress under føttene. <3 Men før jeg begynner å planlegge utflukten, vil jeg kommentere den pågående LP-debatten.

Det vil si – jeg kommer ikke til å lage noe eget innlegg om LP. Ikke har jeg prøvd Lightning Process, og ikke har jeg tenkt å prøve det heller. Men jeg følger debatten, om ikke annet så fordi den er viktig for hva som blir anbefalt til syke ME-pasienter, og er med på å påvirker helsepersonells oppfatning av sykdommen. Derfor skal jeg her vise til noen sider hvor LP-debatten pågår.

~ En lynende debatt som forgrener seg utover ~

 

«Å finne balansen»

Skribenten Svein Thore Marthinsen har fått tilsendt Live Landmarks bok «Vekk meg når det er over», og skriver om den i sin blogg hos Aftenposten – med en ganske god porsjon begeistring og lite kritisk blikk vil jeg si. Jeg anbefaler å lese kommentarfeltet, der kommer det frem mange gode innspill både når det gjelder lovverk om alternativ behandling, etikk, pasienthistorier og informasjon om ME som diagnose og sykdom.

LP og hvordan det markedsføres blir også omtalt, blant annet fra denne psykologen som kaller seg «Tante Sofie» i kommentarfeltet:

En liten tilføyelse: Jeg er også psykolog, og dette behandlingstilbudet slår meg i tillegg til det du sier som dypt uetisk.

 

«Marias Manual»

Der Marthinsens post lett kan fremstå som en «hvorfor tar ikke alle ME-pasienter LP-undring», tar Maria Gjerpe (lege, ME-syk og blogger for Fritt Ord) med oss på en reise gjennom hennes eget forsøk med LP som ME-syk:

Om jeg skulle skrevet bok om min syke- og friskehistorie er jeg ganske sikker på hva jeg skulle skrevet om.

Jeg skulle skrevet om hvordan jeg gikk fra min legejobb til sengeliggende tre uker etter deltagelse ved Lightning Process-kurs hos Norges mest erfarne coach, etter å ha betalt 15 000 kroner for 12 timers kurs i gruppe med 6-7 andre. Jeg ville skrevet lite om min «lidelses- og hvordan jeg frisknet til mot alle odds»-historie. Om jeg da ikke hadde tenkt til å tjene penger på den i etterkant, selvsagt. Jeg kunne jo holde kurs eller foredrag. Heltehistorier selger, folk tror på dem, og historiene gir andre håp. Dessverre er det få helter. Heltehistoriene unnlater ofte å fortelle hele sannheten. Jeg er for sannheter.

Marias post er meget lesverdig. Ikke bare skriver hun veldig bra, men hun tar tak i veldig viktige aspekter som folk trenger å høre om. Det er en personlig og meget tøff post, og hun skal ha stor takk for at hun stiller sin historie frem på denne måten. Vi trenger at folk gir ikke bare sykdommen et ansikt, men viser hva det faktisk koster å ha prøvd «alt» for å forsøke å bli frisk. Hun skriver posten som en tankerekke «om hun skulle ha skrevet bok» – den boka vil jeg gjerne lese!

Den som enda ikke har sett filmen «Få meg frisk!» med Anette Giljes historie – anbefales! Her kan man se hvordan hun strever med å forsøke å følge LP-metoden, for å bare bli enda sykere…

Jeg synes det Maria forteller om LP-kurslederens lovnader er meget skremmende, hvordan kan man si slike ting til alvorlig syke mennesker?

I telefonen var beskjeden grei: «Ta med deg joggeskoene, Maria, du vil kunne jogge hjem igjen». Besnærende tanke, men jeg tok ikke med skoene på kurs. Det jeg derimot gjorde var å skjenke i champagneglasset og se fram til resten av mitt liv etter andre kursdag. De svært, svært enkle teknikkene ble innprentet i en suggesiv situasjon, der deltagerne blir lært at «du gjør din egen sykdom». Har man sett  vekkelsemøter på TV, så har man sett et Lightning Process-kurs.

Som vanlig er også kommentarfeltet hos Maria noe man godt kan lese flere ganger. Se for eksempel denne kommentaren. Både positive og negative erfaringer med LP kommer frem i kommentarfeltet, og Maria kommenterer selv på hva hun mener trengs videre. Bekymringer for unge som blir sendt på LP-kurs og får høre at de «gjør» sin egen sykdom, og at det er manglende innsats for å gjøre LP-metoden hvis de ikke blir friske, bør få folk til å grøsse på ryggen over hvor uetisk dette er, slik denne kommentaren påpeker. Svein Thore Marthinsen svarer også, og vil forsøke å være en «brobygger» – Maria forklarer hvorfor dette er vanskelig.

Og så synes jeg det var fryktelig tragikomisk med denne personen som ble oppringt av en LP-coach fra England som ville kurere homofili med LP! Hjelpe meg… 🙂

 

«En analyse av The Phil Parker Lightning Process»

Dette er en post av Gunnar Tjomlid, som gir en grundig analyse av LP. Posten er ikke ny, men debatten der foregår fortsatt – det tikker stadig inn nye kommentarer. Interessant at en «utenfor» ME- og LP-miljøet har gjort en gjennomgang, anbefalt lesning!

 

«Lightning Process & videnskaben: Ei betraktning»

Psykologen Rolf Marvin Bøe Lindgren (som har en tilknytning til Aktiv Prosess, som man kan se på deres websider ogs) har skrevet sin betraktning om LP. Dette er en post jeg faktisk har gått glipp av, men som jeg skal komme nærmere tilbake til, forhåpentligvis med en kommentar til ham. Jeg reagerer for eksempel på at han skriver at: «Den gjeldende teorien om ME er som følger:», og så lister opp stressteorien som vi kjenner fra f.eks. Wyller. Det er da jaggu mer enn én «gjeldende teori» på feltet! Men som sagt – jeg skal komme nærmere tilbake med en kommentar på dette en dag jeg har det litt bedre.

 

«Friske vinder i LP-debatten»

En annen psykolog, Anna-Lena Grønland, har skrevet en samlepost ganske lik denne, om LP-debatten. Hun mener at måten LP selges inn på er dypt uetisk overfor pasientene, og gir falske forhåpninger. Anna-Lena er ei klok dame vel verdt å følge bloggen til.

 

Pasienthistorier

Det kommer stadig flere pasienthistorier frem i offentligheten, fra de som har vært på LP-kurs uten å bli frisk, eller til og med har blitt sykere. Jeg har nevnt Anette Gilje i filmen «Få meg frisk!» og Maria Gjerpe her. Jeg ønsker meg flere som forteller sin historie, gjerne i media. Helst hadde jeg ønsket at noen skulle forsøke å få helsemyndigheter og Forbrukerombud på å se på de metodene LL og LP bruker. Når vi vet at LP-coacher reiser rundt til legeforeninger for å promotere mirakelhistoriene, er det ikke rart en del norske leger får en tanke i hodet om at «hmm…dette skal jeg jaggu meg anbefale han ME-pasienten jeg har».

Jeg skjønner at det er veldig tøft å stå frem med dette, ikke minst fordi presset fra LP-miljøet er så stort.

Andre pasienthistorier kan du lese for eksempel hos «Hasla» og «Fremad i alle retninger».

 

Historien ender ikke her…

Men akkurat nå, for min del, så må den ligge. Jeg har dessverre en nedtur i formen nå, og må prioritere det jeg har av krefter til familien. Det er selvfølgelig lov til å legge igjen kommentarer og spørsmål på denne posten, men jeg vil be om forståelse hvis jeg ikke klarer å svare eller debattere så mye akkurat nå de kommende dagene.

Målet mitt med denne posten er altså ikke å starte en debatt her, men å følge med på de andre og gode debattene om LP og ME.

Ønsker alle en riktig fin dag!

 

 

 

 


Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Du gjør en fin sammenfattning her synes jeg.
  Den her psykologen Rolf Lindgren er forbunden med Aktiv Process, sammen med legen Paul Kavli. Det er bare å gå inn på Aktiv Process sin hjemmeside så møter man deres ansikter sammen med Live Landmark og hennes kollega. Kan tro at det blir en lønnende affær, men har de oversikt over alt som skjer? Håper ikke det, ellers er det for ille!
  Det er en prestisje for Live Landmark å ha knyttet seg til en psykolog og en lege til Aktiv process.
  Takk for oppmerksomheten og ta nå å hvile deg, Cathrine!
  Du er en flink dame som jeg unner mye godt!

  • Tusen takk Anna-Lena!

   Jeg skrev en kommentar som forsvant, men det jeg skulle si var at jeg har skrevet inn i posten at denne psykologen har tilknytning til Aktiv Prosess.

   Håper du har hatt en bra dag! 🙂

   • Ja, nå ser jeg det. Har oppmerksomhetsproblemer. Det er som det er.
    Jeg var inne på bloggen til Svein Thore Martinsen nå. Det har kommet inn noen kommentarer som er skeptiske til ME… Ja, ja…
    Har gjort andre ting idag. Har värt mye ute idag i sommervarmen. Deilig!
    Godt å gjöre noe annet!
    Fin helg til deg! 🙂

    • Åh, jeg tror ikke jeg orker å lese en gang…. noen dager må man bare skjerme seg fra alt som har med sykdomsdebatt å gjøre.

     Veldig godt å høre at du har fått vært en del ute, det er utrolig deilig for kropp og sjel!! Riktig god helg videre til deg også! 😀

 2. Takk for tips, skal ta en titt på de forskjellige innleggene. Må si at jeg syns LP virker ganske skummelt, om jeg kan kalle det det – det skulle ikke mye research til før jeg tankene vandret til religiøse sekter med masse hemmelighetsskremmeri. Det er dessverre vanskelig å forklare til velmenende bekjente hvorfor jeg ikke vil prøve LP når de kommer med historien om den og den personen som ble friske av det – å si nei blir som å si at jeg ikke vil bli frisk. Jaja, nok om det!

  • Det er den største utfordringen synes jeg også. For venner og kjente har kanskje lest om noen som ble friske, en eller annen mirakelhistorie, og de vil jo egentlig bare være hjelpsomme. Det er jo ikke for å være _slemme_ de foreslår det! 😀

   Så blir jo spørsmålet, hva skal man si? Jeg har ikke noe godt svar, jeg har vært innom varianter som «det er litt mer komplekst enn det blir fremstilt, og LP er ikke noe som passer så syk som jeg er», til ulike versjoner av hvorfor LP ikke er en så seriøs metode. Jeg har også sagt at legene mine har frarådet meg det. Jeg tror noe av poenget er at man må klare å formidle på en kort og konsis måte at det ikke er noe å satse på for meg, og så heller forklare litt mer utfyllende hvis de spør mer.

   Men det er ikke enkelt nei, når man får følelsen av å bli mistenkeliggjort for å ikke ville bli frisk.

 3. ingrid kvamme on

  Jeg har hatt Me og jeg har tatt LPkurs for et år siden
  Frisk , ja!
  og LP var verd sin pris for meg!

  Jeg var ekstremt kritisk tik LP , men har drøftet LP med folk som kjenner programmet og selv var kritisk, men ved kunnskap og opplysning forsvant den kritiske innstillingen og jeg forstod at i LP finner jeg et verktøy som kan hjelpe meg ut av fastlåste situasjoner. Som feks ¨stadig tro at «fordi jeg har ME så kan jeg ikke ditt og datt for da blir jeg sykere»
  Det er faktisk vanskelig å forklare, men jeg tror på virkningen og det er bevis nok for meg.
  LP er et verktøy som må brukes i de aktuelle situasjonene og det er individuelt.

  Sørgelig er det at mange er så bitter-kritisk til LP og bygger det på feile forestillinger og myter.
  og dessverre tror jeg nok en del instruktører ødelegger for det genuine og gode ved LP.

  Jeg valgte å stille åpen og med blanke ark på kurset.
  Jeg valgte å sette mine negative tanker til side og se og oppleve selv.

  Jeg angrer ikke!!!

  • Det er hyggelig å høre at du fikk hjelp av det. Jeg unner alle å finne en eller annen fremgangsmåte som hjelper, selv om det som fungerer for noen ikke trenger å gjøre det for andre.

   Jeg blir litt nysgjerrig når du sier at du har blitt frisk. Fra hvilket utgangspunkt (altså, hvor dårlig var du) og hvor frisk har du blitt? Er du for eksempel kommet tilbake til jobb? For meg er «frisk» å være tilbake i livet 100%.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.