Nye internasjonale konsensuskriterier for ME – på norsk

0

I går annonserte ME-foreningen på sin Facebook-side at de nye, internasjonale konsensuskriteriene for myalgisk encefalomyelitt (ME) nå foreligger på norsk, oversatt av Eva Stormorken og Ellen V. Piro i ME-foreningen. Tusen takk for den kjempejobben dere har gjort med dette!!

Disse konsensuskriteriene ble publisert i  Journal of Internal Medicine, og er utarbeidet av en internasjonal gruppe av forskere og leger. Blant annet har ME-senterets leder Barbara Baumgarten-Austrheim vært med i gruppen som har utarbeidet de nye kriteriene.

Konsensuskriteriene på norsk kan nå lastes ned her som pdf fra ME-foreningens hjemmeside.

Jeg oppfordrer alle til å ta med de siste konsensuskriteriene på norsk til sine leger og behandlere.

Du finner også referanse til de nye kriteriene på engelsk på PubMed, og de kan lese i fulltekst på engelsk her (pdf). (Posten er oppdatert den 26.08 med riktig publikasjon på engelsk.)

Jeg håper at våre helsemyndigheter tar tak i dette. Fra SINTEF-rapporten som kom tidligere i år vet vi at mange fastleger kjenner lite til sykdommen og ikke vet hvordan den skal diagnostiseres. Mange blir feildiagnostisert, noe som kan får katastrofale følger. Det er viktig at vi rydder opp i denne diagnosesekken, slik at de som har ME får riktig diagnose. ME er ikke «å være kronisk utmattet», slik mange synes å tro (ja, også leger). Når vi nå har kriterier utarbeidet av et anerkjent, internasjonal team av forskere og leger i klinisk arbeid, synes det fornuftig at våre helsemyndigheter snarest utarbeider retningslinjer og pålegg om å ta disse kriteriene i bruk for diagnostisering av ME-pasienter – både for voksne og barn.

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.