Jeg har lest… «Tørst» av Ellisiv Lindkvist

1

Tørst på livet, tørst på hverandre, tørst etter å få leve ut drømmene sine.

Da Ellisiv Lindkvist i 2007 kom ut med kortprosasamlingen «Alt jeg skriver er sant», hadde jeg allerede fulgt hennes blogg en stund og likte skrivestilen hennes der veldig godt. «Alt jeg skriver er sant» slo også veldig godt an hos meg, og da jeg leste om at hun jobbet med en roman ble jeg veldig glad!

Det skulle vise seg at å glede seg til denne romanen var helt riktig. «Tørst» som nå er utgitt på Cappelen Damm beskrives som «en bred og ambisiøs fortelling om en ny generasjon kvinneskjebner». Og det er virkelig sant at hun klarer å skape en virkelighet hvor vi blir kjent med kvinner som lever og møter utfordringer som er både gjenkjennelige og aktuelle enten det er som usikker tenåring eller på vei ut i livet på egen hånd.

«Kristin Askeland og Verena Hay vokser opp på 80-tallet, på et lite sted i Nord-Norge, der de med tenåringsentusiasme og kunstnerdrømmer lengter vekk – og over i de voksnes rekker. De to dyrker et intenst nært, men også motsetningsfylt vennskap. Etter videregående skilles deres veier, men etter hvert ender de begge i Oslo; livsglade Verena som  ung og fremadstormende skuespiller og Kristin som deprimert og upublisert wannabe-forfatter.

Men snart spiller skjebnen dem et puss og de virvles inn i en kamp for å finne sin egen identitet, bli sett og å vinne kontroll over livet. Menn, penger, status og egenverd som kvinne – alt settes på spill mote et Oslo på 2000-tallet, der alle muligheter ligger åpne.» (Beskrivelse av boken fra forlaget).

Som Lindkvist sier til Blikk: De to oppdager seksualiteten og hverandre og kunstnerdrømmene, men de får mange slag i trynet.

Jeg synes at Lindkvist har skrevet en historie hvor hovedpersonene er troverdige og nære, og jeg levde meg virkelig inn i historien. Det var i tillegg en god historie, som er innom veldig mange aktuelle spørsmål etter hvert som vi følger Kristin og Verena opp gjennom årene. (Dere må forresten lese Lindkvists bloggpost om hva boka handler om – veldig morsom!) Og så synes jeg tittelen er så passende – Tørst! Ja, for de ER tørste – på livet, på hverandre, på kunsten, på gleden, på ALT – samtidig som det henger et stort alvor over dem, som ikke akkurat blir mindre….

I og med at hovedpersonene i boka antagelig er på ca. samme alder som meg, ble det mye humring og mange gjenkjenneligheter. Som for eksempel i denne replikkutvekslingen:

«-Åååh, sier Verena. – Jeg kjeder meg sånn!
– Jeg også, sier Kristin automatisk, hun ser fortsatt på TV.
– Vi er 17 år! Burde vi ikke være på en eller annen fest, drikke peach canei og kline med en ekkel gutt?»

Jepp, peach canei! Nam nam… jeg synes jeg fikk et aldri så lite flashback her til den søte, kvalmende drikken gitt! 😀

Boka handler også mye om kropp, det å bli bevisst kropp og seksualitet, det å ha en kropp og det å være med andres kropper.

– Verena har en kropp som mange elsker, men den føles for stor for henne. Kristin har en tynn kropp mange andre ville hatt, men hun er heller ikke tilfreds. Det er vanskelig å være fornøyd med den kroppen man har til enhver tid. I tillegg har Verena et yrke hvor mange kommenterer kroppen hennes. Når de to finner hverandre i begynnelsen av boka, er dette et fristed fra alle andres blikk. (Lindkvist til Blikk)

Lindkvist har en skarp penn og en våken hjerne, og kommer med mange betraktninger som virkelig får en til å tenke. Ikke minst utfordrer hun oss i forhold til kjønn og da spesielt dette å være og bli kvinne. Det er interessant, og det er samtidig alvorlig. En spennende bok på flere måter!

Dessuten har Lindkvist en god, litt ironisk humor som jeg liker veldig godt. 🙂

I tillegg har hun selvfølgelig trukket inn erfaringer fra bloggverdenen i romanen, og siden alle bloggere liker sånt så må jeg gi litt skryt til det også. Når hovedpersonen Verena blogger synes jeg det er veldig gøy å lese om, og hvinte av glede da to av mine tidligere favorittbloggere, samt den legendariske bloggkåringen Tordenbloggen ble nevnt i boka:

«Bloggen hennes, Myrlendt terreng, med nicket hennes, Bitch, har ofte blitt knyttet opp til andre feministblogger, eller nevnt i samme åndedrag. Hun har kommet høyt opp i bloggkåringen: Tordenbloggen. De kjente bloggerne Dagens Onde Kvinner og Fjordfitte lenker til Myrlendt terreng. Her må det være noe. Noe hun kan bruke.»

I følge forlaget kan Lindkvist sammenlignes med blant andre Mara Lee eller Vigdis Hjort, og det kan jeg nok si meg enig i.

Kjære bloggleser, jeg håper virkelig at jeg har klart å gi deg lyst til å lese boka nå!! Denne anbefales virkelig!!

Og kjære Ellisiv Lindkvist, hvis du noen gang leser dette: Tusen takk for en utrolig flott bok!! Håper du bare fortsetter å skrive – jeg ønsker meg mange, mange bøker fra deg i bokhylla mi. Hadde jeg klart å komme meg på lanseringsfesten skulle jeg ha fått deg til å signere denne altså! 😉

Ellisiv Lindkvist er født i 1973 og er forfatter, dramatiker, skribent og radiokåsør. Hun er opprinnelig fra Brøstabotn i Troms, men bor nå i Oslo, og er utdannet ved Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Telemark. Hun skriver også bloggen Bonusord og Lindkvists Logg. Du kan følge henne på Twitter som @Lindkvists

Boka kan kjøpes hos f.eks. Cappelen Damm

 

~ Forlaget har sendt meg et leseeksemplar av denne boken. ~

Share.

About Author

1 kommentar

  1. Pingback: Tørst – Ellisiv Lindkvist « KNIRK

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.