Viktig informasjon om alternativ medisin og markedsføring

7

Visste du det? Fritanke.no har tatt en gjennomgang av lovgivningen om markedsføringen av alternativ medisin og presenterer dette i en spennende artikkel på sin nettside.

Den mest sentrale bestemmelsen er at det er forbudt å skape inntrykk av at alternative behandlingsformer har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser.

Forbudt faktisk. Ikke bare «litt uheldig» eller «misvisende», men forbudt. Det er altså ikke lov til å hevde at homeopati, aurahealing, krystallterapi eller for den saks skyld Lightning Process virker mot – tja, la oss si ME da, for å ta et heeelt hypotetisk eksempel.

Det er heller ikke lov til å vise til enkeltstående forskningsrapporter eller utsagn fra fornøyde kunder i markedsføringen. For som vi alle vet, de misfornøyde kundene som ikke hadde noen effekt eller kanskje til og med ble sykere, de hører man ikke noe i fra. Dermed har ikke forbrukeren noen måte å sjekke utsagnenes gyldighet på.

Lovgivningen finnes altså, men håndhevingen er det verre med.

Dette er for eksempel ikke lov å si:

”Lege R oppgir at hun har observert en merkbart raskere tilheling/behandling hos de av hennes pasienter med sykdommen C som i tillegg/istedenfor skolemedisinsk behandling har valgt den alternative behandlingsformen Y.”

Egentlig burde vel alle slike hendelser da meldes inn til Forbrukerombudet da, eller hva?

Les hele artikkelen hos Fritanke!

Share.

About Author

7 kommentarer

  • Absolutt!

   Det som er vanskeligere er å virkelig få tatt folk på det, for det finnes mange måter å sno seg unna forskrifter og lovgivning på… Men om man ser eksempel på brudd på markedsføringsloven der utøvere av alternativ medisin hevder at deres behandling hjelper for en spesifikk sykdom, da burde man jo egentlig si fra!

 1. Jeg lurer på hvordan denne loven kan forstås når det helt konkret gjelder fast lege som foreslår å

  prøve et LP-kurs ?

 2. Når det handler om en så alvorlig diagnose som ME burde de holde seg unna å love gull og grønne skoger jag!
  Gjerne en avslappende healing time. Kroppskontakt frigjører velvære hormonet oksitosin.
  Men fra det til å helbrede ME, det blir noe helt annet.

  • Hun lovet jo ikke gull og grønne skoger , men lurte på om jeg ikke ville prøve det. En kollega på samme legekontor har utdannet seg til LP-coach.
   Massage skulle vært på blå resept 🙂
   Jeg har ingen tro på at man ikke skal lytte til kroppens signaler, så LP kommer jeg aldri til å bruke penger på.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.