Laila Dåvøy: – Håper legestanden åpner øynene

8

Laila Dåvøy er politikeren som har vært en trofast støttespiller for ME-syke i mange år. Gang på gang har hun uttalt seg i media og etterlyst tiltak for de sykeste, hun har stilt flere spørsmål til helseministeren i Stortinget og deltatt på ME-konferanser og -samlinger.

I går ble hun intervjuet på TV2 Nyhetskanalen etter publiseringen av Rituximab-studien, og jeg synes hennes ord er så sterke og viktige at jeg har valgt å transkribere/skrive ut mye av intervjuet her. Les de sterke uttalelsene fra Dåvøy nedover i saken!

Du kan se intervjuet med Laila Dåvøy på TV2 nett-TV her.

Dåvøy sier at hun nå er utrolig lykkelig og glad, og at dette gir et enormt håp for de sykeste ME-pasientene.  Hun har besøkt mange av de aller sykeste, og har møtt unge mennesker som ligger helt uten å nærmest kunne røre seg. De ligger i mørke rom, har bind for øynene, kan ikke snu seg selv og har ikke kraft til noe, kan ikke gå ut, kommer seg ikke på toalettet og noen av de er så syke at de har fått nesesonde for i det hele tatt å få mat i seg. Mange har smerter, og de får svelgproblemer.

– De er kjempesyke, de er blant de sykeste vi har i dette landet!

Det er så trist at mange av disse ikke engang blir trodd på at de er syke!

Reporteren viser til SINTEF-rapporten der 52% av fastleger som er spurt mener at sykdommen ME er «innbilt», sitter i hodet eller er en psykisk sykdom.

Det har vært en tøff kamp for disse pasientene sier Dåvøy, og det er jo de pårørende som må ta kampen for pasientene, som er for syke til å kjempe selv.

Jeg tror ME har blitt en slags sekkediagnose, fordi det er så mange måter man diagnostiserer dette på, sier Dåvøy.

Dåvøy forteller at hun har vært mest opptatt av de aller sykeste. På tirsdag 19.10 var hun på ME-foreningens internasjonale biomedisinske konferanse, hvor hun møtte en av barnelegene fra England, og han sa også at «de er så syke, de er så utrolig syke, de er blant de sykeste vi har» og så sier han: Man tar ikke en intensivpasient fra en intensivavdeling og ber dem for eksempel å stå opp eller begynne å trene eller tåle det som vi andre tåler hver eneste dag.

De har hatt mangel på behandling, og i den grad de har fått noe så har det vært for de sykeste helt, helt feil.

Dåvøy forteller at de utenlandske legene på konferansen ga veldig stor anerkjennelse til den nye forskningen fra Haukeland, og hun fremhever spesielt hvor kjekt det var å se professor Bell, som har så mye erfaring si så klart at dette trodde han kunne være et gjennombrudd, og det gir håp!

Dåvøy er selv sykepleier, men visste ingenting om ME den gang hun praktiserte. Men det hun har opplevd med ME-pasienter i dag, med de aller sykeste, det er at det er så stor uvitenhet og man blir så mistrodd og helsevesenet har ikke forstått denne sykdommen i det hele tatt og de lærde har strides om hva dette egentlig er.

Det hun ikke forstår, sier Dåvøy, er at når folk er så syke så har de jo krav på et minimum av hjelp og behandling, også i familiene, og mange av de har ikke fått noen ting. Det er en skam, for uansett hva som som feiler deg og om de har funnet eller ikke funnet diagnosen, så skal jo folk ha hjelp når de ligger hjemme og ikke klarer å røre seg eller stelle seg!

Men det å behandle med kreftmedisin møter også kritikk, sier reporteren.

Ja, men samtidig så finnes det ulike medikamenter for andre autoimmune sykdommer, for eksempel revmatisme, og det har gitt nytt liv til mange. Så hun håper disse legene er på riktig vei.

Dåvøy har fått snakket med en mor til en veldig syk pasient etter publiseringen av denne nyheten, og de var utrolig oppløftet.

Og så håper jeg at legestanden vår går inn i dette med åpne, friske øyne, og ikke slår det ned før de har sett hva dette egentlig er.

Share.

About Author

8 kommentarer

  1. Det var det med når en dør lukkes, åpnes en ny…
    Ikke sant! Som en håper på bedre dager! Som en håper!
    Og TAKK Laila Dåvøy for din trofaste stemme for oss MEsyke – TAKK!

    Finfine dager til deg Cat!
    Varm håpfull klem fra Lokki 😀

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.