Jelstad svarer Wilhelmsen i BT – se hva forskningen viser!

13

Den 1. november trykket Bergens Tidende kronikken «ME er fortsatt en gåte» av professor Ingvard Wilhelmsen. 

Wilhelmsen har vært på trykk med flere kronikker om ME før, noe du bl.a. kan lese her. Han er blant annet kjent for å fremheve kognitiv terapi som behandling mot ME, og har uttalt at

– De aller fleste kan komme seg ut av dette ved å jobbe med holdninger og atferd. Det er viktig å unngå katastrofetenkning. Ikke lytt for mye til kroppens signaler, da blir en fort helt passiv. En kan ikke hvile bort ME, sier han.

Den 1. november fulgte altså Wilhelmsen opp med en kronikk hvor han berømmet forskerne på Haukeland, men fortsetter å hevde at kognitiv behandling har god effekt og at det er det man må tilby pasientene.

Les hele kronikken her. 

Men så! I dag svarer Jørgen Jelstad, forfatteren av «De bortgjemte». På en mektig måte bruker han forskning og fakta for å vise at Wilhelmsen tar feil.

For det er jo slett ikke slik at forskningen viser at kognitiv terapi har så fryktelig god effekt på ME-pasienter. Og Jelstad legger ingenting i mellom når han påpeker dette, noe tittelen på kronikken – «På tide at Wilhelmsen modererer seg» – også viser.

Kronikken kan leses på BTs blogg «Preik» her

Når man leser kronikkene til Ingvard Wilhelmsen, kan det virke som kognitiv terapi er det eneste som virkelig teller når det kommer til ME. For å bygge opp under dette trekker han fram tall fra enkeltstudier om behandlingsformen og får det til å fremstå som han presenterer endelige fakta, uten å diskutere noen av problemstillingene over. Og han velger å se bort fra studier som ikke viser så gode resultater som det han har ønske om å formidle.

Jelstad er skarp som få! Jeg kjenner at jeg liker det meget, meget godt! 

 

Share.

About Author

13 kommentarer

 1. Jeg fremmer herved forslaget om å kåre Jørgen Jelstad som årets mest velkledde mann ! mest Velkledd i ord, mest velkledd i retorikk, mest velkledd i sosial kompetanse, mest Velkledd i forståelse av sosialmedisinsk forskning, mest Velkledd i avkledning av feilslått ME-politikk og sist men ikke minst: Årets mest sexy mann bare fordi derfor !

  Man må jo bare elske den mannen !

 2. PS… kan noen sende meg en diger poster av Jørgen Jelstad som jeg kan henge opp på veggen å se hver morgen når jeg våkner ? blir i godt humør av den mannen.

 3. Jeg skrev denne korte kommentaren under kronikken:

  I motsetning til hva Lege Vegard Bruun Wyller skrev i et inlegg i Dagbladet mandag, synes jeg Jørgen Jelstad representerer ME-pasienter på en veldig god måte.

  Punktene Jørgen tar opp i denne kronikken uttrykker fortreffelig mine tanker og bekymringer rundt medisinprofessor Ingvard Wilhelmsen sine holdninger overfor denne pasientgruppen.

  Tusen takk Jørgen, for at du forsvarer oss som er for syke til å gjøre det selv.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.