13-årig ME-pasient forsøkte selvmord etter Lightning Process-kurs

20

Jeg var på vei til å legge meg da jeg så denne artikkelen på NRK nå: «13-åring forsøkte selvmord etter ME-kurs» 

 

Det må jo kommenteres. Artikkelen forteller om en ME-syk gutt som da han var 13 år forsøkte å bli frisk via Lightning Process-kurs. Men selv om han rett etter kursslutt (mens hallelujah-stemningen fortsatt hang i sikkert), ble han jo ikke bedre. På LP-kurs lærer man at hvis man ikke blir frisk, er det fordi man har gjort prosessen feil, ikke prøvd hardt nok etc. Se bare hva Kjersti Holst skriver om dette, eller da LP-coachen ringte hjem til Trudes familie og klandret henne for at hun fortsatt var syk.

Da den 13 år gamle gutten ikke klarte å bli frisk av LP-metoden, følte han så stor skyld og skam at han forsøkte å ta sitt eget liv.

Jeg klarer egentlig ikke formidle hvor rystet jeg er over at denne gutten og foreldrene hadde blitt anbefalt å ta LP-kurs av en overlege på Rikshospitalet – Vegard Bruun-Wyller – som jobber med ME-pasienter. Hvordan kan en lege anbefale et slikt uvitenskapelig, udokumentert opplegg til ME-syke? Det er kun mulig hvis man har en «oppfatning» om at sykdommen ikke er en alvorlig sykdom, men en psykosomatisk lidelse hvor «tenk deg frisk»-opplegg vil kunne hjelpe. Men det er ingen kvalitetssikring her, det er ingen som tar ansvaret for disse pasientene som blir sykere etter kursdeltakelsen! Det er virkelig på tide å ta dette på alvor.

Leger har advart mot LP-kurs, og ME-syke som har forsøkt LP forteller nå sine historier på bloggen «ME-nyheter». Der kommer det frem skremmende opplevelser i kommentarfeltet. Kjersti Holst gir en av de beste beskrivelsene jeg har lest av et slikt kurs i sin blogg her.

Jeg håper at de jeg har sett i sosiale medier i den siste tiden som klager over de masete og slitsomme ME-pasientene kan lese artikkelen om denne gutten og skjønne at det faktisk er alvor.

Jeg håper at de som går rundt og tror at «jammen kan de ikke bare prøve da», snart skjønner at dette ikke er noe «bare bare».

Jeg ser at «Aktiv Prosess» nå skifter navn til «Ansvarlig Helse». Det er markedsføringsmessig meget smart, og ellers litt betenkelig. De spiller på samfunnstrenden der det å «ta ansvar for egen helse» er blitt et mantra på lik linje med «tenk positivt». De bruker en taktikk som skal gi den som ikke enda har tatt LP-kurs skyldfølelse for at de «ikke vil bli friske». For hvis de virkelig ville blitt friske, så ville de vel prøvd alt… ikke sant? Er det fortsatt noen som er i tvil om at å spille på skyld og skam er en sentral fremgangsmåte her?? (Men det er klart – de endrer sine utsagn etter kritikken som kommer. Det siste jeg har hørt er at de har da vel ikke anbefalt LP for noen spesifikke diagnoser…. Tror jeg må finne frem klipparkivet med reklamer for LP i landets aviser gitt…)

Og forresten… de som holder LP-kurs er veldig opptatt av at dette er en treningsmetode, ikke en behandling. Jeg hadde en korrespondanse med Forbrukerombudet angående dette. Det handlet primært om fastleger hadde lov til å anbefale LP-kurs til sine pasienter, men de svarte også med noen betraktinger om dette med behandling.

«I vurderingen av om Aktiv Prosess omfattes av behandlerbegrepet er det også relevant å se hen til virksomhetens formål. Etter hva Forbrukerombudet kan se er målsetningen med veiledningen å bedre problemer som pasienten har, gjennom at denne instrueres i hvordan behandle seg selv og endre vaner og tenkemåter. Dette formålet faller inn under det man normalt vil forstå med “behandling”. Uten at vi foreløpig har tatt formelt stilling til det, antar jeg altså at Lightning Process vil være å anse som alternativ behandling, slik at vi kan vurdere markedsføringen av denne etter forskriften.» (personlig kommunikasjon med Forbrukerombudet).

Merk at de ikke har formelt tatt stilling til det, men svaret tyder altså på at de vil anse LP som alternativ behandling, og de har planer om å se nærmere på denne virksomheten i 2012.

Jeg vil takke familien som har stått frem med sin historie – det må ha vært tøft, men vit at dere gjør en viktig jobb for mange! –  TV2 som har satt fokus på dette, NRK som skriver om det nå i dag (og har gjort det tidligere også), og bloggeren Birgitte som har sendt rundt de mange pasienterfaringene til relevante instanser og fått oppmerksomhet på denne saken slik at NRK har villet skrive om den. Man skal vel ikke se bort i fra at det blir mer oppmerksomhet rundt dette…

Legen Maria Gjerpe har skrevet blogginnlegget «Blir syke av Lightning Processkurs», løp inn og les der også!

Er du pasient og har forsøkt LP-kurs uten effekt, eller har blitt sykere av det, vil jeg be deg om å dele din historie på «ME-nyheter, og også melde inn din historie til NAFKAM.

Pasienter som har hatt erfaringer med LP kurs, enten dårlige eller gode, oppfordres til å melde dette inn til NAFKAMs register for eksepsjonelle sykdomsforløp (RESF):

http://www2.uit.no/ikbViewer/page/ansatte/organisasjon/artikkel?p_menu=28927&p_lang=2&p_document_id=84807&p_dimension_id=88112 . NAFKAM er tilknyttet Universitetet i Tromsø og forsker blant annet på uforklarlige effekter av alternative behandlinger. De driver seriøs forskning og det er viktig at de også får inn de historiene det fortelles om på bloggen. (Dr. Barbara Baumgarten-Austrheim, seksjonsleder for ME/CFS senteret, OUS, Aker sykehus, sitatet er hentet fra denne bloggposten på ME-nyheter)

Share.

About Author

20 kommentarer

 1. Dette er helt forferdelig, bra det kommer opp i dagen dette her.

  Ellers må jeg bare si en ting – kan dere være så snill å ikke skrive så mye om at LP er logisk å anbefale folk med såkalt psykosomatiske plager? Hva nå det er, det virker som noen tror det er ren innbildning eller at folk tenker feil? Så enkelt er det nok ikke ( obs obs stigmatisering av andre grupper). Mange i denne gruppen (hva nå den er) vil også kunne påføres skyld av denne metoden, tror jeg.

  • Et godt poeng fra «gamle ugle», jeg synes ikke LP er en metode som skal anbefales noen som helst. Uansett hva man feiler så trenger man vitterlig ikke å bli tildelt skyld og skam. Forhåpentligvis vil Aktiv Prosess/Ansvarlig Helse bli stilt til ansvar for det de har gjort mot folk… og jeg håper de må betale ut erstatninger til dem som har blitt sykere!

  • Gamle ugle: Når jeg skriver at det er logisk å anbefale LP til folk med psykosomatiske plager, så er det ikke fordi JEG mener at det er det. Les hva jeg skriver en gang til.

   Det jeg mener er at jeg tror grunnen til at visse leger anbefaler LP er kanskje fordi DE ser på ME som en psykosomatisk lidelse, og at DE mener at slike kan «behandles» via kurs som har «tenk deg frisk» som premiss.

   Jeg mener IKKE at man skal gjøre dette, jeg ville ikke anbefalt LP til noen som helst. Så her har du nok misforstått meg, det var kanskje ikke helt klart i teksten.

   Jeg er veldig klar over at både psykosomatiske tilstander og psykiske lidelser er reelle og alvorlige sykdommer som krever riktig behandling. Jeg tror absolutt ikke at en person med depresjon eller angst for eksempel ville hatt godt av å få høre at «hvis du ikke får til denne metoden, så er det din egen feil at du ikke blir frisk».

   Håper det ble litt klarere for deg nå.

   • Takk for svar. Jeg mente ikke å tillegge deg noen bestemte meninger om dette. Jeg har lest teksten din på nytt, og for meg var det nok noe i teksten som jeg hadde behov for å få ytterligere klargjort.

    Det er dessverre sånn at det finnes mange oppfatninger «der ute» om hva som skal til for både den ene og den andre gruppen av sykdommer og lidelser. Hadde bare behov for å nyansere bildet.
    LP tenker jeg for min det må være for de som aldeles frivillig underlegger seg hjernevask av ikkehelsepersonell.

 2. Du har så rett, Cath!
  Ingen burde få en slik belastning på seg. Livet er tungt nok å leve som syk, enten det er fysisk eller psykisk, om en ikke attpåtil skal få skylden for det!
  Arrogansen er skremmende når man leser hvordan Live Landmark snakker seg bort fra fakta. Det som er det verste er at man blir fanget i LP. Det er ingen vei ut, og når vi kan lese om en voksen som ligger syk på gulvet etter tre dager med LP og likevel skriver under på at man er er frisk, sier det forferdelig mye om hvordan de manipulerer folk.
  Hva skal en trettenåring uten livserfaring ha å stille opp med da!
  Stakkars foreldre! Og stakkars barn som blir sendt på LP! De blir ikke bare skuffet over fortsatt å være syke og kanskje sykere. De må også bære skylden for at foreldrene som har brukt masse penger ikke får uttelling. Og de må jo føle seg som en fryktelig belastning!

  Jeg sier meg enig med Harald Nyland som sa til meg for et par uker siden; at det som skjer rundt ME er kriminelt! KRIMINELT!

 3. Det er flott at slike historier endelig kommer frem. Ser at vektskålen nå er i ferd med å tippe over og at det blir en mer balansert fremstilling av LP. Endelig….!
  Aktiv Prosess sin nettside er nå lagt ned,og skilt i 2 nye sider. Jeg har hatt den tvilsomme fornøyelsen å være inne på siden til den minst profilerte av de to, og det er skremmende lesning som gjør meg veldig kvalm. Ta en titt her for å se hvordan de markedsfører seg mot barn og unge:
  http://www.ansvarlighelse.no/LP_kurs_tilbake_til_livet_barn_ungdom.htm

  Her kan man lese slike gullkorn:

  «Ønsker du å komme tilbake til skolen?
  Kom og lær en metode som hjelpe deg til å ha det bedre.»

  «Føler du deg ofte sliten, stresset eller lei og orker ikke alltid å gå på skolen, du er ikke alene. Det er flere som ikke har det så bra.»

  «Hvordan er kurset?
  Det vil være alt fra to til syv deltakere på kurset og kursene er veldig hyggelige.

  Vi vil lære deg en teknikk som gjør at du fort får det bedre.
  Det blir de fleste godt humør av.
  For at du skal få det bedre, må du tro at også du kan bli bra, du må være villig til å endre deg litt og å gjøre en skikkelig innsats selv, både under og etter kurs, for dette er et treningsprogram.»

  Å ja, jeg blir virkelig i godt humør av å lese dette! Tydelig at dette er rettet mot barn og unge med ME! Utrolig ansvarsløst. At de tør…!!!! Tenk om de i stedet hadde henvendt seg til kreftsyke barn/unge og skrevet det i teksten. Det hadde fått mange til å sette kaffen i halsen.

 4. Det var en særdeles trist historie, men viktig at den kommer ut og fram i lyset. Har lenge ventet på en kritisk gjennomgang av «pengemaskinen» LP, men tror nå det nærmer seg mer enn noen gang… Få kritiske stemmer har nådd igjennom salgs-glammen fra Aktiv prosess i alle medie-kanaler. Det samla trykket rundt det å » få syke mennesker til å ta ansvar for egen helse» (ja, hvem vil ikke det…?) dvs melde seg på første og beste LP kurs har vært stort.
  Aktiv prossess har vært svært synlig i mediabildet med sine euforiske suksess-historier samt et utall innlegg hvor de bl.a stiller spørsmål som f.eks om DU vil være offer eller helt ( å velge LP er her ensbetydende med å være helt = riktig svar med to streker under, dvs være et ansvarlig, voksent menneske som tar ansvar for egen helse (dvs velger bort fra offer-rollen….) Medias evne (vilje ?) til å stille kritiske spørsmål har vært helt fraværende. Når NAV og fastleger i tillegg har fungert som aktive salgsplakater har det ikke vært lett å stå imot trykket. Var inne på den nye hjemmesiden til » Ansvarlig helse».( Interessant at «Aktiv prosess» nå er lagt ned…) hvor grunnleggerens navn og profilering på den nye siden nesten er fraværende….De reklamerer med div kurs som bl.a «Bedre liv» og kurs for ungdom med frapperende billedfølge…(!) Tanken er sikkert god, med støyen fra pengemaskina LP og manglende selvransakelse fra eierhold demper ikke akkurat kvalmen….
  Ønsker alle en fortsatt god søndag :)…

  • Endelig får vi også sett baksida av medaljen. Media har stort sett vært interessert i å presentere glansbildene og mirakelhistoriene. Dermed skapes et inntrykk av at «slik er det», og jeg tror mange har hørt på det, også helsepersonell som ellers burde vært utstyrt med litt mer kritisk sans enn gjennomsnittsbefolkningen.

 5. Jeg har ikke ord. Det er ikke noen som kan «tenke seg friske» tror jeg. Hverken når det gjelder benbrudd eller ME.
  Men siden noen leger, mener at det er en psykosomatisk lidelse, så må disse også tas fatt.
  Det går fremover, men sakte.
  Og sjarlataner av alle valører har drevet rovdrift på mange. LP minner litt om «snake oil sellers», hvor belastningen alltid legges på den som er syk og er man ikke syk nok fra før, så blir man vel det etterpå?

  Ha en fin dag 🙂 Og stå på 🙂

 6. Flott innlegg; Cathrine! Det med 13 åringen er en tragisk historie, og jeg begriper ikke at de som driver Aktiv prosess, lightning process ikke tar et stort skritt tilbake, tenker seg nøye om, og heller lager det som kurs for mennesker som har så mye psykisk og fysisk overskudd og så god råd at de kan bevilge seg et kurs i selvutvikling. De bør som snarest innse at dette er ikke noe som kan helbrede fysiske og psykiske sykdommer. Jeg var veldig naiv som gikk kurset selv, men som alle andre som tar kurset så melder vi oss på det helt uvitende om hva som venter oss, de holder jo konseptet hemmelig. Jeg ble veldig overrasket da kurset skred fram og jeg tenkte «er dette det hele». Tusen takk for at du har linket mye til mitt blogginnlegg, Cath. Det er flere som har delt linken fra facebook, og jeg har fått tilbakemeldinger fra leger som har skrevet at de KUN har hørt hallelujahistoriene, suksesshistoriene. Det er fortsatt store deler av helsevesenet og mange blant folk flest som tror at Lightning process er noe som kan helbrede ME og andre sykdommer. Så jeg håper at de historiene som nå kommmer fram i dagen, blir spredd og kommer ut til fastleger, sykehus og andre institusjoner så de får stoppet dette useriøse kurset! best hilsen Kjersti

  • Det er fortsatt du som skal ha stor takk Kjersti, for uten ærlige beretninger om hvordan LP-kurs foregår og hvordan det virker/ikke virker er det som har brakt sannheten om denne metoden frem i lyset.

   Nå ser det ut til at de som står bak endrer kurs; websider er borte, titlene endret, påstandene om helbredelse er fjernet i hvertfall fra nettsider. Det vil jeg si er gode nyheter.

   Jeg tror vi slipper å høre så mye om LP i tiden som kommer. Det er godt nytt!

   • Tusen takk, Cathrine og takk for all publiseringen av innlegget mitt. Så kommer det noen godt ut av historiene våre, så fint!! Veldig bra at Lp endrer kurs, websider og ikke minst påstander om helbredelse. Det er KJEMPEGODE nyheter!
    Dette kaller jeg teamwork!!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.