Kronikk av Gilje om nasjonal kompetansetjeneste for ME

6

I Dagbladet i dag har generalsekretær i Norges ME-forening, Anette Gilje, en stor kronikk. Der diskuterer hun den nye nasjonale kompetansetjenesten for ME som skal opprettes.

Som Gilje påpeker finnes det i dag to miljøer som behandler ME på Oslo Universitetssykehus:

– ME/CFS-senteret ved Aker for voksne som er ledet av Barbara Baumgarten-Austrheim

– ME-klinikken for barn på Rikshospitalet ledet av Vegard Bruun-Wyller

Disse to miljøene har en grunnleggende forskjellig holdning til både hva ME er, og hvordan det skal behandles.

Med Giljes ord:

Baumgarten-Austrheim deler ME-foreningens forståelse av at ME er en alvorlig fysisk sykdom, og hun har vært med å utarbeide de internasjonale konsensuskriteriene for diagnose. Ut fra disse kriteriene framstår ME som en tydelig syndromdiagnose med en utbredelse på 0,2 – 0,4 prosent. I tillegg til energisvikt og anstrengelsesutløst utmattelse, må det foreligge symptomer blant annet innenfor kriteriene nevrologi, immunologi og gastroenterologi.

Wyller fra barneklinikken på Rikshospitalet forstår sykdommen ut fra en stressresponshypotese, og anbefaler behandling med kognitiv atferdsterapi og gradert trening. Kriteriene for å få diagnosen er vide. Wyller mener at alle som er slitne lenge nok, og ikke har noe annet, de har dette. Wyller har anbefalt barn og ungdom å ta Lightning Prosess-kurs (LP) hos Aktiv prosess «fordi mange elementer harmonerer godt med det vi ellers vet om tilstanden».

Når midler og ressurser til den nye nasjonale kompetansetjenesten for ME som helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fortalte om på mandag skal tildeles, blir det viktig hvilket av disse miljøene som får styringen.

Les kronikken på nett her.

Les hele kronikken som pdf her.

 

 

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Det som har hendt i ME saken de siste månedene burde føre til en nærmere gjennomgang av hvordan kategoriene psykisk/fysisk brukes til å ekskludere pasienter fra behandlingstilbud og forenkle eller glatte over komplekse og misforståtte lidelser. Er det lov å håpe at vi får en debatt om dette nå?

  Motsetningene mellom Wyller og Baumgartens tilnærming til ME er utrolig store – hvem skal få bestemme hva som er «riktig»?

  • Helt enig Anna, her synes jeg det må komme en debatt. Å putte pasienter i en «psykisk»-bås for så å ekskludere dem fra behandling og symptomlindring – det er en skamplett i norsk helsevesen.

   Vi som har kontakt med mange pasienter oss i mellom hører til stadighet om for eksempel pasienter med store smerter som blir avfeid hos leger som tror det sitter «mellom øra». Jeg griner innvendig når jeg tenker på den dårlige smertelindringen disse pasientene opplever. Det er jo pining og tortur.

   Ja hvem skal få bestemme hvilken tilnærming som er den riktige…. Vel, om du er interessert så har legen Sidsel Kreyberg et interessant innlegg om sirkelargumentasjonen og metodesvikten innen psykosomatikken her: https://www.facebook.com/notes/me-registeret/ad-rapport-om-kritikk-av-forskningen/290709027628874

 2. Veldig bra Anette Gilje får frem viktigheten i dette. Havner dette i feil hender, er vi like langt… Får håpe de som står for denne avgjørelsen har lest «De bortgjemte», for da er det vel ikke vanskelig å skjønne hvem som burde få ansvaret, Aker!

  • Noe annet synes jeg vil være veldig merkelig. Hvis de ikke insisterer på å ha en tjeneste med folk fra begge stedene da… men da blir de vel antagelig aldri enige om hvilke råd de skal gi!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.