La oss snakke om curry…

8

I løpet av den siste uken har jeg to ganger fristet mine venner på Facebook med bilder av hjemmelaget curry, og strengt fått beskjed om å legge ut oppskrift. Siden jeg nå skylder dem to oppskrifter kommer det her en liten samlepost om curry. 🙂

I utgangspunktet har jeg brukt en oppskrift fra boken «Nigellas Ekspress», men jeg har variert den noe etter tilgang på råvarer og egen smak.

Jeg kan jo først begynne med å fortelle dere at jeg var kjempenervøs i forrige uke da jeg skulle servere denne retten til middag. Min kjære mann har nemlig reist en del i Asia og er vel kjent med ulike typer curry. For meg som nærmest ikke har laget mat på flere år var det derfor et stooort steg og en utfordring for selvtilliten å sette dette på bordet. Men han likte det! Veldig godt! 😀

Bli nå ikke avskrekket av den første oppskriften, for jeg tror at jeg egentlig har fravristet curryen litt av dens grunnhemmeligheter. Det kommer til sist i posten. 😉

Den første curryen: Kylling med mango i rød karrisaus

Oppskriften sier scampi, jeg brukte kylling. Man kan bruke hvilket kjøtt man vil. Om man bruker scampi skal de legges i helt til slutt, fordi de trenger veldig kort oppvarmingstid. Bruker man svinekjøtt eller kylling for eksempel, må bitene stekes først, legges til side og deretter legges på toppen. Her skriver jeg det slik jeg gjorde da jeg brukte kylling.

Ingredienser:

1 ss olje (til steking, jeg bruker nok en del mer)
1-2 vårløk i tynne ringer
1,5 spiseskje rød, thailandsk karripasta (currypaste). (Eller ca det dobbelte som jeg tok – liker det sterkt.)
2 dl (ca 1/2 boks) kokosmelk
2,5 dl kyllingbuljong (buljongterning rørt ut i kokende vann)
2 ts fiskesaus (fish sauce/nam pla)
ca 175 gram squash og ca 175 gram søtpotet, ferdig skrelt og skåret i terninger
200 gram kylling – som er brunet lett på forhånd og lagt til side på et fat
1 ts limesaft (ja, man skviser limen…man går ikke rundt på butikken og leter etter flasken med limesaft slik jeg gjorde…)
150 gram mango, skrelt og skåret i terninger
3-4 ss hakket koriander

Fremgangsmåte:

1. Varm olje i en stor stekepanne og fres vårløken raskt. Tilsett karripasta.

2. Visp inn kokosmelk, buljong og fiskesaus og la det koke opp.

3. Ha i squash og søtpotet, dekk pannen med lokk og la det surre ca. 15 minutter eller til grønnsakene er ferdig kokt.

4. Legg i den ferdig brunede kyllingen, ha i limesaft og mangoterninger. La det surre i noen minutter til. (2-4 min).

5. Dryss hakket koriander over og server med ris eller risnudler.

Veldig greit, veldig godt!!

Og så kommer vi til neste oppskrift som ikke er en oppskrift…

Så måtte jeg ha mat igjen gitt… Scampi hadde jeg tatt opp fra fryseren i går. Den sursøte sausen jeg hadde tenkt å bruke var gått ut på dato. Med forrige ukes currysuksess i minne tok jeg kjøleskapet fatt.

Og det var da jeg husket både den praten mannen og jeg hadde om curry, og oppskriften. Og jeg kom frem til at det her er egentlig en basisoppskrift som jeg kan variere. Husk at hvis du bruker kylling, svin eller annet kjøtt må det brunes først, mens scampi bare skal legges i og varmes til slutt. Fiskebiter kunne jeg også brukt tror jeg.

Men poenget er, om man ser på oppskriften så er det en grunnoppskrift:

Løk (vårløk, hvitløk, rød eller gul løk.. eller litt av alt!) stekes i olje.

Karripasta (rød, grønn) tilsettes.

Væske i form av kokosmelk + buljong + fiskesaus/nam pla tilsettes –> Kok opp.

Grønnsaker tilsettes. La koke/surre til grønnsaker er ferdige.

Tilsett kjøtt/fisk/scampi.

Tilsett noe syrlig i form av frukt, lime, sitron eller lignende. Kok litt til.

Strø over koriander.

Server med ønsket tilbehør – f.eks. ris, risnudler, andre nudler… brød… hva du nå enn vil ha.

Så ikke det mye enklere ut enn den første oppskriften? Og hva du bruker av grønnsaker er jo egentlig litt opp til deg selv. I dag brukte jeg for eksempel grønne snittebønner, squash, paprika, rødløk, hvitløk, fersk chili, søtpotet… masse rester fra kjøleskapet, bare litt av alt. Og i tillegg hadde jeg oppi noen knuste, tørkede chili for å få det litt ekstra sterk. Men jeg kunne jo også ha brukt andre grønnsaker, kunne tenke meg å prøve med biffkjøtt og brokkoli en dag for eksempel.

Det var egentlig det hele, verre er det ikke. En grunnoppskrift som kan varieres i det uendelige. Har man i mer enn en halv boks kokosmelk og litt mer buljong blir det en slags suppe. Mer eller mindre karripasta og knust chili – variere styrken.

En ting som er litt viktig er at det sterke i chilien og curryen balanseres med noe syrlig. I dag hadde jeg ikke mango – og brukte i stedet små biter av en gjenglemt klementin som lå i fruktskålen. Jeg hadde ikke lime, men skviste litt sitron over. Hvilken syre du bruker er ikke så veldig viktig. Ananas hadde sikkert også fungert bra.

Håper at dette kan inspirere noen av dere til å eksperimentere litt med karripasta, kokosmelk og diverse godsaker! 🙂 

 

Share.

About Author

8 kommentarer

 1. DETTE så utrolig fristende ut,altså……….. nam! Så deilig å få tips til middagsretter – skal jammen prøve meg en dag formen tillater litt gastronomiske krumspring. Må nok moderere kryddermengden noe,tror jeg 😀

  • Kryddermengden er helt individuell altså. 😀 Jeg har etter hvert vent meg til litt sterkere mat, så her pøses det på!

   Håper du klarer å få laget deg noe mat, artig at du ble inspirert!

  • Hei Sigurd!
   2-4 personer, alt etter hvor sultne de er og om det serveres flere retter.
   Legg til 100 gram kylling og 100 gram ekstra grønnsaker og server ris til og du har en mer enn stor nok middag til 4, og kanskje litt rester, er min erfaring.

   Lykke til! 🙂

  • Tusen takk for komplimentet Ida! Er jeg flink til å lage mat? Jeg vet ikke, men jeg tror jeg er ganske flink. Har en veldig matinteressert mann og vi snakker mye om og lager en del mat. Er veldig interessert i å lære og eksperimentere i alle fall. 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.