Deling av trivialiteter i sosiale medier

10

På Dataforeningens blogg skriver Edgar Valdmanis i denne bloggposten om hvordan han undrer seg over hvor mye man egentlig skal dele på Facebook.

Stadige oppdateringer om det nyfødte barnet, eller bilder av lite spennende middagsretter er noe han peker på som unødvendige oppdateringer. Jeg humrer litt over den siste der, for jeg har en venn som irriterer seg skikkelig over folk som legger ut bilder av middagen sin, men så har jeg også en venninne som virkelig synes det er gøy å høre om og se mat folk prøver, enten det er hverdags- eller fest-mat.

Min kommentar til denne bloggposten kan du se på Dataforeningens blogg, men jeg limer den også inn her:

Det gjøres stadig forsøk på å definere hva som skal være interessant eller “riktig” å dele i sosiale medier.
Jeg synes det er like meningsløst som å definere hva det er riktig å snakke om i telefonen.
Sosiale medier brukes ulikt av de ulike brukerne, enten det er som privatpersoner eller organisasjoner.
Det er klart trivialiteter fra dagliglivet ikke er like interessant eller relevant for alle, eller alltid. Men samtidig vil det alltid være noen som synes det ER relevant og interessant. Kanskje det er folk som bruker sosiale medier til å holde kontakten med venner og bekjente de ellers ikke ville hørt noe i fra, kanskje det er folk som av ulike grunner ikke kan ha et større sosialt liv utenfor husets fire vegger. Hvem er vi til å dømme?
Nei, hver og en får redigere vekk det en ikke finner interessant, og det en opplever som lite relevant. Så slipper man å bruke dyrebar tid og energi på å irritere seg over noe man uansett kan gjøre veldig lite med. :-)

Men jeg er enig i det Valdmanis peker på om folks stadige trang til å være på nett overalt og hele tiden, som for eksempel i teatersalen. Det er noen opplevelser, mener jeg, som gjør seg best med smarttelefonen avslått.

Vi hadde nylig en diskusjon om dette angående muligheten for å tilby folk trådløst nettverk på dykkebåtene i Sharm el Sheikh for en billig penge. (Som kunne blitt en stor penge for noen?). Det beste argumentet mot å gjøre dette er ikke at man skal nekte folk tilgang til mail eller nett, det er at det å være på en båttur ikke bare handler om selve dykkingen, som tross alt ikke varer lengre enn maks 2 timer. Det handler også om å være i en atmosfære der man er avskåret fra resten av verden, hvor man kan nyte sjøen, luften og solen uten forstyrrelser. Hvor dagen tilbringes sammen med folk som er der av samme grunn, dykking, noe som fører til prat og fellesskap, latter og en avslappet holdning. Ville det vært noe gøy om alle stakk nesa inn i smarttelefonen for å oppdatere Facebook rett etter dykkingen? Nei, jeg synes ikke det. Jeg setter større pris på samtalene, kaffekoppen og etterhvert stillheten etterpå.

Sosiale medier er kommet for å bli, men de har ikke kommet med noen fiks ferdig bruksanvisning, retningslinjer eller lovhjemler. Sosiale medier skapes i stor grad av oss som bruker dem, enten det gjelder hvordan vi filtrerer eller hva vi deler.

~ Favorittplass for luftige tanker og rolige stunder, helt uten sosiale medier.. 😉 ~

Share.

About Author

10 kommentarer

 1. Bra poeng. Et par andre kommentarer har hengt seg på det med barn og mat, mens den delen med teater, og i ditt tilfelle dykking i Sharm-el-Sheik var like viktig og relevant.
  Det er hyggelig å se dine dykkerbilder/solbilder fra Egypt, men det haster ikke verre enn at jeg kan vente til du er tilbake på land om kvelden. Og jeg vil gjerne at du nyter båtturen, dykking/snorkling og opplevelsen der i fulle drag. Da har du kanskje mer å si også? Når det hele har sunket inn? Hva med en ettertanke om at hvordan vi tar vare på naturen? Mer enn bare et øyeblikksbilde av en fisk minuttet etter at du kom opp av vannet.
  Jeg forstår at du arrangerer turer der nede, og mener du og dine kolleger har gjort en klok beslutning i å ikke tilby nett.

  • Takk for kommentar Edgar!

   Det er nok viktig å se flere sider av denne saken. Samtidig som jeg har erklært min kjærlighet til sosiale medier (og enkelte mener at jeg er alltid online…) så ser jeg helt klart behov for grensesetting for dette mediet som for andre.

   Jeg vil at vi skal nyte i øyeblikket, og gjerne bruke muligheten sosiale medier gir til å anbefale andre å gjøre det samme, så vel som å formidle opplevelsens tanker, følelser og refleksjoner.

   Ellers kan det vel også være ganger sosiale medier egner seg godt til øyeblikkelig spredning av både informasjon og nyheter, mer velegnet enn tradisjonelle medier. Det er et spennende felt som både det offentlige og det private kommer til å utforske mye i årene som kommer. Tenker da for eksempel på hvordan flyselskaper brukte blant annet Facebook som informasjonskanal under vulkanutbruddet og den påfølgende askeskyen, og andre lignende eksempler.

 2. Hei hei,

  Ja, jeg synes også det er meningsløst at noen skal bestemme hvordan mediene skal brukes. Smaken er, fortsatt, som baken -Delt! Vi liker ikke samme ting, og det er helt greit.
  Man MÅ ikke lese alt, jeg klarer fint å bla nedover facebookstreamen og bare overse det jeg eventuelt ikke er interessert i. Er det noen som BARE snakker om ting jeg ikke bryr meg om og som JEG føler spammer, så avbestiller jeg info fra den personen -enkelt og greit! 🙂

  Morsomt å bli nevnt i en bloggpost da, for regner med det er meg du henviser til! Matbilder (og gjerne matbeskrivelser, og andre flotte bilder) FTW!!! 🙂 hehehehe…. 😀

  KLeMmmmm <3

  • Jeg tenkte nok litt på deg ja… 😉

   Jeg gjør også det samme som deg, ser jeg det kommer veldig mye om et tema jeg ikke er interessert i så kan det godt hende jeg «avbestiller» info fra den personen. Jeg vil tro andre gjør det samme med meg!

   Jeg synes dessuten jeg ser en tendens til at «smale» interessefelter blir tatt mer inn i vennelister og lukkede grupper, mens nyhetsstrømmen til alle venner er mer generell. Det er kanskje ikke så dumt det heller?

   Stor klem tilbake!

 3. Hva er trivialiteter? På facebook er det jo mange som er kun for å dele med familie og venner, da må de da få skrive om hva de vil, enten det er middag eller småbarn. Det er jo opp til deg som er venner med eller følger noen om du vil se og lese. Da er ikke problemet hva enkelte skriver, men hva du leser.
  Det samme med blogger, jeg leser ikke «rosablogger» eller hageblogger, men jeg finner det jeg vil lese og følge. http://tankespeil.torib.com/?p=4765
  Det er jo bare så enkelt, er det ikke?

  • Jo, men det er hele tiden en prøve- og feile-prosess i sosiale medier, slik det også har vært med tidligere kommunikasjonsteknologi. Ingen teknologi kommer med en fiks ferdig håndbok for skikk og bruk, men man kommer langt med folkeskikk og sunt vett! 😀

   Som du sier – folk bruker f.eks. Facebook på forskjellig måte, og slik tror jeg det bare må være.

 4. En presisering fra min side, siden jeg startet det hele: Jeg har ikke ønsket å *bestemme* hvordan forskjellige mennesker skal bruke de forskjellige kanalene til forskjellige tider.
  Jeg ønsket å lufte litt tanker, og oppfordret til å tenke seg om en gang i blant. Det har kommet en del bra respons på vår egen blogg(se link øverst) og mer på denne.
  Som Cathrine selv sier «Det er en prøve og feile-prosess», og «man kommer langt med folkeskikk og sunt vett». God helg alle!

  • Tusen takk, Edgar! Jeg synes Joachims erfaringer var interessante. Det er tydelig at dette med bruken av sosiale medier _mens vi er sammen med andre mennesker_ er noe vi bør skjerpe oss på!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.