10 ting du må slutte å gjøre mot deg selv!

15

Jeg har lest denne listen flere ganger,  både på engelsk og på svensk. Selv om ikke alt stemmer for alle, fikk jeg veldig lyst til å dele den videre på norsk – det er mye her jeg har godt av å høre, og da tenker jeg at andre kan få en nyttig påminnelse av det også. 🙂 Håper dere har en fin onsdags morgen!

10 ting du må slutte å gjøre mot deg selv!

Noen tips for å leve bedre med fibromyalgi og/eller kronisk utmattelsessyndrom. 

Når du har en kronisk sykdom som fibromyalgi eller kronisk utmattelsessyndrom har du mer enn nok å kjempe med – du trenger ikke gjøre det verre for deg selv! 

Det er vanskelig å IKKE gjøre det ettersom det i følge samfunnets definisjon er noe «feil» med deg om du ikke alltid orker være på farten hele tiden. Vi forventes å jobbe heltid på stressende arbeidsplasser, vi skal være fantastiske foreldre, ha et perfekt hjem og holde tritt med alle andre. Hvis du ikke klarer dette må det være noe alvorlig feil med deg!

Å klare å komme ut av dette tankesettet er vanskelig, men det kan være bra for oss og hjelpe oss til å føle oss bedre. Men det kreves arbeid. Det første steget er å erkjenne hva det er du gjør for å leve opp til idealet for hva du «forventes» å gjøre. Her følger 10 skadelige ting du skal slutte med.

1. Å overdrive saker og ting
Å rasjonere med vår energi (drive energiøkonomisering eller pacing) er avgjørende for oss – vi blir bare dårligere om vi gjør mer enn kroppene våre tåler.

2. Å kritisere deg selv
Du vet bedre enn noen annen at du virkelig er syk, så gi deg selv en sjanse! Når du tar deg i å være selvkritisk, erstatt de kritiske tankene med noe i denne stilen: «Jeg gjør så godt jeg kan, og jeg kan ikke gjøre mer enn det.»

3. Å klandre deg selv
Det er jo ikke slik at du har bedt om at en kronisk og nedbrytende sykdom skal komme og banke på døra og fullstendig slå bort bena under deg. Uansett hva visse personer sier så er din sykdom IKKE din feil!

4. Å tro på andres negative uttalelser
Det kommer alltid til å gjøre vondt å høre noen si at du er «lat», «gal» eller «verdiløs». Den som fortsetter å gjøre så godt han/hun kan på tross av motgang, er sterkere enn de fleste. Det er dette du må huske.

5. Å ha urealistiske, positive forventninger
Vi har en tendens til å legge all håp og all vår tiltro til hver ny behandling vi prøver. Alt det gjør er å legge til rette for en kjempe-skuffelse når det viser seg at vi slett ikke ble kurert med en gang. Ha den innstillingen at hver forbedring er en framgang, og husk at vi vanligvis må benytte oss av flere ulike behandlinger for å virkelig gjøre fremskritt.

6. Å ha urealistiske, negative forventninger
På den andre siden kan det å prøve behandling etter behandling uten suksess få deg til å føle til at ingenting kommer til å hjelpe i det hele tatt, noen ganger. Det kan forhindre deg i å prøve nye behandlinger som kan virke, og det kan også forårsake en reversert placebo-effekt – at det ikke virker fordi du forventer at det ikke skal det.

7. Å sette deg selv sist
Mange av oss er villige til å bruke vår energi på menneskene rundt oss, på jobben vår, på våre plikter – for så å siden merke at vi ikke har noen energi igjen til oss selv. Det fungerer ikke å gjøre det slik. Om du ikke tar vare på deg selv først så kommer du til å ha mindre og mindre å gi til andre, helt til du ikke har noenting igjen å gi siden du bare blir sykere og sykere. Å ta vare på seg selv er overlevelse, ikke egoisme.

8. Å gi opp for tidlig
Når du prøver en ny behandlingsform eller gjør en livsstilsforandring kan det ta tid før du merker effektene av den. Om du gir opp for tidlig kan du gå glipp av langsiktige fordeler. Gi kroppen din tid til å tilpasse seg forandringene.

9. Å la stresset dominere ditt liv
Vårt liv er fyllt av stressorer, og å være syk er en stressor i tillegg. Problemet er at stress forverrer våre symptomer. Forsøk å finne måter å minske eller håndtere ditt stress på slik at det ikke fortsetter å kjøre deg i grøfta.

10. Å spørre hvorfor
Vi vil alle vite hvorfor vi er syke. Er det genetisk? Er det på grunn av kostholdet? Vaksine? Sprøytemidler? Infeksjon? En form for straff? Hvorfor rammet sykdommen akkurat deg og ikke de millioner av andre mennesker som er helt lik deg? En mengde spørsmål av denne typen kan føre til en nedadgående spiral av selvanklagelser, skyldfølelse og økt stress. I stedet for å spørre oss selv «hvorfor», trenger vi å stille spørsmålet «hva skjer i min kropp?». Det er dette spørsmålet som kan hjelpe til med å avsløre årsakene til de ulike symptomene og dermed hjelpe til med å lede fram til behandlinger.

 

Kilde: About.com (Adrienne Dellwo)

Oversatt til norsk av Cathrine Eide Westerby

Share.

About Author

15 kommentarer

  1. Takk for denne listen. Jeg kjenner meg igjen i mange ting der, og selv om jeg hele tiden prøver så godt jeg kan at ta vare på meg selv, så overdriver jeg også hele tiden, helt til jeg kan ikke mer og bare ligger der… Da begynner jeg at klandre på og kritisere meg selv, og blir enda mer stresset… Dette er en ond spiral uten ende. Jeg tror nesten jeg må printe ut denne listen og henge den opp hvor jeg kan se den hver dag 🙂

    • Jeg vet… det er SÅ lett å gjøre alle disse tingene mot seg selv!

      Og det å klare å snu dette og å virkelig ta vare på seg selv, det er ikke enkelt! Det er en kontinuerlig prosess, noe vi må jobbe med HVER dag. Mange vanskelige valg å ta, mye man må si nei til…

      Vi får ta disse ordene til inspirasjon og gjøre så godt vi kan – mer enn det kan vi ikke gjøre. 🙂

  2. Pingback: Livet er NÅ! Grip mulighetene!

  3. Jeg overdriver noen ganger. Når jeg er i gang med noe gøy eller syr mye. Tiden går….hodet er i flow. Da blir jeg dårlig…men også glad for det som jeg har fått til. Alle punktene har så rett:-)
    Jeg bruker tid på meg selv. Ellers klarer jeg ikke å oppdra ungene mine!

    Jeg pleier å feire meg selv. Glede meg over at jeg lever. Det er nok av tunge ting innimellom. Da må jeg passe å gjøre kose og hyggelige ting.

    • Så godt å høre at du er flink til å ta vare på deg selv! Ja, vi må gjøre det for å ha noe å gi til familien. Hva er det man sier på fly? «Ta først på din egen maske, før du hjelper andre.» Hvis du ikke kan puste selv, klarer du heller ikke å hjelpe de andre.. Tror det er noe i det!

  4. TAKK 😀 den listen med påminnelser trenger jeg å lese hver morgen når jeg våkner. Er rart med det der egentlig… du vet jo hva vi lærte som barn: » Den største gleden man kan ha er å gjøre andre gla » … men oftest går det der på bekostning av oss selv og vi blir derfor til svært liten glede for både oss selv og andre. Vi trenger å spare oss litt og gi litt » F » i verden omkring oss slik at vi klarer å glede oss de stundene vi har krefter å nyte. God Klem herfra !

  5. Takk for denne! Tror nesten jeg må skrive det ut og henge det på veggen. For jeg har alt for lett for å svikte meg selv i ren iver etter å komme meg over til friskhetens land. Takk også for innlegget «Bedre eller en god dag?» . Linket på Facebook,og pappa hadde faktisk lest og likt det 🙂 Strever med å få folk til å skjønne hvordan det er mulig å være så sliten,og hvorfor det vedvarer så lenge. Trenger kanskje jobbe mer med å forstå,eller ha forståelse for meg selv også. Hm,nei,- ikke kanskje… 🙂

    • Begge deler? 😀 Ja, jeg må bare si at jeg jobber kontinuerlig med å forsøke å forstå meg selv og sykdommen og finne ut av hva som gjør meg dårligere, hva jeg tåler og ikke tåler…. Det er hardt arbeid, hver dag!

      Takk for gode ord, Anita! Hyggelig å høre at flere har lest og liker. 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.