Brubakk gir tilsvar i Tidsskriftet

12

I morges ble jeg tipset om en artikkel på Tidsskriftets sider, hvor lege O. Brubakk (som jeg vet mange kjenner til) har gitt et tilsvar til lederartiklene om ME og «ME-striden» som kom tidligere i år.

Brubakks tilsvar kan leses HER. 

Det er vanskelig å forstå annet enn at Tidsskriftet har tatt standpunkt i «ME-striden» – og det i klart favør for det som presenteres i metaanalysen. For oss andre bringer metaanlaysen ingen ny kunnskap – den er unyansert, lite kritisk og lite relevant i klinisk arbeid. Rituximabstudien, derimot. er gjennomført på en mønstergyldig måte og kan antyde noe om patogenesen ved kronisk utmattelsessyndrom. Det gir håp for de mange som lider av sykdommen.

Verdt å lese!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NB! Marias Metode skriver også om dette i dag – hun har interessante betraktninger, og jeg anbefaler hennes bloggpost HER. 

Share.

About Author

12 kommentarer

 1. Jeg har lest alle artiklene og Brubakk har jo helt rett når han sier at denne metaanalysen ikke bringer noe nytt. Larun og Malterud sier jo selv at effekten er begrenset og kan svinge i både positiv og negativ retning ved større studier. Gammelt nytt blir presentert i nye klær.

  Det synd at flere er skeptiske til studien ved Haukeland. Når man tenker litt på det er det rart at ikke flere anerkjenner at den var dobbeltblindet og randomisert? Det er tross alt helt nye ting som dukker opp i den studien. Det andre som er vist til i Tidsskriftet er kjent fra før.

  Jaja, sånn er nå det. De lærde strides.

  Da får vi ønske hverandre en hostefri helg! 🙂

  • Mange kan jo lite om forskningsmetode og ser kanskje ikke hvilken standard det er på undersøkelsen fra Haukeland. Men dette er ingen unnskyldning for leger og Tidsskriftet i hvertfall. At redaktøren der klarer å sammenligne to så vidt forskjellige studier, både når det gjelder pasientgrunnlag, metode og tilnærming… det er rett og slett underlig!

   Hostefri helg tilbake! 😀

   • Man skal ikke ha lært mye forskningsmetode før man ser at undersøkelsen fra Haukeland er noe helt annet. Til og med jeg som bare så vidt har begynt å lære dette, ser det.

    Ja, underlig er dagens ord.

    • Enig med Diva. Dette er noe vi lærte om på videregående, hvor vanskelig kan det være? Tror det handler vel så mye om å ikke VILLE anerkjenne. Dessverre. Men på den positive siden så er det flere og flere som sakte men sikkert anerkjenner og begynner å forandre/nyansere sine meninger.

  • Jeg fikk ikke skrevet noe selv, men du sier det gnistrende og glimrende i din bloggpost! Synes også det er på sin plass at du ikke bare tar opp de faglige underlighetene her, men også de merkelige påstandene som kom mot deg (og andre) som blogger og diskuterer.

   Dessuten synes jeg du er utrolig tøff som står på så hardt for dette, når det er et tema som kan gjøre (og sikkert gjør det mer enn vi utenforstående aner!) deg upopulær hos «egne folk» i legemiljøet. Vel, da har du mer ryggrad og redelighet enn de aller fleste og tør å tale dem midt i mot. Ære være deg for det!

   🙂

   Så en liten link til din bloggpost – DET skulle bare mangle!!

 2. Pingback: Keiserens nye klær | Onkel Johnny

 3. Rudolfine on

  Takk for link, og takk til Maria også!

  Jepp, underlig er visst dagens, eller ukens, ord! 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.