Nyere forskning viser svekket immunforsvar hos ME-pasienter

26

Jeg hadde ikke noen grunn til å være glad da jeg sto opp i morges – mannen skulle reise avgårde på nok en  forretningsreise….

Men da jeg så at denne artikkelen fra VG+ ble lagt ut på Facebook, steg humøret noen hakk.

Ikke fordi jeg er så fryktelig glad for at vi ME-pasienter har svekket immunforsvar med både lavt antall NK-celler og svekkede sådanne, men fordi norske medier faktisk skriver om internasjonal, biomedisinsk forskning på ME-fronten. Det har nemlig ikke vært noen selvfølge tidligere.

Studien, som jeg også skrev om her, er gjort ved Bond Universitet i Australia og viser altså at ME-pasientene har nedsatt immunforsvar. Den antyder også en økt mottakelighet for virus og andre infeksjoner, og at den cytotoksiske aktiviteten til NK-cellene kan være en egnet biomarkør for diagnostiseringen av ME.

Forskningsartikkelen kan leses her. (pdf)

Så er det sikkert flere enn meg som stusser på uttalelsene fra professor i mikrobiologi, Elling Ulvestad. Jeg ser at han sier at kognitiv terapi fortsatt kan hjelpe og at «– Psyken kan også påvirke immunsystemet, på samme måte som immunsystemet påvirker psyken under sykdomsresponsen, sier professoren.» Vel, jeg tror vi bare må ta tiden til hjelp og la forskningen vise oss hvem som har rett her. Ulvestad har forøvrig tidligere sagt at » – Rituximab-studien kan ikke utelukke at ME skyldes psykisk sykdom, mener Elling Ulvestad.» (Dagens Medisin 27.10.11) Ulvestad var også medforfatter på kronikken Det udelte menneske, som fikk et glimrende tilsvar fra Jørgen Jelstad med Synsing om enkeltdiagnoser. Hmm…kanskje VG skulle spurt noen andre enn Ulvestad om å uttale seg om den nye forskningen?

Men nok om det – tusen takk til Anette Gilje og ME-foreningen som jeg vet gjør en kjempejobb for at de har fått til dette oppslaget, og tusen takk til VG som faktisk skriver om den internasjonale forskningen.

Nå nærmer vi oss juni og den internasjonale ME-konferansen i London, det skal bli spennende å se hva som kommer derfra også!

Og ikke minst – når det nå foreligger slik forskning – vil norske leger begynne å utrede norske ME-pasienter for immunsvikt? Kan vi pasientene, kanskje med denne forskningsrapporten i hånd, gå til våre leger og be om at det blir tatt skikkelige prøver av vårt immunforsvar? At vi blir henvist til og tatt på alvor av spesialister i immunologi? Det hadde vært spennende å vite!! Jeg vet flere ME-pasienter som har gått på ulike immunmodulerende medisiner og hatt god effekt av det, kanskje flere burde fått tilbud om det? Her er en forskningsartikkel som viser hvordan antibiotikaen Azithromycin, som har immunmodulerende effekter, blir brukt i behandlingen av ME-syke: Azithromycin in Chronic Fatigue Syndrome (CFS), an analysis of clinical data

Håper at flere, som meg, kan bli litt oppmuntret av dette på morgenkvisten. 🙂

 

Share.

About Author

26 kommentarer

 1. Ja, tenk når den dagen kommer at vi kan ta en blodprøve og «bevise» at vi har ME! Jeg kjenner meg forresten ikke igjen i å stadig bli syk. Blir aldri syk, jeg! Men det kan vel kanskje være noe feil med immunforsvaret mitt likevel? Kanskje det rett og slett er for aktivt?

  Ønsker deg en fin helg selv om mannen drar bort 🙂

  • Det jobbes i hvertfall iherdig mange steder for å finne en biomarkør, så vi får legge vårt lit til at forskningen fører frem. 🙂

   Når det gjelder dette med å «alltid» bli syk, så er det variasjoner. Jeg kan ikke sitere ordrett akkurat nå, men da jeg var på Erfaringskonferansen i regi av Helsedirektoratet i oktober, fortalte Dr. Barbara Baumgarten-Austrheim fra ME-senteret at de ser noen pasienter som får «alt» av infeksjoner, mens andre ikke får noen ting. Jeg mener å huske at dette ikke var knyttet til sykdomsnivå, altså hvor hardt rammet man var av ME, så det er fortsatt noe forskerne må finne ut av hvorfor det er sånn.

   Riktig god helg til deg også! 🙂 (Jeg har nok ikke så vondt av noen stille og rolige dager alene nå skjønner du, så det er ikke synd på meg. :-))

   • Blir spennende å følge med på forskningen framover. Jeg har vel en alvorlig grad av ME, men får likevel ingenting annet. Vennene mine bruker å si at jeg er den friskeste av alle – bortsett fra ME og allergi da 😉

    Dager alene trenger vi alle innimellom 🙂

  • Tusen takk fine Lokki! 🙂

   Det ble et kjapt innlegg på morraskvisten om en viktig sak…. kunne sikkert ha gått mer i dybden, men synes det er viktig at folk selv også leser artiklene og kronikkene og gjør seg opp sin egen mening.

   Håper du får en fin helg! 🙂

 2. Inger Johanne on

  Hvis svekket immunforsvar i denne sammenhengen skal knyttes til det faktum at stress og annet psykisk påvirker immunforsvaret, så burde man vel finne tilsvarende svekkelse i immunforsvaret hos en del mennesker med psykiatriske diagnoser?

  Ellers er det interessant at det er så mye sammenfallende genetikk med MS og ME. ( Har mor eller søster MS, er sjansen for å få det 2%, men en ser også at ME dukker opp i like stor grad. Har man det ene i familien, dukker ofte det andre opp. )
  Ved MS er immunforsvaret svekket og jeg har aldri hørt noen påstander der om at den svekkelsen kan ha en primær psykisk årsak.

  • Takk for god kommentar, Inger Johanne!

   Ja, det er et poeng det du sier i første avsnitt her. Betyr det i så fall også at man kan behandle immunforsvaret til psykiatriske pasienter og se en bedring i deres psykiske lidelser? Hmm…

   Interessant det du forteller om MS også, jeg ser det er flere som har gjort den samme erfaringen, og det dukker også opp i forskningen her og der som jeg har lest om.

   Nå er vel MS såpass godkjent og anerkjent som diagnose at ingen ville finne på å si at svekkelsen primært er psykisk. Men det er jo ikke mange tiårene siden man sperret inne MS-pasienter på psykiatrisk avdeling heller. Hvorfor gjør vi de samme «feilene» om og om igjen, når det er lidelser vi enda vet lite om??

 3. Takk som blogger om. Skal kjøpe vg i dag. Ta en titt i bloggen min så har du store muligheter til å stikke av med leppestiften gratis, tror du hadde likt Sonya sminken!

 4. Takk som blogger om. Skal kjøpe vg i dag. Ta en titt i bloggen min så har du store muligheter til å stikke av med leppestiften gratis, tror du hadde likt Sonya sminken!

  Kommentaren min ble slettet? mebloggme.blogg.no

 5. Takk for flott innlegg !! 🙂

  Eg synes det er flott å lese at media begynner å ta tak i dette og da muligens kan legge press på både forskere og staten !

  Tenk den dagen me kan ha svart på kvitt på eit papir at ja, det er noko som er galt med deg. Det er ikkje bare noko du innbiller deg !!

  Det er ikkje sånn at det er flott å få bevist at ein er sjuk for det er jo ingen som vil være sjuk, men bare det å slippe å slåss med alle dei som trur at ME er ein sjukdom som alle bare innbiller seg at ein har og at ein har tenkt seg sjuk. For eg kan med hånda på hjertet sei at viss tankane mine hadde styrt helsa mi hadde eg IKKJE gidda å tilbragt livet mitt heime på sofaen min !!!

  Klem Miriam 🙂

  • Tusen takk for god kommentar, Miriam!!

   Ja, det hadde vært fint med et «bevis». Men det er jo også mange andre sykdommer man ikke har en enkelt blodprøve for, men som man fint klarer å både diagnostisere, anerkjenne og behandle. Hvorfor skal det være så vanskelig for ME? I følge Norges ledende eksperter på ME (da regner jeg de som jobber på ME-senteret og faktisk er de som har mest kontakt med ME-pasienter, også de sykeste), så er ME en KLAR diagnose, bare man bruker riktige kriterier, utelukker andre sykdommer og ser etter helt spesifikke tegn som for eksempel aktivitetsutløst symptomforverring.

   Men likevel klarer altså ikke store deler av legestanden og helsevesenet å ta inn over seg dette. Likevel er de blinde for internasjonale sykdomskriterier som har vært brukt i en årrekke, og velger å si «stress» eller «innbildt» i stedet.

   Det er på tide – ja, egentlig langt OVER tiden – at Helsedirektoratet kommer med retningslinjer til legene om hvilke diagnosekriterier som SKAL gjelde for utredning av ME, og hvilke retningslinjer de SKAL følge for oppfølging, behandling, symptomlindring etc.

   Kanskje det ligger en bloggpost og ulmer om det også, kjenner jeg…

   Sporer sikkert helt av i forhold til det du skrev nå, håper det går bra!

   Klem

 6. Jeg tror at det siste ord ikke er sagt ennå, hva gjelder ME. Langt ifra!
  Kropp og sjel hører sammen, er det noen som tror noe annet?
  Ja, stress svekker immunforsvaret, men det gjør andre ting også.
  Jeg begynte med stressteorien når jeg begynte å søke meg frem selv hva som kunne hjelpe akkurat meg. Det har blitt slik at jeg leser meg inn mer og mer annen forskning. Nå har jeg fått ta prøve hos legen, for å se hvor mye D vitaminer jeg har i kroppen. Når man spesialiserer seg på forskning, da kan man fokusere på sitt spesialområde. Når man er syk, da har man ikke råd med det. Man må tenke helhet.
  Jeg tror det er smart å satse på primærlegene når vi informerer om ME. Det er de som sitter med helheten vær dag.

  Det burde være en selvfølge å få rett diagnose, og det er ingen lege som protesterer på det.
  Likevel vil jeg si at er jeg deprimert da ønsker jeg å få hjelp med depresjonen. Har jeg en borreliainfeksjon, da ønsker jeg en riktig diagnose og adekvat behandling. Har jeg både en depresjon og en borreliainfeksjon, da forventer jeg meg behandling for begge deler.
  Tenk om de overlevende fra Utøya gjennom stor indre stress får et svekket immunforsvar. Hva skjer om de får et svekket immunforsvar og da også får en infeksjon, eller en hjerteinfarkt. Skal da psykosomatikken satse på cbt og gradert trening, og behandle dem for ptsd? En primærlege vet eksakt hva jeg snakker om, fordi de står med det hele bildet.

  Jeg har trolig en sårbarhet for D vitamin mangel og har vært utsatt for et sjokktrauma. Jeg forventer meg at helsevesenet tar med hele bildet, og at jeg får behandling for de helseproblemet som jeg har.

  Ja vi venter på spennende forskning både på psyke/stress og biokjemi, og jeg håper på at man fører sammen perspektiven, fordi mennesket er udelt. Jeg blir bekymret hvis man fører sammen psyke og soma og deretter fokuserer på cbt og gradert trening.
  Samtidlig synes jeg at de som blir friske av cbt og gradert trening er heldige. For en befrielse det hadde vært å bli frisk den vegen! 🙂

 7. Det er bra at man får bekreftet det man allerede vet gjennom denne studien, nemlig at dette i betydelig grad handler om immunologi. jeg antar at de fleste som er diagnostisert riktig vil kjenne seg igjen i et dysfunksjonelt immunforsvar, som bl.a. Ikke tåler belastning, fører til en runddans av infeksjoner, som ikke nødvendigvis slår ut i full blomst, men definitivt slik at 1+1=3.

  Det er bare å jobbe for at ansvarlige helsemyndigheter pøser inn midler til mer forskning på dette området, ikke minst gir Fluge/Mella ressurser.

  • Helt enig med deg Pete, dette er jo ikke noe nytt hverken for mange pasienter eller leger som har jobbet med ME-pasientene. Men helt klart – det er viktig å ha forskningen som dokumenterer dette, og ikke minst forskning man kan bygge videre på i andre studier.

   Å få synliggjort slik forskning gjennom media tror jeg også gjør det lettere å argumentere overfor bl.a. politikere og helseforetak slik at de ser behovet for å prioritere forskningen på ME-syke. Det er mange, mange som gjør en stor jobb i kulissene her, og det er jeg veldig takknemlig for.

 8. Det var faktisk en artikkel i Dagens Medisin for en stund tilbake som handlet om at immunendring kan gi depresjon: http://www.dagensmedisin.no/nyheter/immunendring-kan-gi-depresjon/

  Jeg blogget om den her: http://www.serendipitycat.no/?p=5158

  Men at immunendring kan gi depresjon, vil jo ikke dermed si at ME og immunsvikten som følger med sykdommen kan kureres av kognitiv terapi…. Det skjønner alle som har hatt ex.phil på universitetet og lest 2 sider om logikk!

 9. Hanne Qvist on

  Det er flott med fokus på forskning om ME i media, men samtidig trist at det nesten uten unntak samtidig tas med noe om LP, kognitiv terapi eller biopsykososiale forhold. Pressens engasjement er nok dessverre utelukkende motivert av sensasjoner og å skape debatt og så tvil, og det er ikke alltid av det gode for dem det gjelder. For hvilket inntrykk er det da folk (og leger) flest sitter igjen med?? Vi har tydeligvis en lang vei å gå når selv helsevesenet og «spesialistene» henger så langt etter. Jeg kan nevne at det for barneklinikken på Rikshospitalet fortsatt kun er innleggelse med BUP-vurdering som tilbys hvis man henvises dit, selv etter mange år med diagnosen (og det til tross for at det var barnenevrologisk vurdering det ble bedt om).

  • Helt enig, Hanne. Vi savner jo oss ofte mer balanserte oppslag. Samtidig oppfattes det vel som om det finnes to «retninger» å tenke på ME i, og en journalist vil vel forsøke å hente info fra flere kilder.

   Heldigvis ser det ut som om vi stort sett er ferdige med «mirakelhistoriene» om LP, DER var det mye unyansert journalistikk der!

   Ja, pressen skal selge de. Avisene er ikke befolket av idealister gitt, og det kan de vel ikke være heller. Men heldigvis for at vi har en «god sak» med mange som kan uttale seg på en klok og informativ måte. Jeg håper at legestanden og folk flest faktisk får med seg _noe_ positivt i hvertfall.

   Men jeg vet samtidig også at det er fagmiljøer som ikke er like interessert i annet enn sine egne psykosomatiske eller biopsykososiale teorier, og det er forferdelig trist. Spesielt når det er barna det gjelder. 🙁

   • Hanne Qvist on

    Det er så hyggelig å få personlig svar! Tusen takk for at du setter av tid og krefter til dette!

    • Det skulle da også bare mangle når dere tar dere tid til å kommentere her og følge bloggen. 🙂

     Det er jo DERE som skal ha takk! Uten lesere – ingen blogging.

 10. Godt du skriver så bra om artikkelen, og alt rundt.

  Godt linken kom også, butikken med VG var noe langt unna i dag……

  Ha en fortsatt god helg.

 11. Det jeg har lurt litt på når det gjelder dette med svekket immunforsvar. Hvordan stiller det seg i forhold til rituximab og autoimmun sykdom? Rituximab er jo som kjen det motsatte av immunstyrkende, etter det jeg har skjønt. Hvordan kan ME pasienter bli bedre med immunstyrkende på den ene siden, og Rituximab på den andre siden? Teorien om at ME er en autoimmun sykdom støtter tidligere funn som kronisk immunaktivitet og andre funn. Kan denne kronisk immunaktiviteten trette ut immunforsvaret sånn at det blir svekket? Og er lavt antall NK-Celler et resultat av en eller annen infeksjon, eller en medfødt defekt?

  Det er en god del som ikke stemmer helt, selv om det mest logiske svaret så lang, er at ME skylde en autoimmun sykdom.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.