Smalhans, folkens.. det er greia!

9

~ Smalhans – Bilde fra omtalen i DN ~

I går hadde jeg en så bra matopplevelse at jeg bare  anbefale det videre til andre. 

Vi droppet innom det relativt nyåpnede bydelsspisestedet Smalhans i går på en ganske travel lørdags kveld, men likevel fikk vi et bord i 1,5 time. Planen var egentlig å ta «en kjapp matbit», men den planen ble raskt endret da vi så menyen.

Der Smalhans nå ligger i krysset Ullevålsveien – Waldemar Thranes gate på St. Hanshaugen i Oslo var det tidligere en kebabrestaurant. Ikke ofte besøkt, men de hadde en helt grei rullekebab. Nå har vi fått et mye bedre alternativ, og restaurantene i nabolaget bør følge med og kanskje skjerpe seg noen hakk!

Konseptet passer meg midt i blinken:

– Smalhans skal servere råvarebasert, god husmannskost og naturviner til overkommelige priser, sier Braathen.

Anders Braathen har sammen  flere  andre kjente kokkenavn fra bl.a. Palace Grill og Bagatelle startet en bydelsrestaurant som satser på gode råvarer, enkel presentasjon og overkommelige priser – hvis du da ikke går for «Krøsus»-menyen.

Vi gikk for «Smalhans»-varianten av kveldsmenyen i går, og fikk servert følgende retter:

Laksetartar, østers, pepperrot.

Torsk med kaperssmør.

Braisert oksebryst, tomat.

Andebryst fra Holte gård med betesalat. (Den bestilte vi ekstra.)

Tilslørte «Smalhanspiker»

Det første vi la merke til var at her stod virkelig råvarene og maten i fokus – rettene ble servert i gryter og keramikk-kar rett på bordet. Hver rett var nok til oss to, og vi delte mellom oss etter hvert som vi ble servert.

Alle rettene var helt tydelig tilberedt med noen som virkelig kan mat, for eksempel det saktestekte oksebrystet som fort kan bli en for feit rett hvis man ikke steker kjøttet lenge nok og på riktig varme. Her fikk vi mørt kjøtt som nesten falt fra hverandre. Torsken hadde en smørsaus som vi nærmest slåss om å få tak i det siste av fra bunnen av gryta med brødstykkene våre, og andebrystet passet perfekt til smakene fra ulike beter. Hver rett kom som en positiv overraskelse både når det gjaldt tilberedning og smak!

Vi ble begge stappmette, og selv om menyen vi hadde valgt het «Smalhans», så følte vi oss langt fra det sparsommelige hjørnet. Dette er bedre enn det meste jeg har spist i Oslo de siste årene.

At vi har fått et slikt sted som Smalhans her på St. Hanshaugen er virkelig en velsignelse! Vi håper å kunne dra tilbake snart, og ser også frem til mulighetene for å feire mer lukkede selskaper i eget rom der («Leiligheten»).

Så… på tide å planlegge en venninnelunsj kanskje? 😀

Er du glad i gode råvarer, lite dilldal, fokus på mat, smak og godt håndtverk – dra på Smalhans! 

Følg Smalhans på Facebook!

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. Neste gang jeg er i Oslo.
  Like ved der jeg bodde, det vil si, vi bodde på St. Hanshaugen, før vi fikk barn 🙂
  Takk for hyggelige ord 🙂
  Mormorklem 🙂

  • Takk for god Mormorklem! 😀 Sender en tilbake fra sofakroken. Artig å høre at du også har bodd på St. Hanshaugen, det er en fin bydel. Håper dere får anledning til å besøke Smalhans en gang.

  • Artig å høre at du skal dit – det er bare å glede seg! 😀
   Jeg ble så entusiastisk da jeg hadde vært der at jeg bare måtte skrive om det, og setter pris på at det blir så godt mottatt.

 2. Pingback: Oppskrift: Laksetartar med dillkrem | ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.